Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Espanjalainen supertähti, flamencon legenda Carmen Linares konsertoi kaupunginteatterissa 11.4.

Flamencomusiikin supertähti Carmen Linares saapuu ensi viikolla Kuopioon. Hän osallistuu keskiviikkona 10.4. Bernarda Alban talon ensi-iltaan ja tulkitsee seuraavana päivänä maansa kansallisrunoilija Federico García Lorcan tekstejä Minna-näyttämöllä pidettävässä konsertissa. 

Konsertissa Linaresia säestää ilmaisuvoimainen flamenco-soittaja, pianisti Pablo Suarez. Esityksessä kuullaan lisäksi Lucía Espíniä, Linaresin tytärtä, joka lausuu runoja ja laulaa Carmenin kanssa. Konsertissa on mukana myös suomalainen, kansainvälisesti menestynyt koreografi-tanssija Kaari Martin. Martinin monisävyiset tulkinnat tuovat uusia ulottavuuksia esitykseen. Osana esitystä ovat myös säveltäjä-muusikko Roni Martinin tuoreet Lorca-sovitukset ja säveltämät teemat, jotka tehtiin Kuopion kaupunginteatterin Bernarda Alban talo -näytelmää varten.


Ilmaistilaisuuksia - kaksi taiteilijatapaamista

Ensi-illan ja konsertin lisäksi teatteri järjestää myös kaksi ilmaistilaisuutta, kaksi taiteilijatapaamista. Keskiviikkona 10.4. klo 18.15-18.45 näyttelijä Henna Haverinen haastattelee Minna-lämpiössä Carmen Linaresta ja Bernarda Alban talon ohjaajaa Anne Rautiaista. Torstaina 11.4. konsertin jälkeen klo 20.15-21 Anne Rautiainen haastattelee Minna-lämpiössä illan esiintyjiä: Carmen Linaresta, Pablo Suarezia, Lucía Espíniä ja Kaari Martinia. Kumpaankin taiteilijatapaamiseen on vapaa pääsy.


Carmen Linares

Laulajatar Carmen Linares on flamencolaulun elävä legenda ja flamencon cante jondo -tyylin mestari. Linaresia on arvostettu hänen ainutlaatuisen voimakkaan äänensä vuoksi siitä lähtien, kun hän 18-vuotiaana julkaisi ensimmäisen levytyksensä. Linaresin ura on kestänyt jo 50 vuotta ja hän on flamencon kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Linaresia tituleerataan yhdeksi autenttisimmista nykyflamencon tekijöistä, jonka sointi on intensiivinen ja puhdas, mutta joka ei ole tarrautunut purismiin.

Linares on esiintynyt ympäri maailmaa kaikilla tärkeimmillä esiintymisareenoilla esittäen sekä perinteistä flamencoa että uudempaa useiden sinfonia- ja kamarimusiikkiorkestereiden kanssa ja kerännyt ylistävät arviot kaikkialla, missä on vieraillut. Hän oli mm. ensimmäinen flamencolaulaja, joka esiintyi New York Philharmonic -orkesterin kanssa. Suomessa Linares on esiintynyt mm. Tampereen Flamencoviikolla ja Helsingin Juhlaviikoilla.

Linares on esittänyt paljon espanjalaisten runoilijoiden tuotantoa mm. Espanjan kansallisrunoilija Federíco Garcia Lorcaa, jonka tekstejä hän on myös levyttänyt. Linaresin levyt Canciones Populares Antiguas Lorcan runoihin sekä flamencon naislaulajien eri tyylejä tulkinnut La mujer en el cante ovat flamencon historian merkkiteoksia ja vaikuttaneet useaan sukupolveen flamencon tekijöitä niin Espanjassa kuin muualla maailmassa. Linares sanoo olevansa feministi ja on ylpeä erityisesti siitä, että on voinut toimia tiennäyttäjänä nuorelle naislaulajien sukupolvelle.

Bernarda Alban talon ohjaaja, Anne Rautiainen, on kuljettanut Linaresin levyä Canciones Populares Antiguas mukanaan lempilevyjensä joukossa sen ilmestymisestä asti, jo 25 vuotta. “On unelmien täyttymys saada juuri Linaresin ääni osaksi tätä esitystä” Rautiainen sanoo. “Minulle juuri hänen äänensä on se, jonka kautta olen tutustunut Lorcan runoihin ja flamencoon. Kun kuulin ensimmäistä kertaa raakaversiot näistä Kuopiota varten tehdyistä levytyksistä, nousi sekä iho kananlihalle, että kyyneleet silmiin – sovitukset ovat todella hienoja ja Carmenin ääni, jos mahdollista, vieläkin vaikuttavampi kuin 25 vuotta sitten.”

"Linaresin musiikilla on ollut valtava vaikutus koko flamencon tekijöiden sukupolveen myös täällä Suomessa", sanoo Bernarda Alban talon koreografi Kaari Martin. "Tein ensimmäisen varsinaisen flamencokoreografiani juuri Linaresin Zorongo Gitanoon Kajaanin koreografiakilpailuun vuonna 1996 ja voitin sillä elämäni ensimmäisen palkinnon", hän naurahtaa. "Aika osuvaa, että koko hankkeen kapteeni, ohjaaja Anne Rautiainen oli kuunnellut nimenomaan tätä levyä valmistautuessaan teokseen. On todella kova juttu, että saimme Carmenin laulamaan uudet versiot Lorcan runoista nimenomaan Kuopion näytelmää varten."

Linaresin ääntä kuullaan myös Bernarda Alban talossa. Säveltäjä-muusikko Roni Martin sovitti uusiksi Lorcan viisi runoa, ja hän kävi vuoden vaihteessa Madridissa äänittämässä uudet versiot kappaleista Carmenin ja Suárezin kanssa. Näytelmässä kappaleet nauhalta juuri sellaisina kuin Linares ja Suárez ne livenä esittivät.
 

Ke 10.4.2019

  • Klo 18.15-18.45 Taiteilijatapaaminen. Henna Haverinen haastattelee Anne Rautiaista ja Carmen Linaresta
  • Klo 19 Bernarda Alban talon ensi-ilta


To 11.4.2019

  • Klo 19 Konsertti – Carmen Linares laulaa Lorcaa
  • Klo 20.15-21 Taiteilijatapaaminen. Anne Rautiainen haastattelee Carmen Linresta, Pablo Suarezia, Lucía Espíniä ja Kaari Martinia

Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain