Uutiset Uutiset

Takaisin

Holmien hirsitalossa tehdään viksuja valintoja

Myös Holman kotitalous lähti innoissaan Kuopion kaupungin järjestämään Viksu kuopiolainen-kokeiluun. Perhe asuu Maaningalla, jonne he muuttivat Helsingistä reilu 4 vuotta sitten, kun vastaan tuli unelmien hirsitalo. Kotitalouteen kuuluu Tanjan lisäksi hänen kaksi tytärtään Sanni ja Seela sekä Tanjan äiti Mirja. Avaustyöpajan päästölaskennan perusteella kotitalouden päästöt olivat keskivertoa alhaisemmat, joten suuret vähennykset eivät ole mahdollisia. Pienistä teoista kasvaa kuitenkin suuri puro, joten kokeilun tarjoamat mahdollisuudet otettiin innolla vastaan.


Seela, Tanja ja Sanni osallistuivat Viksu -kuopiolainen -kokeiluun

Perhe asuttaa vanhaa 1930-luvun hirsitaloa

Holmat asuttavat siis vanhaa 1930-luvun hirsitaloa Maaningan kirkonkylällä. Tanja työskentelee rakennusarkkitehtina kuopiolaisessa suunnittelutoimistossa ja toimii Maaningan Vätysteatterin puheenjohtajana. Tyttäret Sanni 11v ja Seela 9v ovat sopeutuneet erinomaisesti arkeen uudella paikkakunnalla, eikä kaipuuta suurkaupunkiin ole. Lapset käyvät päivisin normaalisti koulua, ja vapaa-ajallaan he käyvät kansalaisopiston kuvaamataitokerhossa. Sanni osallistuu myös koulunsa espanjan kerhoon, ja Seela käy innoissaan 4H-yhdistyksen kokkikerhossa. Lasten sekä Tanjan liikuntaharrastukset ovat Maaningalla, mikä helpottaakin kulkemista.

Kokeilun tavoitteena oli monia konkreettisia asioita, kuten julkisen liikenteen suosiminen yksityisautoilun sijaan, etätöiden lisääminen, kodin lämpötilan alentaminen, tuulisähköön vaihtaminen, kasvisruokavalioon siirtyminen, lähiruoan suosiminen, kierrättäminen sekä käytetyn tai kierrätetyn ostaminen uuden sijaan.

- Olemme päässeet hyvin alkuun omien tavoitteidemme kanssa. Myös asiat, joita emme asettaneet tavoitteisiimme, pyörivät kuitenkin mielessä ja tulevat varmaan ajankohtaisiksi tulevaisuudessa, esimerkiksi lomailun päästöt.

Myös kokeilun päätöstyöpaja oli antoisa: kokeiluun osallistuneet kotitaloudet perustivat oman yhteisen Facebook-ryhmän, jossa voivat jakaa kokemuksiaan ja tarjota vertaistukea.


Huoneiden lämpötilaa laskettaessa villasukat ovat tarpeen

Vanhan talon lämmityksessä sekä sähkönkulutuksessa voi olla usein haasteita etenkin mahdollisimman ekologisen ratkaisun löytämisessä. Muutenkin omakotitalo asettaa päästöjen kannalta aivan erilaisia haasteita kuin kerrostalo, mutta toisaalta tarjoaa myös vapauden kokeilla erilaisia vaihtoehtoisia energiaratkaisuja.

- Talossamme on puu- ja sähkölämmitys, noin puolet ja puolet. Meillä on käytetty ekosähköä aina, mutta nyt sain informaatiota vaihtaa kokonaan tuulisähköön. Työpajassa vetäjät eivät osanneet sanoa kumpi on ekologisempi vaihtoehto lämmitykseen, lähituotettu koivuhalko vai tuulisähkö. Tähän haluaisin vielä vastauksen.

Kuten kaikkien haastattelemiemme kokeilun osallistujien, myös Holmien kotitaloudessa huonelämpötiloja on laskettu, ja niitä myös säädellään huoneiden käytön mukaan.

- Meidän on kuitenkin otettava huomioon eri sukupolvien mieltymykset, mummo haluaa huoneessaan pitää 24 asteen lämpöä.

Tanja myös mielellään asentaisi taloonsa maalämmön, mikäli taskun pohjalta löytyisi ylimääräiset 30 tuhatta euroa. Myös aurinkopaneelien käyttöönotto on tällä hetkellä vielä kovin kallista.

- Hirsirunkoinen talomme on rakennettu 1935, ja talossa on muun muassa alkuperäiset ikkunat. Näin ollen ikkunoiden tiivistys aina talven tullen on jo vuosia kuulunut tapoihimme.


Vanhat ikkunat tiivistetään ja teipataan joka syksy.


Holmat saivat kokeilussa käyttöönsä myös kodin sähkölaitteiden virrankulutusta mittaavan mittarin.

- Sähkönkulutusmittarilla selvisi, että muutama design-lamppu on melkoinen sähkösyöppö. Mielen pohjalle jäi sitten ajatus, ettei ainakaan tyhjässä huoneessa niitä pidetä päällä, Tanja kertoo.

Vedenkulutus on taloudessa ollut aina hallittua, eivätkä Holmat oikein löytäneet keinoja sitä enää vähentää.

Vapaa-ajan matkailun ja autoilun päästöt tarkasteluun

Tanjan työpiste sijaitsee Kuopiossa, joten työmatkoihin kuluu aikaa ja energiaa. Kokeilun avaustyöpajassa Tanja sai tosin yllättäviä uutisia:

- Loppujen lopuksi työmatkani autolla eivät olleetkaan se ylivoimaisesti suurin päästöjen aiheuttaja! Suurin päästöjen aiheuttaja meillä oli kategoria "vapaa-aika ja lomat".

Lopputyöpajassa Tanjalla kuitenkin selvisi, että päästöjen laskentaohjelmassa oli ollut jonkinlainen virhe juuri vapaa-ajan kohdalla, eli suuri päästöjen määrä tuossa kategoriassa saattoikin johtua ohjelmassa olleesta virheestä.

- Perheessämme ei kuitenkaan ole perusarjen harrastuksissa päästöjä lähes lainkaan, kaikki tehdään omalla kylällä ja vähillä varusteilla. Vapaa-ajan päästöjen esille nostaminen kuitenkin sai ajattelemaan lomailua ja rentoutumista ja niiden lopullista hintaa. Mutta toistaiseksi emme halua luopua yhdestä ulkomaanmatkasta ja muutamasta kotimaan hotelliviikonlopusta vuodessa. Näillä matkoillamme kuitenkin tuemme myös pientuottajia, sillä valitsemamme hotellit ovat useimmiten yksityisiä pieniä liikeyrityksiä, ja matkoillamme käytämme pieniä ravintoloita ja paikallista ruokaa.


Etätöiden tekeminen ei ole ollut viime aikoina mahdollista, mutta tarkoitus on tulevaisuudessa lisätä etätöiden määrää

Toisaalta autoilun vähentäminen on hankalaa, kun asuu kaukana työpaikasta, jonne julkisilla pääsee heikosti. Tämä olikin Tanjasta odotettua vaikeampaa ja etenkin ekologisemman polttoaineen löytäminen autoon on tuntunut vaikealta:

- Olin jo innoissani uusiutuvasta dieselistä, joka on valmistettu jätteistä ja tähteistä, kunnes tajusin, että sama yritys tuottaa suuret määrät myös palmuöljyä, jonka kasvatus tuhoaa sademetsää. Boikotoinko luonnolle tuhoisaa toimintaa vai hankinko tuotteen, joka pienentää hiilijalanjälkeäni? Tanja pohtii.

Vaihtoehtona autoilun päästöjen vähentämiseen voi tulla kyseeseen esimerkiksi etätyöpäivien lisääminen, mikäli työnantaja tarjoaa siihen mahdollisuuden. Päiväkin on pidempi, kun aikaa ei kulu aamulla ja iltapäivällä enää siirtymisiin. Toisaalta Tanjaa kiinnostavat kokeilussakin esitellyt yhteiskäyttöautot:

- Tosin täällä maaseudulla oma auto varmaan pitkään vielä säilyy konkreettisesti ainoana vaihtoehtona liikkumiselle. Mikäli asuisimme kaupungissa, taatusti käyttäisimme Vilkku-fillareita ja yhteiskäyttöautoja.


Seela pääsi lämmityshommiin: Taloa lämmitetään puoliksi sähköllä ja puoliksi puilla. Sanni lukee keinutuolissa, ikkunalla on itsetehtyä kierrätystaidetta.

Kasvisruokavalion noudattaminen vähentää päästöjä ja on helppoa

Tanjan kotitalous on kokeilusta innostaneena testannut myös kasvisruokavaliota, sillä se on pienehkö muutos, jolla on kuitenkin suuria vaikutuksia.

- Työpajassa ei erikseen puhuttu kotimaisen lihan syömisestä. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että jo pelkkä siirtyminen kotimaiseen lihaan on positiivinen ympäristöteko ja helppoa kaikille kuluttajille. Kasvispainotteinen ruokavalio onkin nyt käytössä itselläni jatkuvasti ja koko perheellä suurimman osan aikaa. Itse olen siitä erittäin iloinen, ja se on mielestäni vaivatonta.

Myös Tanjan lapset kokeilevat innokkaasti markkinoille tulleita erilaisia ”lihankorvikkeita”. Lapsille on kuitenkin tärkeää, että perusruoat ovat edelleen tunnistettavia: makaronilaatikon tulee vaikuttaa edelleen makaronilaatikolta, mutta raaka-aineeksi kelpaavat jauhelihan sijaan esimerkiksi tofu, mifu tai muut kasvisvaihtoehdot. Lasten uusi lempiruoka on buttertofu eli nepalilainen butterchicken ilman kanaa.

- 76-vuotias äitini suhtautuu kokeiluihin hieman skeptisesti eikä usko, että lapset voivat kasvaa kasvisruoalla!, Tanja naurahtaa.

Joka tapauksessa kotitaloudessa ostetaan ainoastaan kotimaista luomulihaa ja sitäkin harvoin. Kala, kuten lohi ja järvikala sekä kananmunat kuuluvat myös perheen ruokavalioon.


Tunnelmallisen hirsitalon kotitalous aikoo noudattaa ekologisempaa kasvisruokavaliota myös kokeilun jälkeen

Tanja on kokenut ruokavalion muutoksen olleen suhteellisen helppoa ja aikoo myös jatkaa uutta ruokavaliota myös kokeilun päätyttyä.

- Kasvispainotteinen ruokavalio tulee jatkossakin olemaan yksi tärkeä osa päästöjemme vähentämistä. Lisäksi käytämme lihaa ja kalaa ostaessa vain suomalaisia tuotteita, mahdollisuuksien mukaan myös kaikissa muissa ruokaostoksissa. Mielestäni tätä voisi enemmänkin korostaa ihmisten neuvonnassa. Kaikissa ostoksissa ruoasta pesuaineisiin, vaatteista kirjoihin, aina ensimmäisenä varmistan, että ne ovat kotimaisia.

Koko perhe innoissaan kokeilusta
Myös Tanjan lapset olivat todella innostuneita jo kokeilun ensimmäisessä työpajassa, jossa pelillisesti lähdettiin kartoittamaan kotitalouden hiilijalanjälkeä ja mahdollisuuksia sen pienentämiseen.

- Luonnollisesti keskustelimme paljon ekologisesta elämästä muutenkin. Etenkin nuorempi tyttäreni ottaa nämä asiat tosissaan ja on valmis omalta osaltaan "luopumaan" asioista. Vanhempi tyttäreni on tulossa teini-ikään, jolloin vaakakupissa painavat kavereiden mielipiteet ja alkava halu vastustaa vanhemman auktoriteettia.


Perheen taiteilijaystävä Petra Innanen on maalannut tuvan seinällä olevan muotokuvan perheestä


Vaatteiden ja tavaroiden hankkiminen käytettyinä on joskus myös haastavaa, vaikka kierrätys onkin etenkin lapsiperheen vaatehuollossa tärkeää. Reilusti yli puolet kotitalouden hankkimista vaatteista sekä huonekaluista on ostettu käytettynä. Holmat kokevatkin kierrätyksen helpoksi ja luontevaksi. Ruokahävikkiin kotitaloudessa on kiinnitetty huomiota jo vuosia, ja ruokaa meneekin roskiin todella vähän.

- Loppupeleissä aikuinen kuitenkin tekee päätökset, joilla ohjaa myös lapsen kulutustottumuksia, Tanja muistuttaa.

Holman kotitalouden vinkit

1. “Tee etätöitä, jos mahdollista!” Etätyöt ovat helppo ja yksinkertainen tapa vähentää liikenteen päästöjä. Mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos sellainen tarjotaan.

2. ”Suosi suomalaista – kaikissa ostoksissasi!” Kiinnitä huomiota ruoan ja tarvikkeiden kotimaisuuteen, sen jälkeen siihen, että ne olisivat mahdollisimman lähellä tuotettuja.

3. ”Tingi turhasta!” Tarvitsetko oikeasti useamman talvikenkäparin, kolme erilaista shampoota, oman tabletin/tv:n jokaiselle perheenjäsenelle, kaukomatkailua, uuden kellon, kaksi suihkua vuorokaudessa jne.?

4. ”Kokeile kasvisruokaa ja valitse kasvisvaihtoehto ravintolassa!” Lisäämällä kasvisten määrää ruoassa tai siirtymällä kasvispainotteisempaan ruokavalioon saat helposti pienennettyä hiilijalanjälkeäsi.

5. ”Laske huonelämpötilaa.” Viileämpi huonelämpötila tekee hyvää myös terveydelle ja saa veren kiertämään.


Vanhojen hirsiseinien tiivisteet pitävät edelleen

6. ”Sulje hana! Älä valuta vettä esimerkiksi hampaidenpesun aikana.” Myös suihkussa käydessä kannattaa sulkea suihku shampoon ja suihkusaippuan vaahdottamisen ajaksi.

7. ”Älä osta turhaa ruokaa, äläkä heitä ruokaa roskiin. Tee myös useampi uuniruoka saman päivän aikana”

8. ”Tarkista sähkösopimuksesi ja suosi tuulisähköä!”

9. ”Osta aineettomia tai tarpeellisia lahjoja!” Esimerkiksi kaverisynttäreille lahjaksi leffaliput tai lahjakortti pienyrittäjän ravintolaan.

*Viksu kuopiolainen -kokeilu on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Kiihdyttämössä on mukana Suomesta yhteensä kahdeksan kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain