Uutiset Uutiset

Takaisin

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

THL on arvioinut, että koronaviruksen laajempi leviäminen Suomessa on epätodennäköistä. Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jos kuitenkin epäilet saaneesi tartunnan, ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse.

Kiinassa käynnistyi viime vuoden lopulla uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Lisäys 12.3.2020: THL on luopunut 12.3. termin epidemia-alue käyttämisestä, koska koronaviruksen epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, joten maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Lisätietoja THL:n sivuilta: Käsienpesu ja yskiminen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?


Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen.

Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku.

Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117. Päivystysvastaanotto toimii Kysin tiloissa, Puijonlaaksontie 2.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita.

Kriteerit ovat:

- Potilas on oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa alueilla Lombardia, Veneto, Piemonte ja Emilia-Romagna 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa varmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

- Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus.

Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen tai terveyskeskukseen, jotteivat muut potilaat altistu virukselle.

Kuopio kaupunki seuraa tilannetta aktiivisesti. Terveysasemilla on olemassa selkeät suunnitelmat siitä, miten potilaita hoidetaan, jos tartuntoja ilmenee Kuopion alueella.


Lisätietoja THL:n sivuilta Ajankohtaista koronaviruksesta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain