Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Adaptiivisen liikennevalo-ohjauksen koekäyttö ja käyttöönotto alkaa

Kuopioon on rakenteilla adaptiivinen liikennevalo-ohjausjärjestelmä vuosien 2021-2022 aikana. Järjestelmän varsinainen koekäyttö ja käyttöönotto alkavat viikolla 38 Tasavallankadulta, josta syksyn mittaan järjestelmää laajennetaan Leväsentielle ja Puijonlaaksontielle. Savilahden alueella risteyksiä liitetään järjestelmään rakennustöiden edetessä.

Koekäytön ja käyttöönoton aikana liikennevalojen toiminta saattaa poiketa nykyisestä, mm. valojen vaihtumisjärjestys ja vihreät aallot muuttuvat.

Järjestelmän ensimmäinen testausjakso järjestettiin onnistuneesti tänä keväänä viikolla 23 Tasavallankadun ja Saaristokadun alueilla.

Adaptiivinen liikennevalo-ohjausjärjestelmä

Adaptiivinen liikennevalo-ohjausjärjestelmä on mukautuva ja oppiva, toisin kuin perinteinen, nykyään käytössä oleva liikennevalojen ohjaus. Adaptiivinen liikennevalo-ohjausjärjestelmä seuraa risteykseen tulevaa liikennettä, sieltä lähtevää liikennettä sekä viestii muiden adaptiivisesti ohjattujen liikennevaloristeysten kanssa.

Adaptiivinen liikennevalojärjestelmä parantaa liikenteen sujuvuutta ja vähentää siten myös liikenteen päästöjä ja energiankäyttöä. Järjestelmä tuottaa tarvittaessa etuuksia joukkoliikenteelle ja hälytysajoneuvoille.

Järjestelmän toimittaa Dynniq Oy. Hankinta toteutetaan osana Kuopion kaupungin vetämää Kuopion älykäs liikenneinfra-hanketta, ja siihen on saatu ELY-keskuksen myöntämää Euroopan aluekehitysrahaston tukea.

Katso kartalta adaptiiviseen liikennevalo-ohjaukseen liitettävät risteykset (pdf).

Lue lisää adaptiivisesta liikennevalo-ohjauksesta sivuiltamme.


Lisätietoja:
Projektin eteneminen ja tekniset asiat
Laitetoimittaja Dynniq Oy, Juho Saarelainen
juho.saarelainen(at)dynniq.com, 040 577 0540

Kuopion kaupungin liikennesuunnittelu
Suunnitteluinsinööri Jouko Häyrinen
jouko.hayrinen(at)kuopio.fi, 044 718 5423

Kuopion älykäs liikenneinfra-hanke
Projektipäällikkö Juho-Pekka Hukkanen
juho-pekka.hukkanen(at)kuopio.fi, 044 718 5251