Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Katupölypitoisuudet koholla Kuopiossa pakkasten alettua

Kuopiossa katupölypitoisuudet kohosivat viikonlopun jälkeen maanantaina vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla. Kyseessä on viime vuosina yleistynyt ilmiö, kun pakkaset alkavat ja maassa ja kaduilla ei juurikaan ole lunta ja jäätä. Tällöin nastarenkaiden kuluttama asfalttipöly nousee ilmaan autoliikenteen mukana.

Maanantaina hengitettävien hiukkasten vuorokausikeskiarvo ylitti Tasavallankadulla raja-arvotason 50 μg/m3. Mitattu pitoisuus oli 68 μg/m3. Myös Savilahden ja Maaherrankadun mittausasemilla hengitettävien hiukkasten pitoisuudet kohosivat, mutta raja-arvotaso ei ylittynyt näillä mittausasemilla.

Katupölyä voi olla ilmassa samaan tapaan koko loppuviikon ajan, koska säätyyppi pysyy ennusteen mukaan hyvin samanlaisena ja lumisateita ei ole luvassa.

Katupölypitoisuudet ovat tällä hetkellä pääosin tasolla, jotka eivät vielä kuitenkaan aiheuta merkittävää terveyshaittaa ilmansaasteille herkilläkään henkilöillä. Mikäli katupölylle altistumista kuitenkin haluaa vähentää, kannattaa välttää liikkumista ympäristöissä, joissa liikenne on vilkasta. Pölypitoisuudet ovat tavallisesti korkeimmillaan aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteen aikaan.

Pölyisillä alueilla liikkuessa altistumista voi vähentää myös käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta.

Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä Ilmanlaadun verkkosivulla ja Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.

Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir, joka on ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle App Storesta.

Tutustu ilmanlaaturaporttiin tarkemmin (pdf).

Lisätietoja:
Erkki Pärjälä, ympäristönsuojelutarkastaja
044 718 2142, erkki.parjala(at)kuopio.fi

Mikko Sokura, ympäristötarkastaja
044 718 2147, mikko.sokura(at)kuopio.fi