Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Katupölypitoisuudet koholla Pohjois-Savossa

Katupölypitoisuudet ovat olleet kuluneella viikolla koholla Kuopiossa, Siilinjärven Vuorelassa ja Varkaudessa. Kokonaisuutena ilmanlaatu on ollut tyydyttävä. Kuopion ja Varkauden keskustassa ilmanlaatu on ollut ajoittain huonompi. Öisin ilmanlaatu on laskenut hyvälle tasolle.

Kuopiossa hengitettävien hiukkasten vuorokausikeskiarvo on ylittänyt raja-arvotason 50 µg/m3 keskustassa Maaherrankadulla viikonloppuna lauantaina sekä koko alkuviikon ajan. Varkauden Päiviönsaaressa hengitettävien hiukkasten vuorokausikeskiarvo ylitti raja-arvotason eilen keskiviikkona 25.3.

Katujen ja teiden pölyämistä edistää kuiva ja tuulinen sää. Liikenne ja tuulenpuuskat nostattavat pölyä ilmaan liikenneväyliltä. Pölypitoisuudet voivat olla korkeimpia päivällä, jolloin liikenne on vilkkaampaa ja aurinkoisella säällä tuulen nopeudet ovat suurempia ja tuuli puuskittaisempaa.

Katupölypitoisuudet voivat olla koholla edelleen loppuviikosta, koska säätyypissä ei ole odotettavissa merkittävää muutosta. Pitoisuuksien nousua hillitsee nyt kuitenkin selvästi hiljentynyt liikenne. Tänään torstaiaamuna katupölypitoisuudet Kuopiossa ovat olleet alhaisia.

Lisäksi Kuopion katuverkossa katujen pölyämistä on torjuttu suolaamalla ja katujen puhdistus on aloitettu maanantaina 23.3. ja ne jatkuvat perjantaihin 27.3. asti sään salliessa. Keskustan keskitetty hiekanpoisto tehdään 5.4. mikäli sääolosuhteissa ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

Katupölypitoisuuksien hillinnässä on tärkeää myös se, että kiinteistöillä aloitetaan hiekoitushiekan poisto aktiivisesti pysäköinti- yms. alueilta, mikäli siihen ei ole vielä ryhdytty.

Tällä hetkellä vallitsevat katupölypitoisuudet eivät aiheuta vielä vakavia terveysvaikutuksia. Mutta toki jos potee vakavia hengityselin- tai verenkiertoelinsairauksia, altistumista pölylle voi vähentää välttämällä liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun mittaustulokset päivittyvät tunnin välein valtakunnallisille ilmanlaatusivuille
www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Raja-arvotasojen ylitykset Kuopiossa ja Siilinjärvellä sekä Varkaudessa vuonna 2020 (pdf)

Lisätietoja antavat Kuopion kaupungin alueellisista ympäristönsuojelupalveluista

  • ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä (GSM 044 7182 142, sähköposti erkki.parjala(at)kuopio.fi)
  • ympäristötarkastaja Olli Pärjälä (GSM 044 7182 004, sähköposti olli.parjala(at)kuopio.fi)

Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain