Liikunta ja ulkoilu - Uutiset Liikunta ja ulkoilu - Uutiset

Takaisin

Iäkkäille järjestettiin ulkoilu- ja liikuntaneuvontaa Pilpan majalla

Kuopio tarjoaa ikäihmisille monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia

Tiistaina 8.10. Kuopion liikunnanohjaajat Teemu Huhtakangas ja Hanne-Mari Leskinen ohjeistavat Maljalahdenkadun pysäkillä vetreitä vanhuksia minibussin kyytiin. Päiväretki kohti Pilpan majaa on alkamassa. Luvassa on liikuntaneuvontaa, luontoretki ja eväshetki. Noin parinkymmenen osallistujan lisäksi bussiin istahtavat paitsi liikunnanohjaajat myös kaksi geronomiopiskelijaa ja minä, kulttuurituottajaharjoittelija.

Päivä Pilpan majalla aloitetaan terveellisellä smoothiella ja liikunnanohjaaja Teemun vetämällä liikuntaneuvonta pop up -tuokiolla. Perehdymme ensiksi Tehy-lehden artikkeliin ”Liikunta hidastaa vanhenemista selvästi luultua enemmän – liiku näin!” (2019). Paljon kiinnostusta artikkelissa herättää paitsi sen kummallinen sanasto myös tekstin lopussa esitelty resepti ikääntymistä vastaan. Moni osallistujista pitää hyötyliikuntaa tärkeimpänä liikuntamuotonaan ja kertoo, että muun muassa kauppamatkoista, portaista ja pihatöistä saatava liikunta on heille mieleen. Keskustelussa käy ilmi, että monet pyrkivät liikkumaan jalkaisin se,n minkä kykenevät ja raskaammista liikuntamuodoista esimerkiksi vesijumppa saa paljon kannatusta. Ällistyttävää tietoa artikkelissa on, että elämänsä aikana paljon liikuntaa harrastaneet seitsemänkymppiset saattavat olla jopa samalla tasolla kuin terveet nelikymppiset. Liikunta siis todella kannattaa!

Artikkelin jälkeen Teemu siirtyy esittelemään erilaisia kaupungin liikuntamahdollisuuksia ikäihmisille. Kuopion liikuntakattaus on osalle jo ennestään tuttua, mutta silti sieltä löytyy vielä paljon sellaista, josta ei olla kuultukaan. Ensimmäisenä aiheena kuntosaliharjoittelu jakaa mielipiteitä. Suurin osa käy kuntosalilla viikoittain, kun taas osa ei ole kokenut sitä mielekkääksi. Harvempi käy kuntosalilla useammin kuin kerran viikossa. Teemu valaisee, että Kuopion kaupungin liikuntaohjaajat vetävät sekä yleistä ohjausta kuntosaleilla että "Kuntosaliharjoittelu tutuksi senioreille ja pitkäaikaissairaille" -kurssia, jonka aikana osallistuja saa oman harjoitteluohjelman ja viisi ohjattua saliharjoittelukertaa. Aikoja liikunnanohjaajien kurssille voi tiedustella puhelimitse 044 718 2300.

Hyvinvointikortti löytyy useamman päivään osallistuvan taskusta. Kortti on Kuopion kaupungilta saatava eläkeläisille suunnattu hyödyllinen liikuntakannustin, joka oikeuttaa kaupungin liikuntahallien, uinti- ja kuntosalien sekä Kuopio-hallin juoksurata-alueen rajoittamattomaan käyttöön. Hyvinvointikortilla pääsee myös kuntosaliharjoittelun ohjauksiin ilman kuntosalin kertamaksua. Myös vanhustenviikko tarjosi liikuntaa ikäihmisille. Kuopion kirjastoissa esimerkiksi järjestettiin tuolijoogaa, joka on jonkin verran ennestään tuttua paikallaolijoille.

Lähtemisen vaikeus on monien mielestä pahimpia kompastuskiviä liikunnassa. Onneksi matalankynnyksen liikuntaa on tarjolla Puistokartanon liikuntasalissa loka-marraskuussa perjantaisin kello 9.00-9.45. Kolme varttia on tarkoitettu liikuntalajeista innostumiseen ja ihastumiseen. Edes ennakkoilmoittautumista ei tarvita eikä maksuja peritä, vaan paikalle voi lampsia sisäliikuntavaatteet mukanaan. Tarjolla on tänä syksynä muun muassa joogaa, kahvakuulaa ja circuit- eli kuntopiiriharjoittelua. Erityisesti tästä mahdollisuudesta innostutaan Pilpan majalla, ja eräs rouva toteaa: ”voeshan tuota käyvä kokkeelemassa.”

Osallistujien toiveista liikuntamahdollisuuksia kohtaan nousee tarve henkilökohtaiselle neuvonnalle, jossa otettaisiin yksilöllisesti huomioon kunto, aikataulut ja vaivat. Teemu osaa vastata heti tarpeeseen, sillä hän kertoo, että heillä on liikuntapalveluissa ollut aikeena järjestää ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa ikääntyneille. Vaikka kyseessä onkin ryhmä, liikunnanohjaajan mukaan siinä on tarkoituksena nimenomaan valjastaa osallistujat miettimään henkilökohtaisia lähtökohtiaan ja niiden kautta löytää yhdessä kullekin sopivat liikuntamuodot, -paikat ja -ajat.

Liikuntaneuvontatuokion päätyttyä ja reput täynnä liikuntaesitteitä suuntaamme kohti luontoretkeä. Reittimme lähtee aivan Pilpan majan vierestä. Sää suosii meitä, sillä vaikka on viileää, ei sentään sada. Matkan aikana keskustelut pyörivät pitkälti liikunta-aiheissa ja myös niihin liittyvissä rajoitteissa. Kaikki retkeilijät kulkevat matkasta sen verran kuin oman jaksamisen mukaan pystyvät, ja moni jaksaakin reitin loppuun asti. Kokonaisuudessaan kuljemme tunnissa noin kaksi ja puoli kilometriä ihanassa ruskaisessa metsässä.

Raikastavan lenkin jälkeen koittaa vihdoin eväshetken aika. Tarjolla on ruisleipää ja pillimehua. Paistamme myös nuotion ääressä makkarat ja jälkiruuaksi vielä lettuja hillon sekä kahvin tai teen kera. Lopuksi päivään osallistuneet saavat kirjata ylös risuja ja ruusuja sekä kehittämisehdotuksia retkestä ja vanhusten liikuntapalveluista. Omiin korviini kantautuu paljon positiivista palautetta. Moni haluaisi, että tällaisia retkiä järjestettäisiin enemmän, vaikka ihan talvellakin.

 

Sara Huhtala, kulttuurituottaja-harjoittelija, Kuopion kaupunki


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain