Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Kelloniemen pariskunta etenee kohti päästötavoitettaan Viksu kuopiolainen -kokeilun kannustamana

Kelloniemessä kahden kissansa kanssa asuvat Jenni ja Markus Värjö lähtivät myös mukaan Viksu kuopiolainen -kokeiluun, jossa kotitaloudet pyrkivät elämään mahdollisimman vähäpäästöisesti kuukauden ajan. Pariskunta kuuli kokeilusta kaupungin sosiaalisen median kanavista, ja innostui heti. Jenni ja Markus ovat jo aiemmin pyrkineet ympäristöystävällisiin elämäntapoihin, ja kiinnostuivat sen vuoksi kokeilun tarjoamista mahdollisista uusista ideoista.  


Markus ja Jenni lähtivät innolla mukaan Kuopion kaupungin Viksu kuopiolainen -kokeiluun

Jenni työskentelee sairaanhoitajana KYSillä ja opiskelee liikuntalääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa. Jenni on ollut myös perustamassa Zero Waste Finlandin Kuopion toimintaa. Markus sen sijaan työskentelee siilinjärveläisellä liikenneasemalla kokkina, mutta on jäämässä vuoden sapattivapaalle keskittyäkseen musiikkiharrastukseensa. Parin kotona asustelee myös kaksi kissaa, toinen vasta uuteen kotiinsa totutteleva rescue-kissa. 

Kokeiluun kuuluvassa alkukartoituksessa ja työpajassa parille selvisi, että suhteessa vuoden 2030 päästötavoitteeseen heidän päästönsä ovat tällä hetkellä 2,5-kertaiset. Pari asettikin tavoitteekseen vähintään puolittaa päästönsä kokeilun aikana ja jatkaa tämän jälkeen pikkuhiljaa kohti lopullista tavoitetta.

- Kerralla ei tarvitse muuttaa kaikkea vaan pienet muutokset ajan mittaan vievät kohti tavoitetta, Jenni huomauttaa. 

Työmatkojen päästöt minimiin  

Jenni ei omista ajokorttia ja kulkee viiden kilometrin työmatkansa pääosin kävellen tai pyörällä. Tähän saakka talvisin hän on kuitenkin kulkenut bussilla, mutta kokeilun innoittamana hän aikoo tämän talven kulkea jalan. Markus sen sijaan kulkee työmatkat autolla, sillä epäsäännölliset työajat, pitkittyvät työvuorot sekä työpaikan saavutettavuus julkisilla eivät mahdollista omasta autosta luopumista. Tuleva sapattivapaa tosin vähentää autoilua, kun työmatkat poistuvat kuviosta. 

- Saan paitsi keskittyä musiikkiin, myös tarve ajaa päivittäin Kuopio-Siilinjärvi-väliä poistuu. Autoilusta tulee kuitenkin melko paljon päästöjä, pohtii Markus.

  
Musiikki on Markukselle tärkeä harrastus ja hän onkin jäämässä sapattivapaalle töistä keskittyäkseen muusikin tekemiseen.  

Pienet muutokset esimerkiksi ruokavaliossa vievät kohti tavoitetta

Jenni on ollut kasvissyöjä ja noudattanut lähes vegaanista ruokavaliota yli neljä vuotta. Kokeilun innostamana myös Markus päätti kokeilla maidotonta ja lähes vegaanista ruokavaliota. Kokkina työskentelevälle Markukselle tämä ei töissä aina ole mahdollista, hyvä kokkihan maistaa aina valmistamansa ruoan ennen tarjoilua. Muutoin maidottomuus on sujunut hyvin, ja työpaikallakin on panostettu maidottomiin tuotteisiin, esimerkiksi kauramaitoa on paremmin tarjolla.

- Juustoa tosin on välillä ollut ikävä, toteaa Markus, jonka mukaan maidottomista tuotteista on löytynyt hyviä korvikkeita ja positiivisia yllätyksiä, mutta hyvää juustonkorviketta ei vielä ole tullut vastaan.


Kahvipöydässä on tarjolla esimerkiksi hedelmiä sekä vegaanisia juustoja.  

Sekasyöjällekin kasvispainotteinen ruokavalio on siis lähtenyt hyvin käyntiin. Kotonakin on helpompaa syödä samaa ruokaa kuin valmistaa useampi erilainen ateria. Näin myös vältetään hävikkiä. Aivan täysin vegaanista ruokavaliota ei pari ainakaan vielä noudata, mutta esimerkiksi Markus pyrkii aina valitsemaan eettisesti kestävimmän ja päästöiltään vähäisimmän vaihtoehdon, kuten esimerkiksi kotimaisen järvikalan tuontikalan sijaan. Lisäksi kokeilun innostamana Jenni suunnittelee noudattavansa täysin vegaanista ruokavaliota myös jatkossa.

Hävikkiruoan ja muovin vähentäminen

Erilaiset hävikkiruokaa edullisesti myyvät palvelut ovat nostaneet suosiotaan viime aikoina myös Kuopiossa, ja Jenni ja Markus ovatkin hyödyntäneet niitä jo noin vuoden verran. Myös Markuksen työpaikalla pyritään vähentämään ruokahävikkiä ja hyötykäyttämään ylijäämäruokaa entistä paremmin. 

- Kauppakassipalvelusta sekä hävikkiruokasivustoilta tilatut tuotteet kuljetetaan kotiovelle tai lähimpään postiin pahvilaatikoissa muovikassien sijaan, mikä on kiva juttu. Se vähentää paitsi päästöjä, myös muovin kulutusta. 

Muovin kulutuksen vähentämiseen helpotusta on tuonut myös taloyhtiöön saatu muovinkierrätysmahdollisuus; enää ei tarvitse lähteä pidemmän matkan päähän muovijätteitä kierrättääkseen. Muovin kulutuksen vähentäminen onkin pariskunnalle tärkeä tavoite: 

- Ostokset pyrimme kuljettamaan omissa kauppakasseissa, jotta kaupasta ei tarvitse ostaa muovipusseja. Muutenkin kannattaa miettiä, missä kohtaa voi luopua muovipusseista ja hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden pahvipakkauksia.  Tyhjiä elintarvikepakkauksia voi esimerkiksi hyödyntää kissan hiekkalaatikon siivoamisessa tai vaikka roskien viemisessä, Jenni kertoo.  


“Erilaiset elintarvikepakkaukset, kuten pahvipurkit ja leipäpussit voi hyödyntää vaikkapa jätteiden keruussa, muovipusseja ei erikseen tarvitse ostaa”, opastaa Jenni. 

Kaiken kaikkiaan Jenni ja Markus kokevat vähäpäästöisen elämäntavan olevan yllättävän helppoa:

- Kaikki lähtee perusvalinnoista. Niin syömisessä, liikkumisessa kuin muussakin peruskulutuksessa kuten vaatteiden ostamisessa. Sinä teet valinnan ja päätät, miten haluat kuluttaa ja millaisia tuotteita ostaa, toteaa Jenni vielä lopuksi. 

Mistä aloittaa? - Jennin ja Markuksen vinkkejä kestävämpään arkeen:

1. ”Pese aina täysiä koneellisia!” Pyykinpesu kuluttaa sähköä ja vettä, joten turhaan konetta ei kannata pyörittää. 

2. ”Pitäydy ostoslistassa! Tämä on helpompaa, jos tilaat ostoksesi esimerkiksi kauppakassipalvelulla tai erilaisista hävikkiruokakaupoista (MatSmart, Fiksuruoka).” Päästöt vähenevät, kun tilaat ruoan suoraan kotiin tai postiin. Lisäksi hävikkiruokaa tarjoavissa paikoissa tuotteet ovat edullisia.

3. ”Kokeile ResQ-sovellusta!” Sovelluksella voit ostaa edullisesti ravintoloiden ylijäämäruokaa, joka muutoin menisi hävikkiin.

4. “Hanki kestotuotteita! Esimerkiksi itse ommellut tai virkatut kestovanulaput ovat toimivia ja säästävät luontoa.”

5. “Lämmitä maltilla ja kilpailuta sähkösi! Laske huoneiston/asuntosi sisälämpötilaa 18 asteeseen, tai edes muutamalla asteella, pienetkin muutokset vievät kohti tavoitetta.” Lämmitysmuotoon ei aina tosin voi vaikuttaa, vaikka haluaisikin: “Asumme rivitalossa, joka on kaukolämpöverkossa. Jos haluaisimme vaihtaa vaikkapa maalämpöön, tulisi meidän muuttaa. Olemme kuitenkin kilpailuttamassa sähköä, jotta saisimme tuulisähköllä tuotettua energiaa”, kertoo Markus. 

 

6. “Kytke laitteesi jatkojohtoon, jonka saa kytkettyä pois päältä.” Sähköä, virtaa ja hermoja säästyy, kun yhdellä napilla saat useamman laitteen pois verkosta.

*Viksu kuopiolainen -kokeilu on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Kiihdyttämössä on mukana Suomesta yhteensä kahdeksan kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain