Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Ilmanlaatu heikkeni Kuopiossa syksyn 2019 ensimmäisinä pakkaspäivinä

Ilmanlaatu heikkeni Kuopiossa eilen tiistaina, kun etenkin hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet kohosivat selvästi. Ilmassa oli katupölyä ja tieliikenteen pakokaasuja. Pakkaspäivänä oli lähes tyyntä, jolloin hiukkaset ja pakokaasut jäivät kaupungin ylle, eivätkä laimentuneet ympäristöön ennen kuin myöhään yöllä.

Katupölyä ilmaan nousee nyt liikenteen mukana kaduilta ja teiltä, jotka ovat lumesta paljaita. Kun suuressa osassa autoista on nastarenkaat, irtoaa asfaltista hienoainesta, mikä pölyää ilmaan.

Huonoimmillaan ilmanlaatu tiistaina oli keskustassa. Maaherrankadun mittausasemalla hengitettävien hiukkasten vuorokausikeskiarvo ylitti raja-arvotason 50 μg/m3. Eilen aamupäivällä ilmanlaatu oli kuitenkin huonontunut laajemminkin kaupunkialueella.

Tyynellä pakkassäällä myös erilaiset hajuhaitat ovat olleet yleisempiä kuin tavallisesti.

Myös tänä aamuna hiukkaspitoisuudet ovat kohonneet etenkin keskustassa, mutta pitoisuudet ovat jäämässä alhaisemmiksi kuin eilen tiistaina. Ilmanlaadun odotetaan paranevan vähitellen, kun loppuviikosta ilman lämpötila kohoaa ja odotettavissa myös tuulisempaa ja myös lumisateita.

Kuopion ja Varkauden ilmanlaadun mittaustulokset päivittyvät tunnin välein valtakunnallisille ilmanlaatusivuille www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Ilmanlaatutiedote 6.11.2019 (pdf)

Lisätietoja antavat Kuopion kaupungin alueellisista ympäristönsuojelupalveluista ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä (GSM 044 7182 142, sähköposti erkki.parjala(at)kuopio.fi).


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain