Uutiset Uutiset

Takaisin

Atso Almilan johtama Kuopion kaupunginorkesteri avaa kesäkeikkansa perjantaina Lieksassa

Kuopion kaupunginorkesterin kesän ensimmäinen keikka nähdään ja kuullaan tänään perjantaina Lieksan Monola-festivaalien gaalakonsertissa Lieksan kirkossa, jossa orkesteria johtaa 2. kapellimestari Atso Almila. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Sibeliuksen Lemminkäissarja, sekä kantaesityksenä Tuomas Kantelisen uusi teos, jonka Jussi Makkonen (sello) ja Nazig Azezian (piano) esittävät Kuopion kaupunginorkesterin solisteina. Orkesterin yhteiset harjoitukset ovat pyörineet tällä viikolla keskiviikkona ja torstaina.

− Henkilökohtainen työ ja tekninen harjoittelu kestää pitkään, mutta osa teoksista on orkesterille jo entuudestaan tuttuja. Viimeisissä harjoituksissa hiotaan enemmän yksityiskohtia ja viedään sitä kohti helkkarin hyvää esitystä. Konsertti on se jäävuoren huippu, mutta pinnan alla on paljon mitä yleisö ei tiedä eikä näe, 2–3 kertaa vuodessa Kuopion kaupunginorkesteria johtava Almila selventää.

Musikaalisessa perheessä varttunut Almila, 69, on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi Kuopion lisäksi mm. Joensuun ja Tampereen kaupunginorkesterien kapellimestarina. Ura musiikin parissa ei ollut kuitenkaan ainoa vaihtoehto.

− Isoisä soitti pianoa ja minäkin paukutin sitä pikkupoikana miten sattui. Kerran isoisä kirjoitti sen ja totesi minulle, että ”tää on sun eka sävellys”, Almila naurahtaa.

− 6-vuotiaana menin ensimmäisillä pianotunneille ja siitä se kunnolla alkoi. Murrosiässä tuli kuitenkin väsyminen ja musiikista oli tulossa vain harrastus. Siinä vaiheessa harkitsin vakavissani englanninopettajan uraa.

Käänteentekevä hetki oli, kun kaverit löysivät Almilalle koulun kaapeista pasuunan, joka tuntuikin nopeasti omalta jutulta. Sen avulla intohimo musiikkiin löytyi uudelleen ja pasuunataidoilla Almilalle aukesi myös opiskelupaikka Sibelius-Akatemiaan. Kahden vuoden jälkeen opiskelut siirtyivät kohti orkesterinjohtoa, ja sillä tiellä hän on edelleen.

− Opettaminen on aina kiinnostanut ja sitä olen myös saanut tehdä musiikin parissa, Almila kiittelee.
 

Kansainvälistyminen ollut nopeaa


Kuopion kaupunginorkesteri on kansainvälistynyt viime vuosina hurjasti. Tällä hetkellä 45-henkinen orkesteri koostuu peräti 11 eri kansallisuuden edustajista ja harjoituskielikin on vaihtunut jo englanniksi. Almilan mukaan toiveissa olisi, että orkesteriin saataisiin kauan kaivattua kasvua. Puitteet Kuopiossa mahdollistaisivat sen.

− Musiikkikeskus on aivan upea paikka, ja sen on sanottu olevan yksi Euroopan parhaista saleista.

Kapellimestarisuuruus kuvailee Kuopion kaupunginorkesteria hyvien ystävien joukoksi, jota eivät maailman muuttuvat tilanteet heiluta.

− Sydämellistä huomata, miten oma jengi pitää yhtä koko ajan ja miten orkesterin yhteistyö toimii, Almila kehaisee.

Kuopiossa jo pitkälti yli 20 vuotta asunut Almila viihtyy Musiikkikeskuksen lisäksi paljon torin kupeessa. Yksi paikka on noussut hänelle ylitse muiden.

− Kauppahalli on minun lempparipaikkani. Siellä pääsee ikään kuin toiseen sosiaaliseen mediaan, mutta kasvokkain ihmisten kanssa. Lisäksi täällä on paljon kivoja kahviloita ja erilaisia ravintoloita, Almila luettelee.

Kesäisestä Kuopiosta Almila odottelee höyrylaivojen saapumista.

− Toivottavasti pääsen piipahtamaan siellä, Almila päättää.

Kuopion Musiikkikeskus