Asuminen ja ympäristö

Tuoreimmat uutiset

Takaisin

Keihäsjärven lintutornin avajaisia vietettiin sadesäässä

Keihäsjärven lintutorni on nyt virallisesti vihitty käyttöön. Se on rakennettu Syvänniemen kyläyhdistyksen talkoovoimin.

Lintutornin avajaisväkeä sateenvarjojen alla.
Puhujina avajaistilaisuudessa olivat kaupunkirakennelautakunnan varapuheenjohtaja Matti Sariola, ELY:n ympäristövastuualueen yksikön päällikkö Jukka Hassinen, Neuroyhdistyksen liikuntavastaava Riitta Vuori, Lintuyhdistys Kuikan puheenjohtaja Eelis Rissanen sekä Syvänniemen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Pekka Kääriäinen. Hanurimusiikista tilaisuudessa vastasi Heikki Hiltunen.

Wille Riekkinen lintutornin portailla.
Retkikohteen siunasi emerituspiispa Wille Riekkinen.

Lintutornista kuva kauempaa.
Puheenvuoroissa tuli esille monia tärkeitä nostoja. Kylien aktiivisuus kehittää omia alueitaan on parantunut hankerahoitusten myötä. Toisaalta huolena on kyläyhdistysten, kuten muidenkin seurojen edustajien ikääntyminen – nuoria jatkajia tarvitaan!

Näkymä tornista.
Retkeilyn suosio on koronapandemian myötä kasvanut ja auttaa toivottavasti ihmisten luontosuhteen ylläpitämisessä. Myös luonnon monimuotoisuus on tärkeätä ja sen vaalimista on tällaisten hankkeiden myötä helppo jatkaa. Linnuston elinympäristön parantaminen on laaja tavoite.  

Kuva tornista ja sille johtavasta alueesta.
Keihäsjärven lintutornin suunnittelu alkoi vuoden 2018 syksyllä. Silloin varmistui, että ELY kunnostaa Keihäsjärveä. Kaupunki osallistui tornin rakentamishankkeen rahoitukseen.

-  Iso kiitos kuuluu alueen maanomistajille, jotka omalla esimerkillisellä toiminnallaan mahdollistivat hankkeen sijoittumisen Keihäsjärven rantaan, kiittelee kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiainen.

Kaikkiaan lintutorneja on Kuopion alueella viisi, joista kaksi eli Keskimmäisen ja Keihäsjärven tornit ovat kaupungin ylläpitämiä. Lintutornien lisäksi kaupungista löytyy näköalatorneja seitsemän sekä tietenkin Puijon torni omana erityskohteenaan.

Tornista päin otettu kuva kohti manteretta.

Näköalatorneistakin voi lintuja tarkkailla, mutta varsinaiset lintutornit on rakennettu sellaiseen ympäristöön, missä vesilinnusto viihtyy eli järvien tai kosteikkojen liepeille. Keihäsjärven lintutornin erityinen ominaispiirre on se, että torni on rakennettu esteettömäksi. Myös liikuntarajoitteiset pääsevät sinne seuraamaan lintujen elämää.

- Esteettömyyden edistäminen ja huomioiminen rakennushankkeissa on tärkeä tavoite, mikä Keihäsjärven lintutornissa on hienosti toteutunut, toteaa Jauhiainen.

 

Keihäsjärven lintutornin osoite on Karttulantie 2358, 71570 Syvänniemi.

Kuvat: Vicente Serra