Uutiset Uutiset

Takaisin

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12.–18.6. – luvassa kaikkien aikojen tanssifestivaali

Kuopio Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta ja tuo kaupunkiin 12.–18.6. viikon täydeltä koko perheelle soveltuvaa festivaalitunnelmaa. Riemukas tapahtuma tuo tanssin lähelle ja tarjoaa pääesitysten ja kymmenien kurssien lisäksi myös runsaasti maksutonta nähtävää ja koettavaa. Oheistapahtumat, ilmaisohjelma ja seminaarit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea tanssia monipuolisesti.


Festivaalin avajaisia vietetään Kuopion kauppatorilla 12.6. klo 11. Avajaispäivänä 12.6. torilla on kello 10 – 13 kahvitarjoilu 1000:lle ensimmäiselle festivaalin juhlijalle. Kuva: Vicente Serra

Avajaisissa 12.6. ja Elo-foorumissa ihastuttaa ilmapalloasuissa esiintyvä Compagnie Didier Théron

Festivaaliviikon avajaisia vietetään kauppatorilla 12.6. klo 11, esiintyjänä nähdään mm huikea ranskalainen Compagnie Didier Théron, joka tuo ilmalla täytetyissä asuissa esiintyvän ryhmänsä sekä torille että Elo-Forumiin! Valtiovallan tervehdyksen festivaalille tuo johtaja Paula Tuovinen Taikesta. Toriohjelmat juontaa Tiina Naumanen-Salmela. Avajaispäivänä 12.6. torilla on kello 10–13 kahvitarjoilu 1000:lle ensimmäiselle festivaalin juhlijalle.


Tanssii ja Soi -festivaalin avajaisissa esiintyjinä nähdään muun muassa Compagnie Didier Théronin ilmapalloasuiset Gonfles -hahmot. Kuva: Kuopio Tanssii ja Soi

Kauppatorilla ohjelmaa joka päivä klo 11

Myöhemmin viikolla toriohjelmassa nähdään muun muassa Gaalassa aiemmin ihastuttanut espanjalainen IronSkulls -ryhmä sekä Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu tanssija, näyttelijä, tubettaja Tuure Boelius. Myös Salacavala kahvilassa kello 10 alkavat taiteilijahaastattelut ovat avoimia yleisölle.Torilavan tuntumassa sijaitsevassa telttakylässä voi koko viikon ajan tutustua yhdistysten esittelypisteisiin.

Lauantaina kello 10.30 starttaa festarikulkue Jorma Uotisen johdolla Musiikkikeskukselta kohti kauppatoria – kaikki mukaan!

- Toriohjelmiin suosittelemme ottamaan mukaan oman retkijakkaran – penkkitila tulee aivan varmasti loppumaan tänäkin kesänä, niin ja kannattaa ottaa myös lakki ja vesipullo mukaan, vinkaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.


Lauantaina klo 10.30 starttaa festivaalikulkue Musiikkikeskukselta kauppatorille. Kuva: Vicente Serra

Seminaarit pureutuvat aikamme ajankohtaisteemoihin

Festivaalin ajankohtaisseminaareissa puhutaan mm taiteen ja kulttuurin roolista yhteiskunnan kehittämisessä sekä tanssin ja musiikin roolista aivoterveyteen. Yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa järjestetään 12.6. tiedekahvila ja 13.6. klo 11.30–17 liikelaboratorio. Tiedekahvilassaon aiheena tanssi neurologisen kuntoutuksen menetelmänä. Liikelaboratoriossa taas valmistetetaan pienoistanssiteos kehoon kiinnitettävillä antureilla.

Pääohjelma tarjoaa korkeatasoista kansainvälistä tanssitaidetta

Pääohjelman esiintyjät ja koreografit ovat nykytanssin huippunimiä. Viikon aloittava Hofesh Shechter Company tekee näyttävän paluun festivaalille, Shechterin teos Grand Finale on saanut maailmalla ylistävät arviot. Teos tutkii vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja nykyajan ihmisen elämässä. Shechterin ura koreografina lähti nousuun Kuopiossa 2003 järjestetyn koreografikilpailun jälkeen.

Viikon päättävä loistava Dresd en Frankfurt Dance Company tunnetaan atleettisesta ja energisestä tyylistään. Ryhmältä nähdään Kuopiossa kolmen teoksen kokonaisuus; Postgenoma, Echoes from a Restless Soul sekä High Breed. Compagnie Pál Frenákin vahva, fyysinen ja rouhea tyyli on tehnyt ryhmästä tunnetun. Erilaisia ilmaisumuotoja omintakeisella tavalla yhdistelevä Frenák ei pyri sovinnaisuuteen vaan tekee vahvasti oman näkemyksensä mukaisia teoksia. LUTTE on rohkea ja ilmaisultaan voimakas teos, joka hämmästyttää rajoja rikkovalla tyylillään. Ohjelmassa nähdään myös upea Sydney Dance Company kauniilla ja häikäisevällä teoksella ab [Intra].

- Tätä Sydneyn vierailua on valmisteltu useita vuosia samaan tapaan kuin viime vuonna huippusuosittua Cohenin teoksen tuonutta Montrealin vierailua. Samoilla spekseillä mennään niin Shechterin, Dresden Frankfurtin kuin Sydneynkin kanssa, suosittelen, älkää jääkö nyt ulos näistä huipuista, hehkuttaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Tero Saarinen Company tuo Kuopioon Suomen ensi-iltansa saavan Third Practicen. Teos on saanut innoituksensa Claudio Monteverdin musiikista. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa yhteistyössä luotu teos peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Zoltán Grecsó & Beatrix Simkó tanssivat #Oprheus #Eurydice -teoksessa uuden tulkinnan antiikin klassiselle rakkaustarinalle. Kuinka parin käy, kun he kohtaavat nykyajan ja modernin maailman uusine arvoineen? Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos tuo festivaalille ”Otteita kevätnäytöksestä”, jossa nähdään niin klassista balettia kuin nykytanssiakin.


50. Kuopio Tanssii ja Soi on samalla myös viimeinen festivaali, jossa Jorma Uotinen toimii tapahtuman taiteellisena johtajana. Viikon päättyessä Riku Lehtopolku ottaa taiteellisen johtajuuden ohjat ja johtaa festivaalin seuraavalle vuosikymmenelle.

50-vuotisjuhlagaalat ovat ylistys festivaalin pitkälle taipaleelle

50v-juhlagaalat ovat ylistys festivaalin pitkälle taipaleelle. Gaalailloissa nähdään tähtiä niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin puolelta. Au Revoir Jorma -gaalassa sanomme näkemiin festivaalin pitkäaikaisimmalle taiteelliselle johtajalle. Samalla tervehdimme uutta taiteellista johtajaa Riku Lehtopolkua. Ohjelmassa on merkittäviä teoksia Uotisen uran varrelta ja yhtenä illan kohokohdista on hänen oma koreografiansa Jord. Vaikuttava teos yhdistää Australian punaisen maan ja Apocalyptican kiehtovan musiikin. Tämä gaala tulee olemaan täynnä tunteita!

Suomen kansallisoopperan Balettioppilaitos esiintyy Kuopion musiikkikeskuksella omalla koko perheelle soveltuvalla ohjelmallaan. Myös Kuopion konservatorio on mukana viikolla omalla ohjelmallaan. Poikien tanssileirin päätösesitys on tänä vuonna nimeltään JU-JU! ja Tanssioppilaitokset On Stage -esitykset ovat myös mukana ohjelmistossa.

Tutustu koko viikon ohjelmaan ja tulosta tapahtumakalenteri festivaalin mediasta: www.kuopiodancefestival.fi


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain