Uutiset Uutiset

Takaisin

Kansallista veteraanipäivää juhlittiin Kuopiossa 27.4.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestettiin Kuopion Musiikkikeskuksessa 27.4.2019. Myös tasavallan presidentti osallistui veteraanipäivän pääjuhlaan ja palkitsi veteraaneja erillisessä kunniamerkkien jakotilaisuudessa. Kunniavieraina juhlassa olivat Pohjois-Savon alueen veteraanit läheisineen.

Ennen itse pääjuhlan alkamista sotiemme veteraaneille ja heidän saattajilleen tarjoiltiin juhlakahvit Musiikkikeskuksen Valohallissa.

Jatkosodassa taistellut 94-vuotias Erkki Keinänen oli yksi lauantaina 27.4.2019 palkituista veteraaneista.

- Tämä on viimeinen mahdollisuus saada Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali, joten on hienoa, että voin olla mukana juhlassa, hän kertoi.

- On myös hienoa, että meitä Pohjois-Savon veteraaneja arvostetaan tällaisella juhlalla. Tämän juhlan avulla myös ulkopuoliset ja etenkin nuoret oivaltavat asian merkityksen. Mielestäni nykynuorten ei pitäisi unohtaa, miten hyvä ja puolustamisen arvoinen maa Suomi on.


Jatkosodassa taistellut 94-vuotias Erkki Keinänen oli yksi lauantaina 27.4.2019 kunniamerkillä palkituista veteraaneista.

Tuusniemeltä kotoisin oleva 100-vuotias Alma Wetzell toimi lottana sekä talvi- että jatkosodassa. Wetzell hyväksyttiin isoksi lotaksi Tuusniemellä lokakussa 1934, ja ensimmäisen komennuksensa hän sai talvisodan pääpuolustuslinjalle Muolaan linnoitustöiden työvelvollisten emännäksi vuonna 1939.

- Toimin molemmissa sodissa lottana alusta loppuun saakka. Olen viihtynyt hyvin tämänpäiväisessä veteraanipäivän juhlassa, Wetzell totesi.


Tuusniemeltä kotoisin oleva 100-vuotias Alma Wetzell toimi lottana sekä talvi- että jatkosodassa.

Pohjois-Savon alueen veteraaneja palkittiin kunniamerkein

Juhlakahvien jälkeen tasavallan presidentti palkitsi Pohjois-Savon alueen veteraaneja kunniamerkein. Veteraaneille luovutettiin Suomen Tasavallan Presidentin antama Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali.


Tasavallan presidentti onnittelu kunniamerkin saaneita veteraaneja.

Palkitsemistilaisuus alkoi fanfaarilla sekä Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja Matti Louekosken ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassinan tervetulotoivotuksilla, jonka jälkeen avustajina toimineet paikallisten sotaveteraanijärjestöjen edustajat kiinnittivät kunniamerkit veteraanien rintamuksiin.

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, ritarikuntien edustajat, päätoimikunta sekä Kuopion kaupungin johto kättelivät ja onnittelivat kunniamerkin saaneita veteraaneja. Tilaisuuden päätteeksi kuultiin vielä presidentin onnittelusanat ja kohotettiin maljat yhdessä.

Musiikintäyteistä pääjuhlaa vietettiin teemalla ”On aika muistaa – Det är dags att minnas

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla käynnistyi juhlavasti Porilaisten marssin sävelin. Juhlaohjelma alkoi Kuopion perinteen mukaisesti ekumeenisella hartaudella. Ekumeenisen hartauden toimittivat arkkipiista Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo


Juhlassa lähetettiin seppelpartiot muistomerkeille.

Hartauden jälkeen oli aika lähettää seppelpartiot talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkeille, Karjalaan jääneiden muistomerkeille, Vapaussodan muistomerkeille sekä vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkeille.

Isäntäkaupungin tervehdyksen juhlassa esitti Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina.

”Yhdelle sukupolvelle annettiin maamme historiassa ennennäkemätön taakka kannettavaksi. Kun kuljemme aikakaudesta toiseen, vastuu on siirrettävä sukupolvien ketjussa eteenpäin. Niin on aina ollut”, Raassina totesi.

”Kun uudet sukupolvet ottavat paikkansa, siirtyy heille hieno maa ja perintö, mutta myös suuri vastuu. Yhteiskunnastamme, kansastamme ja maastamme on pidettävä huolta, jotta ne voidaan antaa seuraavalle sukupolvelle vielä parempina.”


Veteraanin tervehdyksen pääjuhlassa esitti sotaveteraani Heikki Suhonen.

Varusmiehen tervehdyksen veteraanipäivän pääjuhlaan toi Karjalan lennoston lentosotamies Jenni Rautiainen. Tervehdyksensä esittivät myös Pulustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sekä Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Veteraanin tervehdyksen pääjuhlassa esitti sotaveteraani Heikki Suhonen.

”Esitän meidän kaikkien veteraanien puolesta lämpimät kiitokset tämän arvokkaan juhlan järjestäjille.”

Suhonen korosti puheessaan myös naisten panoksen merkitystä sotien aikaan.

”Viime sotia eivät käyneet vain miehet etulinjassa. Naisten panoksella oli ratkaiseva merkitys niin eri tehtävissä sotatoimialueella kuin kotirintamalla.”

Pääjuhlan runsaasta musiikkiohjelmasta vastasi Kuopion kaupunginorkesteri ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla. Juhlassa esiintyivät myös Kalevalan-Pohjantien koulun 3.–4. -musiikkiluokkalaisten kuoro sekä Kuopion sotaveteraanien perinnekuoro.


Veteraanin iltahuuto kajahti pääjuhlassa Kuopion kaupunginorkesterin, Kalevalan-Pohjantien koulun 3.–4. -musiikkiluokkalaisten kuoron sekä veteraanien perinnekuoron yhdessä esittämänä.

Veteraanipäivän juhlan juonsi Tiina Naumanen. Juhlassa esitettiin myös Kalevalan koulun 1.–2. -luokkalaisten ja 5.-luokkalaisten sotiemme veteraaneille ja heidän lapsilleen tekemiä videohaastatteluja. Juhla päättyi yhteislauluna laulettuun Maamme-lauluun.

Kuvia veteraanipäivästä on saatavissa Kuopion kaupungin kuvapankista.