Uutiset Uutiset

Takaisin

Kojonkoski sekä kiinalaisurheilijat saapuivat Kuopioon, ja mäkihyppymaajoukkueen rakentaminen voi alkaa – suksille jo heti lauantaina 3.11.

Kuopion lentoasemalle saapui perjantain ja lauantain 3.11. välisenä yönä 30 nuorta kiinalaisurheilijaa huoltajineen. Näistä noin 14–19 -vuotiaista lahjakkaista kesäurheilijoista ryhdytään pian valmentamaan mäkihyppääjiä Puijon mäkiurheilukeskuksessa.

Mika Kojonkosken johtaman mäkihyppyprojektin tavoitteena on rakentaa Kiinalle miesten ja naisten mäkihyppymaajoukkueet. Joukkueiden toivotaan yltävän vuonna 2022 järjestettäviin Pekingin talviolympialaisiin mennessä tasoltaan lähelle maailman kärkimaita. 

”Puijolla hyvät harjoitteluolosuhteet Kiinan mäkihyppymaajoukkueen rakentamista ajatellen”

Kiinalla ei vielä ennestään ole juurikaan talviurheilukulttuuria eikä mäkihyppyjoukkuetta, vaikka yksittäisiä mäkihyppääjiä onkin jo nähty naisten kilpailuissa. Kojonkosken mukaan halu rakentaa maahan mäkihyppymaajoukkue on kuitenkin kova, ja omat talviolympialaiset ovat laittaneet vauhtia suunnitelmien edistämiseen.

–  Ajatus tähän kaikkeen lähti, kun pidin kiinalaiselle delegaatiolle luentoa eurooppalaisista talviurheilujärjestelmistä, joissa olen ollut mukana.  Sain luennon seurauksena kutsun Kiinaan, ja siellä minulle tarjottiin mahdollisuutta alkaa rakentaa Kiinalle mäkihyppymaajoukkuetta, Kojonkoski kertoo.

– Koska olen noin kahdenkymmenen vuoden ajan matkustanut Kuopiosta töiden perässä maailmalle, en ollut halukas lähtemään Kiinaan.

Niinpä Kojonkoski esitti suunnitelman, jonka ytimenä oli Kiinan mäkihypyn Kuopioon. 

– Vastaanotto oli erittäin myönteinen niin Suomen Hiihtoliiton ja Kuopion kaupungin puolelta, kuin myös Kiinan suunnalta. Puijolla on erittäin hyvät olosuhteet Kiinan mäkihyppymaajoukkueen rakentamista ajatellen. Siellä on ympärivuotiset harjoitteluolosuhteet ja vierekkäin 5 mäkeä, joiden suhteen voidaan edetä loogisesti pienemmästä isompaan, hän kehuu.


Kiinalaisurheilijat toivotettiin keskiviikkona 7.11.2018 tervetulleiksi Kuopion kaupungintalolla.

Urheilun lisäksi kiinalaisnuoret käyvät myös koulua Kuopiossa.

– Kuopion kaupunki tarjoaa myös hyvät opetus- ja koulutusolosuhteet. Kuopion alueen urheiluakatemia, joka kehittää joustavia opintopolkuja nuorille urheilijoille, on toimintamallina erittäin arvokas. Myös tämä seikka puolsi projektin tuomista Kuopioon.

Treenaaminen alkaa ensilumenladuilta  

Suksille urheilijat pääsevät valmentajien opastamina jo heti saapumistaan seuraavana aamuna lauantaina 3.11.

– Aloitamme harjoittelun Tahkon ensilumenladulta ja ensi viikolla Puijon ensilumenladulta. Urheilijat pääsevät siis ensin tutustumaan suksiin, Kojonkoski kertoo.

Kuopio ja suomalainen valmennusosaaminen esille myös Kiinan televisiossa

Kojonkosken ja kiinalaisurheilijoiden vanavedessä saapuivat lauantaina 3.11. myös tv-kamerat, jotka kuvaavat mäkihyppymaajoukkueen rakentamista Kuopiossa vuoteen 2022 saakka. Kuopiolainen Avian Armada Oy tuottaa yhdessä kiinalaisen CCTV9-televisiokanavan kanssa dokumenttisarjan, jossa seurataan kiinalaishyppääjien kehittymistä ja elämää Kuopiossa.

Kuopio ja suomalainen valmennusosaaminen tulevat siis nousemaan esille laajalle yleisölle Kiinassa – Televisiokanava CCTV9 on osa katsojamäärältään maailman suurinta televisioyhtiötä, China Central Televisionia, joka tavoittaa parhaimmillaan 1,2 miljardia katsojaa.

”Urheilu on hyvä väline Kuopion kansainväliseen markkinointiin”

Kuopion kaupungin palvelupäällikkö Saku Kekäläinen toteaa mäkihyppyprojektin ja siitä kuvattavan dokumentin olevan hieno mahdollisuus Puijon alueen kehittämisen ja koko Kuopion kannalta.

– Tämä on suuri mahdollisuus Puijon alueelle sekä isossa myös kuvassa myös koko Kuopiolle ja suomalaiselle mäkihypylle. Kuopio tulee näkymään katsojamäärältään maailman suurimpaan televisioyhtiöön kuuluvalla kanavalla. Kaikki dokumenttia katsovat ihmiset näkevät, miten hienoa luontoa täällä esimerkiksi on. Se voi lisätä matkailua. Uskon, että projektin myötä koko kaupunkikuva menee kansainvälisesti eteenpäin, hän kommentoi.

Kekäläinen uskoo urheilun olevan erinomainen väline Kuopion kansainväliseen markkinointiin Kiinan suuntaan.

– Urheilu yhdistää ihmisiä sekä herättää mielipiteitä ja tunteita.

– Puijon vieminen kansainvälisille markkinoille on hieno asia. Kansallisesti tunnettu kokonaisuus Puijohan jo onkin. Puijon hyvistä harjoitteluolosuhteista kertoo mielestäni jotakin se, että Kojonkoski toi tämän projektin juuri Kuopioon. Lisäksi olosuhteet ovat Puijolla myös muun urheilun ja liikunnan kannalta hyvässä kunnossa, mikä voi herättää kansainvälistä mielenkiintoa.

Myös Kojonkoski kommentoi projektin olevan hieno mahdollisuus Puijon alueen kehittämisen ja Kuopion kansainvälisen näkyvyyden sekä myös suomalaisen mäkihypyn kannalta. 

– Projektin myötä saadaan uusia käyttäjiä Puijon mäkiurheilukeskukselle ja kuusi uutta ammattilaista mukaan kuopiolaiseen valmentajayhteisöön. Tämä tukee Puijon alueen kehittämistä, mikä on eduksi myös kuopiolaisille.

– Myös kansainvälinen kiinnostus Kuopiota ja Puijoa kohtaan tulee projektin ansiosta varmasti kasvamaan. Televisiossa esitettävän dokumentin lisäksi Kuopio tulee näkymään laajasti myös kiinalaisessa mediassa, koska mäkihyppyprojektia seurataan Kiinan uutisoinnissa aktiivisesti.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain