Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Jäykkäkouristuksen uusi rokotusaikataulu tunnetaan heikosti

Jäykkäkouristusrokotus tulee alle 65-vuotiaiden nykyään uusia 20 vuoden välein, kun aiemmin rokote on täytynyt ottaa uudelleen kymmenen vuoden jälkeen rokottamisesta. Rokotetta tarjotaan nykyään 25-, 45- ja 65-vuotiaille. Tätä vanhemmille tehosteväli on 10 vuotta. Jäykkäkouristusrokote on asiakkaalle maksuton.


Aikuisten jäykkäkouristuksen rokotusaikataulu muuttui viime vuonna. Työikäisillä, alle 65-vuotiailla, jäykkäkouristusrokotteen vasta-aineiden on todettu riittävän 20 vuoden ajan.

- Viime vuodesta alkaen aikuisten jäykkäkouristussuojaa tehostetaan aina 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen suojaa pitäisi vahvistaa kymmenen vuoden välein, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan taustalla on pitkä seuranta, jossa todettiin rokotteen suojaavan 20 vuotta.

- Jos saat likaisia haavoja, tarkista aina mahdollisimman pian, onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa.

Vakavaa tautia voidaan ehkäistä rokotuksilla

Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja ne ovat maksuttomia. Lapset saavat rokotuksen neuvolassa ja koulussa.

Vain joka neljäs suomalainen tietää, minkä ikäisenä jäykkäkouristusrokotus tulisi uusia. THL selvitti suomalaisten tietoja jäykkäkouristuksesta ja rokotuksista kyselytutkimuksella.

- Nyt tehostamme tiedotusta rokotusaikataulusta. On tärkeää tietää, milloin omaa suojaa pitäisi vahvistaa.

Tartunnan voi saada Suomessa ja ulkomailla

THL:n tutkimuksen mukaan vain pari prosenttia suomalaisista ei tiedä, mistä voi saada jäykkäkouristustartunnan. Lähes kaikki vastanneet mainitsivat eläimen pureman tai haavan, johon pääsee multaa tai hiekkaa.

- Suomalaiset harrastavat ulkoilua, tekevät puutarhatöitä tai matkustavat joskus ulkomaille. Siksi on tärkeää huolehtia, että oma rokotussuoja on aina voimassa. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy, jollei voimassa olevaa rokotusta ole.

- Kattavien rokotusten ja hyvän haavanhoidon ansiosta jäykkäkouristukseen sairastuu Suomessa keskimäärin vain yksi henkilö vuodessa.

THL käynnistää viestintäkampanjan jäykkäkouristusrokotuksista lokakuun lopussa. Kampanjan tavoitteena on saada uusi rokotusaikataulu kaikille tutuksi.

-  Lisäksi tavoitteena on parantaa eläkeläisten jäykkäkouristusrokotussuojaa ja 25-vuotiailla myös hinkuyskärokotussuojaa, sillä he saavat kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskärokotteen.

THL:n kysely toteutettiin puhelinhaastattelulla. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimukseen osallistui 1 006 henkilöä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus.

Esite: Tietoa jäykkäkouristusrokotuksesta


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain