Uutiset Uutiset

Takaisin

J. V. Snellmanin muistoa kunnioitettiin perinteisellä kunniakäynnillä

Kansan sivistyksen puolestapuhujana tunnetun, suomen kielen asemaa merkittävästi edistäneen kirjailijan, filosofin ja sanomalehtimiehen, J. V. Snelmanin päivää vietetään sunnuntaina 12.5.2019. Kuopiossa Snellmanin muistoa kunnioitettiin jo perjantaina 9.5. perinteisellä kunniakäynnillä Snellmanin patsaalla.


Kunniakäyntiin osallistui ensimmäisen vuoden opiskelijoita Kuopion eri lukioista.

Kunniakäynti järjestettiin tänä vuonna Snellmanin puiston remontin vuoksi Snellmanin koulun sisäpihalla. Paikalle oli kokoontunut ensimmäisen vuoden opiskelijoita Kuopion lukioista.


”Suomi ei voita mitään väkivallalla, sivistyksen voima on sen ainoa pelastus", lausui Pirjo Jantunen J. V. Snellmanin sanoin Kuopion Isänmaallisen seuran tervehdyksessä.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen. Hän pohti puheessaan sivistyksen merkitystä ja korosti sen ajankohtaisuutta myös tämän päivän yhteiskunnassa.

– J. V. Snellman oli sivistyksen isä. Sivistyksen merkityksen pohtiminen on ajankohtaista myös tämän päivän yhteiskunnassa. Suomessa sivistys käsitetään muun muassa kasvatuksen kautta opittuna henkisenä kehittyneisyytenä, sydämen sivistyksenä ja viisautena. Suomalaisilla on vahva sivistyksen eetos, Mönkkönen totesi.

– Sivistys on kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja puolustaa heikommassa asemassa olevia. Se on myös jatkuvaa taistelua kyynisyyttä vastaan sekä nöyryyttä ymmärtää, miten vähän lopulta tietää.


Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen pohti puheessaan sivistyksen merkitystä. J. V. Snellman tunnetaankin kansan sivistyksen puolestapuhujana.  

Tilaisuudessa laskettiin myös seppeleet Snellmanin koulun sisäpihalla sijaitsevalle muistolaatalle.


Kunniakäynnillä laskettiin kukkatervehdykset J. V. Snellmanin muistolaatalle.


Lopuksi kuultiin Finlandia-hymni puhallinsoittimilla esitettynä. Perjantaina vietettiinkin myös valtakunnallista puhallinmusiikin päivää.

J. V. Snellmanin museo avoinna sunnuntaina 12.5.

Snellmanin päivänä 12.5. yleisöllä on mahdollisuus tutustua taloon, jossa J. V. Snellman asui suurimman osan Kuopion ajastaan. Kuopiossa sijaitseva J. V. Snellmanin kotimuseo avaa ovensa, ja siellä järjestetään kolme opastettua kierrosta: klo 11, 13 ja 15. Kierros kestää noin tunnin. Lisäksi päivän aikana on mahdollisuus seurata helmivirkkaustyönäytöstä.

J. V. Snellmanin kotimuseo toimii talossa, jossa Snellman asui vuodet 1845–1849. Rakennus on tyypillinen 1800-luvun puolivälin kuopiolainen säätyläisperheen asuintalo aumakattoineen ja kuusiruutuisine ikkunoineen. Museo on kalustettu Snellmanin perheelle kuuluneilla huonekaluilla ja esineillä.

Museo sijaitsee Minna Canthin kadun ja Snellmaninkadun kulmassa, osoitteessa Snellmaninkatu 19.

Lisätietoa J. V. Snellmanin kotimuseosta: https://snellmaninkotimuseo.fi/


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain