Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Katupölytilanne Kuopiossa ja Varkaudessa 2.4.2019

Kuluvana keväänä katupölytilanne Kuopiossa ja Varkaudessa on toistaiseksi ollut varsin hyvä. Korkeita hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia on mitattu vain parina päivänä. Kevään sääolosuhteet, kuten toistuvat sadepäivät, ovat myötävaikuttaneet tähän. Kuluvana keväänä on myöskin ollut vähän sellaisia olosuhteita, jolloin pöly ja pakokaasut eivät olisi tehokkaasti laimentuneet tuulen mukana ympäristöön.

Varkauden Päiviönsaarella hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat olleet varsin samaa tasoa kuin Kuopiossa. Kuopiossa korkeimmat pitoisuudet on mitattu Savilahdessa moottoritien vaikutuspiirissä.

Katupölytasot eivät toistaiseksi ole yleisesti niin korkealla, että niistä aiheutuisi terveyshaittaa.

Kuopiossa katujen puhdistus on aloitettu ja pääväylien pölyämistä on torjuttu suolaamalla pääväyliä. Laimealla suolaliuoksella katupöly saadaan sidottua kadun pintaan ja katukiveyksien reunaan useiksi päiviksi, ennen kuin katujen puhdistusta ehditään kaikilla väylillä aloittaa.

Tällä viikolla keskiviikkona ja torstaina Kuopion katujen katupölypäästöä mitataan ensimmäisen kerran Metropolia ammattikorkeakoulun Nuuskija-autolla. Samalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee mittauksia kevyen liikenteen pääväylillä siitä, missä määrin kävelijät ja pyöräilijät voivat altistua katupölylle.

Kuopion ja Varkauden ilmanlaadun mittaustulokset päivittyvät tunnin välein valtakunnallisille ilmanlaatusivuille www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Lisätietoja antavat Kuopion kaupungin alueellisista ympäristönsuojelupalveluista ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä (GSM 044 7182 142, sähköposti erkki.parjala(at)kuopio.fi) ja ympäristötarkastaja Mikko Sokura (GSM 044 7182 147, sähköposti mikko.sokura(at)kuopio.fi ).


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain