Uutiset Uutiset

Takaisin

Kalakukkoleipuri Hanna Partanen sai muistolaatan Kasarmikadulle

Kalakukkoleipuri Hanna Partasen kuolemasta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 50 vuotta. Kuopion kaupunki kunnioitti Partasen elämäntyötä teettämällä hänelle muistolaatan Tulliportinkadun ja Kasarmikadun kulmatontille, jossa sijaitseviin rakennuksiin hän perusti kalakukkoleipomon vuonna 1930.


Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen paljasti muistolaatan perjantaina 6.9. järjestetyssä, yleisölle avoimessa tilaisuudessa. Muistolaatta kertoo nyt kaikille Tulliportinkadun suunnalta toria kohti saapuville leipomorakennuksissa harjoitetun liiketoiminnan pitkästä historiasta.

Hanna Partanen aloitti kalakukkojen leipomisen Kuopiossa jo 1920-luvun lopulla. Myös nykypäivänä hän on tunnetuin kuopiolaiseen kalakukkoon liitettävä henkilö.

Hanna Partanen perusti kalakukkoleipomon Tulliportinkadun ja Kasarmikadun kulmatontilla sijaitseviin rakennuksiin vuonna 1930. Partasen perustama ja hänen mukaansa nimetty perheyritys, kalakukkoleipomo Hanna Partanen, toimii edelleen samoissa tiloissa, osoitteessa Kasarmikatu 15. Leipomon kalakukot paistetaan edelleen alkuperäisessä leppähaloilla lämpiävässä uunissa.

Kalakukko istuu myös nykypäivän kuopiolaisiin arvoihin

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen totesi tervehdyksessään Hanna Partasen ja kalakukon edustavan hyvin myös nykypäivän kuopiolaisia arvoja, kuten esimerkiksi yrittäjyyttä ja ruoan lähituotantoa.

– Hanna Partasen elämäntaipaleella ratkaisevia tekijöitä olivat uutteruus ja yritteliäisyys, jota myös nykypäivän kuopiolaiset arvostavat.

– Partasen valmistama kuopiolainen kalakukko on myös mitä loistavin esimerkki lähiruoasta. Myös nykyisin paikalliset herkut saavat Kuopiossa arvostusta, ja kuopiolainen ruokatarjonta onkin huomattu myös maailmalla asti: Kuopion alueen valitseminen vuoden 2020 Euroopan gastronomiseksi alueeksi on merkittävä tunnustus, jonka toivotaan houkuttelevan Kuopioon myös matkailijoita ja elinkeinonharjoittajia.

Myös Savon kielen seuran varapuheenjohtaja Tuula Ollila nosti puheessaan esille lähiruoan merkityksen ilmastonmuutokset torjumisen kannalta ja totesi perinteisen kuopiolaisen kalakukon olevan oiva keulakuva lähiruoalle. Hanna Partanen onnistui siis luomaan ruoan, joka on paitsi aito tuote aitojen ihmisten tekemänä, myös kestää aikaa – ruoan, joka elää yhä.

Myös Hanna Partanen toi omana aikanaan kuopiolaista ruokakulttuuria tunnetuksi maailmalla

Myös Hanna Partanen toi omana aikanaan kuopiolaista ruokakulttuuria tunnetuksi myös laajemmin.

– Hannan kalakukkoja toimitettiin aikoinaan presidentti Urho Kekkoselle. Lisäksi niitä pääsi maistamaan myös Yhdysvaltain presidentti Dwight Eisenhower, Kalakukkoleipomo Hanna Partanen Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Hanna Partasen lapsenlapsi Kari Kekäläinen kertoo.


”Hanna Partanen loi peruskiven Kalakukkoleipomo Hanna Partanen Oy:lle. Tämä peruskivi kantaa yrityksen toiminnassa vielä tänä päivänäkin”, totesi Hannan lapsenlapsi ja Kalakukkoleipomo Hanna Partanen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Kekäläinen.


Vuosi 2019 on Kuopiossa vahvojen kuopiolaisten naisvaikuttajien vuosi

Tämän vuoden mittaan Kuopiossa on Partasen lisäksi päästy nostamaan esille myös muita naisvaikuttajia – vietetäänhän vuonna 2019 myös Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuotta. Ollila pohtikin juhlapuheessaan myös, mitä Minna Canth olisikaan kuvitteellisesti voinut sanoa kuultuaan, ettei Hanna Partasella vielä 50 vuoden kuluttua kuolemastaan ole muistolaattaa Kuopiossa.

Onneksi Minnan ei kuitenkaan tarvitsisi jyrähtää, nyt kun muistolaatta saatiin arvoiselleen paikalle. Muistolaatta kertoo tästä lähtien kaikille Tulliportinkadun suunnalta toria kohti saapuville – niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin – Hanna Partasen kunnioitettavasta elämäntyöstä ja leipomorakennuksissa harjoitetun liiketoiminnan pitkästä historiasta.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain