Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

HOPEATÄHDET-elokuvafestivaali Kuopiossa 4.–10.11.2019 – teemana ilo ja itsetunto

HOPEATÄHDET-elokuvafestivaali tulee jälleen! Tiedossa on 7 päivää elokuvia ja elokuvavieraita, maanantaista sunnuntaihin 4.-10.11.2019 Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio). Festivaali on kaikille avoin, mutta aivan erityisesti senioriväestölle suunnattu elokuvafestivaali.

Mika Kaurismäen ohjaama uutuus Mestari Cheng avaa Hopeatähdet-festivaalin maananantaina 4.11.
Mika Kaurismäen ohjaama uutuus Mestari Cheng avaa Hopeatähdet-festivaalin maananantaina 4.11.

Vuoden 2019 elokuvavalintoja ovat viitoittaneet kysymykset ilosta ja itsetunnosta. Taiteessa komiikan skaala ulottuu harmittomasta huumorista aina armottomaan satiiriin. Usein jo pienikin heilahdus, jotain mikä rikkoo arjen pinnan, voi riittää näkemään asiat eri valossa: valoisammin, todemmin, myös toisen näkökulmasta. HOPEATÄHDET 2019- ohjelma tarjoaa runsain mitoin mahdollisuuksia nähdä toisin – ja tarttua iloon.

Mukana on sekä kotimaisia että ulkomaisia draama- ja komediauutuuksia. Mukana on monia syksyn uutuuksia, kuten mm. FINGERPORI, Suomen suosituimman päivälehtisarjakuvan kestohahmoille ja maailmankuvalle rakentuva komedia ja brittiläistä draamaa humoristisin maustein edustava Dowton Abbey.
Suomen ennakko ensi-iltana nähdään The Peanut Butter Falcon. Se on jokiseikkailu, kasvutarina ja ystävyyden ylistyslaulu, jonka pääosassa loistaa Zack Gottsagen, lahjakas näyttelijä jolla on Downin oireyhtymä. Elokuva on jo kerännyt ihastuneita arvioita, ja sitä on luonnehdittu ”tämän vuosikymmenen Forrest Gumpiksi”.

Ohjelmassa on myös monta kiintoisaa dokumenttia, kuten soul-musiikin kuningatar Aretha Franklinin legendaarisesta kirkkokonsertista (Los Angeles, 1972) tehty musiikkidokumentti Amazing Grace (2019).

Avajaiselokuvana Mestri Cheng, taiteilijavieraana näyttelijälegenda Kari Väänänen

Mika Kaurismäen ohjaama uutuus Mestari Cheng avaa Hopeatähdet-festivaalin maananantaina 4.11. klo 17. Se on hyvän mielen elokuva ruuasta, Lapista sekä erilaisten tapojen kohtaamisesta ruohonjuuritasolla. Elokuvaa tähdittävät pääparin (Anna-Maija Tuokko, Chu Pak Hong) lisäksi elokuvakulttuurin gigantit Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen. Avajaistervehdyksen tuo elokuva-, teatteri- ja tv-alan kestotähti Kari Väänänen.
Terveyden tiistai: ikäihmisten ulkonäköpaineet, keskusteluvieraana ohjaaja Anne Välinoro
Terveyden tiistai -päiväohjelma alkaa Karvan verran -dokumentilla (klo 12). Elokuva kertoo iisalmelaisen Hilkan naisellisista ulkonäköpaineista, jotka eivät tunnu vanhetessakaan katoavan.

– Meillä jokaisella on jokin erityispiirre, joka haastaa meidät, toteaa elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Anne Välinoro.

Elokuvan jälkeen on vuorossa keskustelu Välinoron johdolla siitä, mikä itse kussakin meissä on parasta, erityistä ja mieleen jäävää – ja huomaammeko sen itse.
Välinorosta ja hänen elokuvansa teemasta: https://yle.fi/uutiset/3-10792804

Terveyden tiistain toisena elokuvana nähdään klo 13.15 alkaen hersyvä uutuuskomedia Happy ending  (Tanska 2019), joka kertoo eläkkeelle juuri siirtyneen pariskunnan vimmaisesta erosta ja uuden rakkauden etsinnästä.

Terveyden tiistai 5.10. klo 12–15, koko päivän ohjelma samalla lipulla 8 €.

Miessakit ry isännöi Miehiä ja poikia -elokuvailtaa perjantaina 8.11. klo 18

Festivaalin tämänvuotinen uusi yhteistyökumppani on Miessakit ry. Miessakit ry tarjoaa Miehiä ja poikia -illan perjantaina 8.11.klo 18. Illan isäntinä ja keskustelun virittäjinä ovat Juha-Pekka Tams ja Mikko Pulkkanen Miessakit ry:stä. Esitykseen ja illan keskusteluun on vapaa pääsy.

Illan elokuva, Miehiä ja poikia (2019) on sisarusteos valtaisan suosion saaneelle dokumentille Miesten vuoro (2010), jossa miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Miehiä ja poikia kertoo suomalaisista isistä, miehistä ja pojista sekä heidän rakkaudestaan, toiveistaan ja elämänmenostaan. Elokuva antaa äänen isille ja pojille. Elokuva paljastaa jälleen suomalaisen miehen sielun poikkeuksellisen läheltä.

Päätöselokuvana Elton Johnin koskettava kasvutarina

Isänpäivän kunniaksi festivaalin päätöspäivän ohjelmassa sunnuntaina 10.11. klo 13 on kaiken ikäisille soveltuva valloittava uutuus, Luontosinfonia. Teoksessa ainutlaatuinen luontokuvaus sulautuu musiikin harmoniaan. Säveltäjä Panu Aaltion musiikki kuljettaa katsojan Suomen luonnon monimuotoisuuteen kaikkina vuodenaikoina. Metsän tarina ja Järven tarina -elokuvien tekijätiimin ja palkitun säveltäjän suurteos vie katsojan syvälle luonnon sydämeen.

Festivaalin päätöselokuvana nähdään musiikintäyteinen Rocketman. Se kertoo inspiroivan tarinan pop-ikoni, kestotähti Elton Johnista. Saamme kuulla ja kokea, kuinka ujosta, musikaalisesta, virtuoosin ottein kehittyvästä pojasta Reginald Dwightista kuoriutuu kansainvälinen supertähti. Elokuvan tarinaa kuljettavat Elton Johnin rakastetuimmat kappaleet, jotka elokuvassa esittää nimiroolissa loistava Taron Egerton.  Elokuvassa kerrotaan myös Elton Johnin vaikeasta isäsuhteesta, jossa juuri mikään ei tuntunut riittävän etäiselle isälle.

Kaikki elokuvat ovat suomenkielisiä tai niissä on suomenkielinen tekstitys.

HOPEATÄHDET- festivaalin järjestää alueellinen elokuvakeskus ISAK ry.

Katso festivaalin ohjelma osoitteesta: www.hopeatahdet.fi. Painettua, ilmaista käsiohjelmaa on jaossa Kino Kuvakukossa 10.10. 2019 alkaen.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain