Uutiset Uutiset

Takaisin

Kalakukon leivonnan sm-kisassa jälleen korkea taso

Tammimarkkinoiden yhteydessä pidettyjen kalakukon leivonnan sm-kisojen parhaimmista on jälleen valittu. Kotileipuri-sarjan kilpakukot olivat rakenteeltaan, jopa hieman parempia kuin ammattilaisten sarjassa. Täytteet oli aseteltu kaikissa kukoissa kauniisti paikalleen. Kotileipurisarja oli kaiken kaikkiaan maun suhteen hyvin tasainen. Kalakukkojen ulkonäkö ja rakenne olivat erityisen hyviä. Kukoista näki jo päältä päin, että ne olivat ajalla ja hartaudella valmistettuja. Kotileipurisarjan voitti tänä vuonna jo aiemminkin mainetta niittänyt Kirsti Rytkönen yhdeksän tunnin paistoajalla valmistetulla ahvenkukolla. Toiseksi tuli Elsa Jalkalan ahvenkukko.

Ammattisarjan kalakukoissa kirkkain kärki erottui maun suhteen melko selvästi. Kaksi kukkoa kilpailivat tasaväkisesti ykkössijasta ja voittajaksi ratkesi tällä kertaa Kalakukkoleipomo Hanna Partasen ahvenkukko. Suoraan leipomosta aamulla tuotu ahvenkukko oli niin hienorakenteinen, että konkarituomaristo kuvitteli ensin syövänsä kuhakukkoa. Toiseksi tullut Kalakukkoleipomo Irene Partasen ”Kunkku-Lohikukon” makua kiiteltiin myös paljon tuomariston puolelta. Kolmanneksi sijoittui Kuopion Kalatuote Oy:n muikkukukko, joka sai erityskiitosta kauniista ulkonäöstä ja rakenteesta.

Juhlakukko-innovaatiosarja yllätti myönteisesti

Juhlakukko -innovaatiosarjaan osallistui neljä kilpakukkoa, joista erityisesti kaksi edustivat myös ulkonäöltään innovatiivisempaa linjaa. Juhlakukko – sarjan voitti kuitenkin perinteisen mallinen, mutta erityisen maukas Siikajärveläisen Arja Mustonen-Rautiaisen valmistama Savuhaukikukko.

Kunniamaininnan innovaatiosarjassa sai Rauno Perälän kauniisti toteutettu ”kardiologin suosikki” -kalakukko, joka oli valmistettu Suomi100 juhlavuosi ja terveellisyys huomioiden.  Myös Irene Partasen valmistama Juhlakukko-kranssi oli kaunis ja olisi ulkonäön puolesta sopinut hyvin juhlapöytään.

Yleisiä vinkkejä kalakukon valmistukseen tuomaristo antoi erityisesti rakenteen suhteen. Väljyyttä pitää jättää kukon sisälle siten, ettei kuori ole liian täynnä. Optimaalinen kuoren paksuus on noin 15mm tienoilla. Erityisesti ammattilaisten sarjassa kalakukkojen kuoren ja täytteen väliin olisi saanut jäädä hieman enemmän tilaa.

Kilpailun voittajat julistettiin klo 14 Kuopion torilla. Voittajat saivat palkinnoksi 100€ lahjakortin, kunniakirjan ja paikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille. Perinteisen kalakukko -kisan kotileipurisarjan voittajalla on lisäksi mahdollisuus osallistua syyskuiseen Kalaryssäys- markkinatapahtumaan yhteistyössä Savon Marttojen kanssa.
Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kuopion kaupunki ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

VOITTAJAT 2017

PERINTEISEN KALAKUKON LEIVONNAN SM- KILPAILU
AMMATTILAISSARJA
1.SIJA:  KALAKUKKOLEIPOMO HANNA PARTANEN -  AHVENKUKKO    
2.SIJA:  KALAKUKKOLEIPOMO IRENE PARTANEN – KUNKKU-LOHIKUKKO      
3. SIJA: KUOPION KALATUOTE OY – MUIKKUKUKKO            

KOTILEIPURISARJA
1. SIJA / SARJAN VOITTAJA :  KIRSTI RYTKÖNEN -  AHVENKUKKO    

JUHLAKUKKO -INNOVAATIOSARJA
1.SIJA / SARJAN VOITTAJA:  ARJA MUSTONEN-RAUTIAINEN - SAVUHAUKIKUKKO        
* Kunniamaininta ja tuotepalkinto:  
RAUNO PERÄLÄ - KARDIOLOGIN SUOSIKKI -INNOVAATIOKUKKO    

VUODEN MARKKINATUOTE 2017
Juhlavuoden 2017 voittaja: Viipurinrinkelit ja pitkäaikaisin kauppias Juho Pulli Oy

TUOMARISTO 2017

Savon Martat, Anne Matilainen
Savon Sanomat, Seppo Kononen
Puutarhaneuvos, Erkki Oinonen
Savonia AMK, Maarit Rautiainen
Ravintolamestarit, Juuso Rautiainen
Kuopion hyvinvointilähettiläs & Lupa innostua bloggaaja, Kirsi Koponen

Sihteerinä toimi Tilla Martikainen, Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry