Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Joukkorokotukset 2019 influenssaa ja pneumokokkia vastaan käynnistyvät marraskuussa

Kuopion kaupunki muistuttaa taas syksyllä kuntalaisia rokottautumisen merkityksestä. Vakavien sairauksien ennaltaehkäisyn tärkeys korostuu iän myötä. Influenssa ja sen jälkitaudit voivat viedä jopa sairaalahoitoon.

Kuopion kaupunki käynnistää lokakuussa terveysviestintäkampanjan, jolla lisätään tietoisuutta influenssasta ja pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista. Tänä vuonna ei lähde 50 vuotta täyttäneille erillistä tiedotetta, jossa kerrotaan influens-san ja pneumokokkitautien ennaltaehkäisystä. Sen sijaan julkaistaan ilmoitus Sa-von Sanomissa ja paikallislehdissä.

Rokotuksista tiedotetaan lokakuussa. Tietoa eri terveysasemien rokotusaikatauluis-ta saa Kuopion kaupungin nettisivuilta ja lehti-ilmoituksista 21.10. alkavalla viikolla (vk 43). Rokotusviikkojen 47 (ma-to) ja 48 (ma) aikana tiimihoitajien vastaanotolla hoidetaan vain kiireelliset asiat, koska useat hoitajat ovat rokottamassa ja hoitajien vastaanottoja on rajoitetusti.

Rokottaminen yksi parhaimmista infektion torjuntakeinoista

Iän karttuessa elimistö ei pysty enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Silloin sairauksien ennaltaehkäisy on entistä tärkeämpää. Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin voimakkaampi tauti ja voi vakavimmillaan johtaa sairaalahoitoon.

65 vuotta täyttäneiden riski sairastua influenssaan on korkea, vaikka he olisivat terveitä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien sairastumisriski vakaviin jälkitauteihin on korkea. Riskiryhmiin kuuluvat ja maksuttoman rokotuksen saavat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia sekä maksa- ja munuais-tauteja sairastavat henkilöt sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Lisäksi maksuttoman influenssarokotuksen saavat ½ - 6 -vuoden ikäiset, raskaana olevat, asepalvelukseen tammikuussa menevät, terveys- ja sosiaalialan potilas- ja hoivatyötä tekevä henkilöstö ja opiskelijat, ap-teekkialan asiakaspalveluhenkilöstö sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuulu-vien, 65 vuotta täyttäneiden ja alle kuuden kuukauden ikäisten lasten ja raskaana olevien lähipiiri.

Rokottautumalla influenssaa vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ei ainoastaan suojaa itseään influenssalta vaan suojaa myös ikään-tyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho jää heikoksi.

Kuopion kaupunki mahdollistaa maksuttoman kausi-influenssarokotuksen myös niille kaupungin työntekijöille, jotka eivät muuta reittiä saa maksutonta kausi-influenssarokotetta. Henkilöstölle on tiedotettu asiasta.

Pneumokokki voi aiheuttaa vakavia tauteja

Pneumokokki on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja, ja aikuisilla tavallisin vakava tauti on keuhkokuume.

Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Sairastumisriskiä rokottautumisen lisäksi voi pienentää lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, muistamalla käsihygienian ja hoitamalla hyvin perussairauksia.

Tiedotuskampanjan tavoitteena on kertoa kuntalaisille, että niin influenssa kuin pneumokokkitaudit ovat sen verran yleisiä ja vakavia, että niiltä kannattaa suojautua. Rokotusten avulla tartuntataudit vähenevät ja hoitokulut pienenevät. Parhaimmillaan rokotteen avulla voidaan välttää laitostumiskierre, joka ikääntyneellä saattaa alkaa esimerkiksi keuhkokuumeesta.

Influenssarokote pitää uusia vuosittain, mutta pneumokokkirokotteen suoja on pitkäaikainen ja se otetaan vain kerran.

Influenssa- ja pneumokokkirokotteita käytetty pitkään

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Influenssarokote on maksuton kaikille yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuu-luville ja heidän lähipiirilleen. Pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään. Niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman yli 700 miljoonaa annosta.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin. Jos henkilö on kiinnostunut pneumokokki-rokotuksesta, voi hän soittaa hoitotiiminsä sairaanhoitajalle ja tarkistaa rokotustarpeensa. Lääkäri kirjoittaa reseptin, jos katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja asiakas voi noutaa rokotteen apteekista.

 

Kuopion kaupunki, perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueet

 

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain