Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kantti kertoo tasa-arvosta

Kuopion museon ja pääkirjaston yhdistävä Tiedon ja tarinoiden kortteli rakentuu suunnitellusti. Valmistuessaan vuoden 2021 aikana tämä ainutlaatuinen kokonaisuus tarjoaa tilan ihmisten kohtaamisille ja luo samalla elämyksiä tiedon ja tarinoiden avulla.

Tiedon ja tarinoiden korttelin arvioitu asiakasmäärä tulevaisuudessa on lähes miljoona kävijää vuodessa. Tavoitteena on, että kaikki nuo miljoona kävijää löytävät korttelista jotain, mitä eivät ole ennen tienneet, nähneet tai kokeneet. Siksi on tärkeää, että myös korttelin nimi tuntuu omalta.

Kuntalaiset saivat äänestää kesän aikana neljästä eri nimivaihtoehdosta mielestään sopivimman uudelle kokonaisuudelle. Mahdollisuus vaikuttaa nimeen herätti runsaasti kiinnostusta. Ääniä annettiin yhteensä 1960 kpl. Voittajaksi valikoitui Kantti, joka sai 35,5 % äänistä. Toiseksi sijoittui Kalla (34,6 %), joka hävisi voittajalle vain 17 äänen erotuksella. Kolmanneksi äänestettiin Muusa (17,6 %) ja neljänneksi Stoori (12,2 %).

Kantin ja Kallan sijoittuminen kärkeen kertoo äänestäjien mieltymyksestä antaa uudelle kohtaamispaikalle hyvin paikallinen nimi, jolla on samalla pintaa syvällisempi merkitys. Kantti muistuttaa kirjailija ja mielipidevaikuttaja Minna Canthista, jolle tasa-arvo oli sydämen asia, ja se on myös Tiedon ja tarinoiden korttelille tärkeä arvo.

 

Tiedon ja tarinoiden korttelissa on Kanttia

Kortteli haluaa olla hengeltään rohkea ja herättää ajatuksia, tunteita ja puheenaiheita. Se kyseenalaistaa ja etsii oikeaa tietoa, ja kannustaa siihen kävijöitäänkin taistellen samalla välinpitämättömyyttä ja yksinäisyyttä vastaan. Se luo turvallisuuden ja osallistavan yhteisön, johon jokainen on tervetullut omana itsenään. Aivan kuin Canth, myös kuopiolaisten oma Kantti tulee olemaan mielipidevaikuttaja, jolla on uskallusta nostaa esille asioita, joita muut eivät tohdi tuoda julki. Lisäksi sana ”kantti” kuvastaa särmää, mitä on konkreettisesti nähtävissä museon ja pääkirjaston väliin sijoittuvassa uudessa rakennuksessa. 

Tiedon ja tarinoiden korttelin tavoitteena on avartaa kävijöiden maailmaa ja antaa mahdollisuus ihmetellä enemmän. Samalla se rakentaa Kuopion kaupunkia hyvän elämän pääkaupunkina, missä hyvinvointi on kaikkien saatavilla. Tämä on otettu huomioon tekemällä monista museon ja pääkirjaston palveluista aiempaa helpommin saavutettavia. Lisäksi tapahtumien sisällöt monipuolistuvat yhdistäen luontoa, kulttuurihistoriaa ja kirjaston sisältöjä.

Museo, pääkirjasto ja niiden lisäksi tuleva iso aulatila kahvilapalveluineen mahdollistavat toimivat tilat kohdata ihmisiä ja viettää aikaa yhdessä ja erikseen – siitä tulee kaikkien kuopiolaisten oma paikka. Kantti tarjoaa paikan yhteiselle ajattelulle, kohtaamisille, toiminnalle, oppimiselle ja muistille. 

Kantti avataan yleisölle vaiheittain: 

  • Kirjaston toiminnalliset muutokset ja pohjakerroksen peruskorjaus valmistuvat syksyllä 2020
  • Korttelin uusi rakennus, sen näyttelyt ja työpajatilat sekä kahvila ja museokauppa avataan keväällä 2021
  • Kuopion museon vanha puoli ja sen näyttelyt avataan loppuvuodesta 2021