Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Jumalainen valo - Risto Vilhunen 75 -näyttely RIISAssa 6.6. alkaen

Kuopiolaissyntyinen taiteilija ja keräilijä Risto Vilhunen eli Leonardo da Vilhu (s. 1945) luovutti vuonna 2018 ikoneista ja kristillisestä esineistöstä koostuvan kokoelmansa Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiölle. Mittavaan lahjoitukseen kuuluu 1 200 esinettä, joista suurin yksittäinen kokonaisuus ovat metallista valetut ikonit. Taiteilijan 75-vuotisjuhlavuonna otanta tästä kokonaisuudesta on esillä RIISAn Jumalainen valo -näyttelyssä.

"Keräilijä Vilhuselle ikoni on ensisijaisesti esteettinen esine, kuva ilman teologiaa. Kokoelman ensimmäinen ikoni oli Kristuksen syntymän ikoni, jonka Vilhusen isä toi sodasta. Pienikokoinen metalli-ikoni – vohvelirauta, kuten keräilijä itse asian ilmaisee – oli keskeisellä paikalla perheen kodissa", kertoo museonjohtaja Teresa Töntsi RIISAsta.  

Vuonna 1993 alkaneen oman ikonikokoelman synnylle keräilijällä oli pelkästään esteettinen syy; ateljeekodin ikkunan yläpuolinen hirsiseinä ja ikkunasta avautuva maalaismaisema kaipasivat ikoneita. Opiskeluvuosien vierailut kirkkomuseoon ja kokoelmien sarjakuvamaisesti toteutetut tapahtumaikonit olivat jättäneet muistijäljen.

"Kupariseoksesta valmistettuja messinki-ikoneja ja -ristejä valmistettiin sarjatuotantona nykyisen Venäjän ja Ukrainan alueilla 1100-luvulta. Kaulassa kannettavien ristien ja ikonien ohella niitä kiinnitettiin mm. talojen portteihin ja hautaristeihin. Katovuosina ikoneita saatettiin haudata myös peltoon paremman sadon toivossa ja laittaa vainajan mukaan viimeiselle matkalle", kertoo Töntsi.  

Taiteilija on kiitollinen, että hänen keräämänsä kokoelma on lapsuuden kotikaupungissa. Ikonit ja sakraaliesineet olivat aikaisemmin osa Vantaan kaupunginmuseon Risto Vilhusen nimeä kantavaa kokoelmaa. Jumalainen valo -näyttelyssä on esillä myös teoslainoja ja ennennäkemätöntä arkistoaineistoa Kuopion taidemuseosta.

Kuopiossa sijaitsevaa Suomen ortodoksista kirkkomuseota RIISAa ylläpitää ja hallinnoi 2011 perustettu Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö. Säätiön tarkoituksena on Suomen ortodoksisen kirkon aineellisen, aineettoman ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentaminen, säilyttäminen, hoito ja esilläpito.


JUMALAINEN VALO - Risto Vilhunen 75
6.6.2020 - 27.2.2021
Tiistaista torstaihin ja lauantaisin klo 12–16
RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
Karjalankatu 1, Kuopio
www.riisa.fi


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain