Tapahtumauutiset Tapahtumauutiset

Takaisin

Idän Lukuviikolla soturikissaillaan Youtubessa ja selvitetään, lukeeko poliisikin

Valtakunnallista Lukuviikkoa vietetään tänä vuonna heti pääsiäisen jälkeen 5.–11.4. Teemana on ”Lukutaito on kansalaistaito”. Lukuviikko näkyy Itä-Suomessa monin tavoin, sillä tällä kertaa sitä vietetään osana isompaa Lukutaito kuuluu kaikille -hanketta, jossa mukana ovat Pohjois- ja Etelä-Savo sekä Pohjois-Karjala.

Lukuviikko jalkautuu osaksi kuopiolaisten koululaisten arkea: vieraaksi saapuvat kirjailijat Jari Mäkipää ja Vilu Varento. Alakoulussa vieraileva Mäkipää on tunnettu Etsiväkerho Hurrikaani- ja Masi Tulppa -kirjoista sekä esimerkiksi Ylen lastenohjelmista. Yläkouluun vieraaksi saapuu salanimi Vilu Varento, jonka esikoisromaani Be Cool voitti syksyllä 2019 Lastenkirjainstituutin ja Kariston järjestämän Sytytä lukemisen vimma! -kilpailun, jossa etsittiin erityisesti poikia innostavaa lukemista. Jatko-osa on tulossa jo tänä vuonna. Entä miten poliisi ja lukeminen sopivat yhteen? Siitä otetaan selvää, kun vierailuille saapuu somesta tuttu vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye.

Vierailujen lisäksi Lukuviikolla pääsee myös improvisaatioteatterin maailmaan, kun virtuaaliselle Youtube-lavalle kiipeää joensuulainen Rajatapaus-improryhmä. Meijän tarina -nimisessä esityksessä sanat muuttuvat tarinoiksi, sketseiksi ja lauluiksi. Esitys on suunnattu ensi- ja tokaluokkalaisille, mutta se on avoin kaikille. Esitykseen pääsee mukaan lyhytlinkistä bit.ly/improtaan tai Vaara-kirjastojen Youtube-kanavalla. Improesitys on torstaina 8.4. klo 9 ja kestää puoli tuntia. Esityksen tallenne on katseltavissa kaksi viikkoa esityksen jälkeen.

Koulupäivien lisäksi Lukuviikkoa vietetään Soturikissat-kirjasarjan maailmassa. Supersuositun sarjan lukijoille on luvassa kaikille avoin kahden tunnin Youtube-live torstaina 8.4. klo 17 alkaen. Liveen saapuu tähtivieraaksi Soturikissojen suomentaja Nana Sironen. Lisäksi livessä pidetään tietokilpailu, käydään videovierailulla kissojen sijaiskodissa ja askarrellaan. Soturikissat-liveen pääsee mukaan lyhytlinkistä bit.ly/soturikissalive ja Vaara-kirjastojen Youtube-kanavalla.

Kuopion kaupunginkirjasto järjestää lisäksi omaa Lukuviikon ohjelmaa. Ajantasaiset tiedot löytyvät osoitteesta kuopio.finna.fi.