Yritystoiminta maaseudulla

Sydän-Savon maaseutupalvelu


Juankosken, Kuopion, Suonenjoen, Varkauden kaupungit sekä Kaavin, Leppävirran, Maaningan, Siilinjärven, Rautalammin, Rautavaaran, Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kunnat muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, missä isäntäkuntana on Siilinjärven kunta. Yhteistoiminta-alueen palveluorganisaationa toimii Sydän-Savon maaseutupalvelu.

Sydän-Savon maaseutupalvelu palvelee viljelijätuki-, sato-, peto- ja tulvavahinkoasioissa sekä hukkakauran torjuntaan liittyvissä asioissa ja edistää maaseutuyritysten ja maaseudun toimintaympäristön kehittämistä.
 

Yritystoiminta maaseudulla


Maaseutupalvelut huolehtii maaseudun elinkeinojen, elinolosuhteiden ja palvelujen kehittämisestä sekä maaseutuelinkeinoja koskevien tehtävien hoitamisesta.

Maaseutupalvelut paikallisena maaseudun kehittäjänä vastaa osaltaan siitä, että Kuopiossa säilyy elävä maaseutu. Kaunis ja monipuolinen luonto, runsaat vesistöt, tiedelaakson ja maakunnan osaamiskeskusten osaaminen ja maaseudun osaavat ihmset antavat hyvät edellytykset elävälle maaseudulle.

Kuopion maaseutualueella asuu n. 13500 ihmistä. Aktiivisia maatiloja Kuopiossa on 380, peltoa viljelyksessä on n. 10750 ha. Muuta maaseutuyritystoimintaa harjoittaa noin 600 yritystä.

Maaseudun elinkeinojen monipuolistamisella ja jalostusastetta nostamalla pyritään vahvistamaan maaseudun taloudellista perustaa. Perinteistä alkutuotantoa kehitetään siten, että Kuopion maaseutualueella voidaan tuottaa kilpailukykyistä ja laadukasta elintarvikkeiden raaka-ainetta. Tavoitteena on aktiivisten, elinkelpoisten tilojen säilyminen tuotannossa.

Maaseutuelinkeinojen kehittämisen kannalta merkittävä rooli on maatilojen, maatilayritysten, koulutuksen, tutkimuksen ja neuvonnan verkottumisella sekä näiden tahojen yhteistyöllä.

Maaseudun kehittäminen


Maaseudun kehittämistoimenpiteillä tähdätään erityisesti uuden, innovatiivisen yritystoiminnan aikaansaamiseen ja olemassa olevien yritysten toimintatapojen uudistamiseen ja kannattavuuden parantamiseen.

Maaseutupalvelut paikallisena maaseudun kehittäjänä vastaa osaltaan siitä, että Kuopiossa säilyy elävä maaseutu. Kaunis ja monipuolinen luonto, runsaat vesistöt, tiedepuiston ja maakunnan osaamiskeskusten osaaminen ja maaseudun osaavat ihmiset antavat hyvät edellytykset elävälle maaseudulle.

Maaseutupalveluiden  keskeisenä tehtävänä on huolehtia poikkihallinnollisesti maaseudun elinkeinojen, elinolosuhteiden ja palvelujen kehittämisestä. Maaseutupalvelut tukee maaseudun ihmisten hankkeiden ideointia tuottamalla objektiivista tietoa eri toimintavaihtoehdoista ja helpottaa neuvonnan saantia. Maaseutupalvelut pyrkii vaikuttamaan siihen, että Kuopion maaseudun kehittämiseen on käytettävissä mahdollisimman kattava rahoitus. Palvelujen kehittämisessä maaseutupalvelut tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin eri hallintokuntien ja muiden maaseudun toimijoiden kanssa.

Maaseudun kehittämistoimia ohjaamaan on Kuopioon perustettu maaseudun yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmän tehtävänä on valmistella ja tehdä toimenpide-esityksiä maaseudun elinkeinojen, elinolosuhteiden ja palvelujen kehittämistoimiin liittyen ja päivittää Kuopioon laadittua maaseutuohjelmaa sekä edesauttaa siinä esitettyjen toimenpide-ehdotusten toteutumista. Yhteistyöryhmä toimii myös tiedonvälityspaikkana kylien, maaseutuyrittäjien, kaupungin sekä muiden maaseudun toimijoiden välillä. Yhteistyöryhmä koostuu valtuustoryhmien edustajista, viidestä kyläyhdistysten edustajasta, kolmesta maaseutuyrittäjästä, maaseutupäälliköstä, yritysasiamiehestä sekä kehityspäälliköstä.

Kuopion maaseutuohjelma 


Kuopion kaupungin maaseutupoliittisena kehittämisvälineenä.

>>> Maaseutuohjelma (pdf)

Yhteystiedot


Kuopion kaupungin maaseutuelinkeinoviranomainen:

SYDÄN-SAVON MAASEUTUPALVELU
Kapteeninväylä 5
70900 TOIVALA

avoinna arkisin 9.00-15.00
puh: 044 740 1263
maaseutupalvelut(at)siilinjarvi.fi

Karttulan toimisto avoinna
maanantaisin 12.00-15.00

Nilsiän toimisto avoinna
keskiviikkoisin klo 9-14
 

KUOPION KAUPUNKI
Yrityspalvelu

(Tapaamiset sovittavissa puhelimitse)

Karttulan palvelupiste
yritysasiamies Anna-Liisa Martikainen
puh. 044 718 4903
anna-liisa.martikainen (at) kuopio.fi

Nilsiän palvelupiste
yritysasiamies Jari Kosonen
puh.  0400 802 084
jari.kosonen(at)kuopio.fi