Uutiset Uutiset

Takaisin

Kaupunki on aloittanut kasvomaskien jakamisen yhteistyössä asukastupien, seurakunnan ja järjestöjen kanssa

THL julkaisi 13.8.2020 kasvomaskien käyttöä linjaavan suosituksen koskemaan niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Pohjois-Savon alueella on ollut kaksi koronatartuntaa elokuun alussa, joten tällä hetkellä suositus koskee myös Kuopiota.

Suositus koskee yli 15-vuotiaita joukkoliikenteen matkustajia tilanteissa, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Maski tulisi olla kasvoilla myös koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen varmistumista, jos on välttämätöntä poistua kotoa. Suosituksen mukaan maskia voi käyttää muissakin välttämättömissä tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei onnistu. 

Kuopion kaupungissa kasvomaskien hankkimista ja jakamista koordinoi työryhmä, johon on nimetty edustajat kaupungin lisäksi seurakunnalta, SPR:ltä ja Servicalta. Työryhmän vetäjänä toimii kaupungin turvallisuuspäällikkö. Työryhmän ensimmäiseksi tehtäväksi annettiin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien kuntalaisten maskien saamisesta huolehtiminen.

Kuopion kaupunki on tilannut Servicalta 10 000 kertakäyttömaskia, joista on jo jaettu noin 5 000 kpl seurakunnan diakoniatyölle, SPR:lle ja eri järjestöille. Edellä mainittujen toimijoiden kautta maskeja jaetaan edelleen kaikkien heikoimmassa asemassa oleville kuntalaisille. Maskeja on saatavilla myös asukastuvilla ja luonnollisen asioinnin yhteydessä. SPR:n vapaaehtoisten kautta maskeja tullaan jakamaan myös Juankosken, Maaningan, Nilsiän ja Karttulan alueella.

Kaupunki korostaa, että THL:n suosituksen mukaisesti kasvomaskit ovat tarkoitettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, joilla itsellään ei ole mahdollisuutta hankkia suojamaskia. Maskeja haettaessa ei kuitenkaan kysytä kenenkään tulotietoja tai varallisuutta, vaan luotetaan hakijan omaan harkintaan.

Maskien jakamisen yhteydessä hakijalle annetaan erillinen ohje, mihin käyttöön nyt jaettavat kertakäyttömaskit on tarkoitettu ja miten maskit tulee hävittää.

Kaupunki ei ole tällä hetkellä suunnittelemassa kasvomaskien massajakelua yksittäisestä jakelupisteestä, joka mahdollisesti puolestaan vaan lisäisi kuntalaisten liikkumista. Jakelu on siten tarkoituksenmukaista keskittää niihin paikkoihin, joissa kohderyhmänä olevat kuntalaiset ovat tavoitettavissa. Jakelun suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomioita kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien kuntalaisten yksityisyyden suojaamiseen.

Koronatartuntojen osalta tilanne on tällä hetkellä koko Pohjois-Savossa rauhallinen ja ylireagointia tulisi myös tietoisesti välttää. Kasvomaskien jakaminen tässä tilanteessa on hyvää varautumista, jos epidemiatilanne alueella muuttuisi. Maskien hamstraamiseen ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä. Työryhmä selvittää ja kartoittaa eri vaihtoehtoja, muun muassa kangasmaskeista on ollut kysyntää ja kestävän kehityksen näkökulmaa pidetään tärkeänä.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. Terveyspalveluihin tulee ottaa aina ensin yhteyttä puhelimitse, jolloin hoitaja antaa ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumiseen.