Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Kiireettömät vastaanotot ja tarkastukset tärkeitä korona-aikanakin

Julkaistu 18.5.2020

Koronaepidemia on saanut osan ihmisistä perumaan vastaanottoaikojaan tai välttämään vastaanottoajan varausta. On kuitenkin tärkeää tulla tarkastuksiin ja varata aika vastaanotolle, jos tuntee sille olevan tarvetta. Kuopion terveysasemilla annetaan kiireettömiä aikoja nyt kolmeksi viikoksi eteenpäin.

-  Kuntalaisten tulee soittaa ja keskustella asiastaan, jos oma terveys huolettaa, on epävarma oireista tai kontrollit mietityttävät, vs. ylilääkäri Pauliina Sulku sanoo.

Jos vastaanottoaikoja, kontrolleja tai suunniteltuja toimenpiteitä perutaan tai siirretään myöhemmäksi, voi kroonisten sairauksien tunnistaminen tai muun hoidon viivästyminen johtaa siihen, että ongelmat laajenevat.

Kuopion neuvolat ja kuntoutuspalvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti koronasta huolimatta. Terveydenhoidon ennaltaehkäiseviä palveluita tulisi käyttää poikkeustilanteessakin normaalisti.

Jos ennen varattua aikaa sairastuu, tulee soittaa ja kysyä toimintaohjeita.

 – Perussairaukset koskettavat useimmiten vanhempaa väestöä, joihin kuuluu riskiryhmäläisiä. Heitä on neuvottu pysymään kotona, mutta terveyden oireet ja sairaudet tulee hoitaa. Ihan kaikkea ei voi jättää odottamaan sitä, että koronatilanne on ohi.

Terveysasemilla turvallista käydä

Hoitoon saa hakeutua kiireettömissäkin asioissa soittamalla oman terveysasemansa vastaanottoon. Osa kuntalaisista saattaa pelätä terveysasemalle tulemista, mutta se ei saa estää hoitamasta muitakin kuin hengitystieoireita.

- Vastaanottoajat varataan aina etukäteen puhelimitse ja silloin selvitetään, onko asiakkaalla hengitystieoireita. Flunssaoireiset ja mahdollisesti koronatartunnan saaneet ohjataan puhelimessa koronanäytteenottoon, joka on varattu vain hengitystieoireisille.

Koronaviruksen näytteenotto tapahtuu Kuopion pääterveysaseman pihalla olevassa näytteenottopisteessä asiakkaan ollessa ulkopuolella.

- Mikäli koronavirukseen tai muuhun tartuntatautiin sairastunut tarvitsee vastaanottoa, hänet ohjataan eri tiloihin kuin muut asiakkaat.

Lisäksi terveysasemalle sisään tullessa kysytään ja muistutetaan joko asiakaspalvelulla tai seinäkkeillä ja kylteillä, ettei tiloihin saapuvalla asiakkaalla ole hengitystieoireita. Sillä varmistetaan, että mahdolliset koronapotilaat eivät olisi siellä, mihin tulee muita potilaita. Asiakkaiden tulee itse huolehtia riittävästä turvavälistä odotustiloissa.

Lisätietoja kaupungin verkkosivuilla: www.kuopio.fi/kiireeton-hoito, www.kuopio.fi/neuvolat ja www.kuopio.fi/oma-terveys-ja-hyvinvointi1.