Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Ikäihmisten neuvonta: Arkeen on saatavissa apua ikääntyessä ja kunnon heikentyessä

Ikäihmisten neuvonnan ammattilaiset ovat vastanneet kesän aikana moninaisiin kuntalaisten kysymyksiin. Monia askarruttaa mitä palveluita on saatavilla silloin, kun toimintakyky on ikääntymisen ja sairauksien vuoksi heikentynyt, eikä oman kodin siivoaminen tai pyykin pesu itsenäisesti ole enää mahdollista. Siivous- ja pyykinpesupalveluita tuottavat yksityiset palveluntuottajat.

 

Kun avuntarve perustuu heikentyneeseen toimintakykyyn tai omaishoitajan tarvitsemaan tukeen kotona, voi siivouspalvelua ostaa ilman arvonlisäveroa. Se alentaa kustannusta noin neljänneksen vuonna 2021, kun palveluiden arvonlisäveroprosentti on 24 %.

 

Lisäksi verottajalta voi hakea kotitalousvähennystä. Kustannukset ilmoitetaan verottajalle joko verokortille tai jälkikäteen veroilmoitusta tehdessä, ja verotuksessa tehtävä vähennys on tänä vuonna 40 % työn osuudesta. Omavastuu on 100 euroa, josta ei saa vielä vähennystä, ja maksimi on tänä vuonna 2 250 € henkilöltä.

 

Jos voi hyödyntää arvonlisäverottomuuden ja kotitalousvähennyksen, jää itselle siivouspalvelusta maksettavaksi vain noin puolet.

 

Yhteydenotoissa korostunut yksinäisyys

 

Ikäihmisten neuvonnan ammattilaisten mukaan yhteydenotoissa on jonkin verran korostunut yksinäisyys koronapandemian myötä. Henkisen läheisyyden ylläpitäminen naapureihin, sukulaisiin ja ystäviin on edelleen tärkeää, eikä fyysistäkään läheisyyttä tarvitse samalla tavalla välttää kuin aiemmin koronarokotusten ansiosta.

 

Mahdollisuuksien mukaan erilaisiin yhdistysten ja järjestöjen toimintoihin, kansalaisopiston kursseille, asukastuville ja muihin tilaisuuksiin tai tapahtumiin kannattaa syksyn mittaan taas lähteä virkistymään, terveysturvallisuus huomioiden.

 

 

Ikäihmisten neuvonnan yhteystiedot: klo 9-15 puhelimitse numerossa 017 183 245 ja sähköpostilla ikaihmistenneuvonta@kuopio.fi