Uutiset Uutiset

Takaisin

Fiksusti kouluun ja töihin Kuopiossa

Kuopiossa toimivan Fiksusti kouluun -hankkeen päätavoitteena on autoilla tehtävän saattoliikenteen vähentäminen kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytejä lisäämällä. Suunnitelmat kytkeytyvät vahvasti myös kaupungin strategiaan, jonka yksi päätavoitteista on olla resurssiviisas ja viisaan liikkumisen kaupunki.

Tammikuun kovien pakkasten aikaan 17.1. järjestettiin Puijonsarven koululla erityisesti talvella pyöräilyyn kannustava tempaus, jossa oli mukana oppilaiden ja opettajien lisäksi apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen. Hän haluaa kannustaa kaikkia kuopiolaisia esimerkillään arkiliikuntaan.

”Töihin pyöräily tai kävely tekee meille kaikille hyvää ja pitää kuntoa yllä”, suosittelee Kyllönen.

Talvipyöräily on Kyllöselle uusi aluevaltaus, hän pääsee testaamaan tänä talvena uuden kaupunkipyörän talvikäyttöä. Kun työpäivät ovat pitkiä, työmatkaliikunta on oiva muoto hoitaa liikkuminen matkalla kotiin. Pyörällä tai kävellen töihin kulkeminen on myös yksi tapa osallistua ilmastotalkooisiin.

”Ensimmäisten viikkojen jälkeen fiilis on hyvä ja kunto sen kun vaan nousee!”

Oppilaat ovat Fiksusti kouluun -hankkeen toimenpiteissä keskeisessä roolissa: heidät on nimetty kouluissa liikennemestareiksi, jotka kuvaavat koulumatkojaan sekä pyörällä että kävellen. Liikkumista edistäviä ratkaisuja haetaan oppilaiden havaitsemiin haasteisiin yhdessä opettajien, vanhempien ja liikennesuunnittelijoiden kanssa. Lisäksi kouluilla järjestetään kampanjapäiviä, joissa muun muassa huolletaan pyöriä ja harjoitellaan pyöräilytaitoja.

Koulumatkapyöräily on erinomaista arkiliikuntaa myös lapsille ja nuorille. Puijonsarven koulun oppilaat kommentoivat erityisesti talvipyöräilyn olevan vähän hankalaa, mutta kuitenkin kivaa, riippuen siitä, miten paljon on lunta teillä. Eetu Hautala toivoi, että aura-autot kävisivät nopeammin hänen koulureitillään, jotta kouluun pyöräily onnistuisi talvellakin helpommin.

Talvella pyöräilyä voi toki harrastaa muutenkin kuin koulumatkoilla, ja koko koulumatkaa ei ole pakko pyöräillä, jos on pitkä matka. Voi tehdä esimerkiksi kuten 5.-luokkalainen Silja Hiltunen, joka pyöräilee kotoa bussipysäkille.

Kyllönen on huolissaan joidenkin nuorten arkiliikunnasta, joka on mennyt huolestuttavaan suuntaan.

”Meidän kaikkien aikuisten pitäisi omalla esimerkillämme kannustaa nuoria liikkumaan. Nyt vaan kaikki aktiivisesti pyöräilemään, kävelemään ja liikkumaan!”

Pyöräily talvella ei ole erityisen vaikeaa, vaan oikeastaan nopea ja hauska tapa liikkua myös lämpötilan pudottua. Normaali talvipukeutuminen riittää hyvin pyöräilyyn läpi talven. Lue lisää talvella pyöräilyn hyödyistä: https://pyorailytalvi.fi/talvi/