Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Koronan jälkimainingit ruuhkauttavat suun terveydenhuollon syksyllä

Julkaistu 26.6.2020 

Hammaslääkäri Antti Korpi ja Hammashoitaja Mari Heikkinen olivat toukokuussa haasteiden edessä koronapandemian takia. Tuleva syksy tuo lisää haasteita, kuten kaikille muillekin suun terveydenhuollon henkilöstölle.

Suun terveydenhuollossa siirryttiin koronapandemian edetessä asteittain poikkeustilaan maaliskuun 2020 lopulta alkaen ja kiireetön hoito keskeytettiin kokonaan huhtikuun lopussa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja hallituksen ohjeistusten mukaan. Tämä tarkoitti sitä, että muun muassa kaikki hammaslääkärin tutkimukset, suun terveystarkastukset, kiireettömät paikkaukset ja hammaskivenpoistot peruttiin pandemian etenemisen ehkäisemiseksi. Suun terveydenhuollon henkilöstö valmistautui toiminnan supistamisella siirtymään muihin tehtäviin mm. koronapotilaiden hoitamiseksi. Valtakunnallisesti huolena oli lisäksi suojavarusteiden riittävyys. 

- Toukokuussa meillä hoidettiin enää kiireellistä hoitoa tarvitsevia asiakkaita, ja kaikki muu hoito jäi pandemian vuoksi tauolle. Kenelläkään ei ollut varmaa tietoa siitä, milloin poikkeusolot loppuvat, kertoo ylihammaslääkäri Maija Rajamaa.  

Kiireellinen hoito pyörii koko kesän ajan arkipäivisin virka-aikaan Canthian ja Pyörön hammashoitoloissa ja oikomishoidon kiireellinen vastaanotto Neulamäessä. Virka-ajan ulkopuolella päivystystoimintaa on KYS:n tiloissa.  

- Kiireellinen hoito on pyörinyt kevään ja alkukesän aikana kiitettävästi, asiakkaat ovat saaneet tarvitsemaansa hoitoa ja hyvää palautetta on tullut. Kiireelliseen hoitoon pääsee mm. turvotuksen, voimakkaan hammas- tai purentakivun vuoksi sekä tapaturma- ja pahoinpitelytapauksissa, Rajamaa tarkentaa. 

Kevään aikana hammashoitokäyntejä peruttiin Kuopiossa noin 10 000. Tämän lisäksi noin 1 100 asiakasta odottaa kiireettömään hammaslääkärin tutkimukseen pääsemistä. 

- Kevään ja kesän suunniteltuja kutsuaikoja ei ole voitu vielä varata. Koska kesän aikana kaikki kiireetön hoito on joutunut niin sanotusti odotustilaan, on meillä hammashoidossa odotettavissa todella kiireinen syksy, Rajamaa ennakoi. 

Erityisjärjestelyjä ja korvaavaa työtä 

Kuopion suun terveydenhuollossa työskentelee noin 160 työntekijää eri ammattiryhmistä. 

- Meillä on talossa mm. hammashoitajia, suuhygienistejä, hammaslääkäreitä, erikoishammaslääkäreitä ja hallinnon työntekijöitä. Koska koronan eteneminen Pohjois-Savossa oli odotettua rauhallisempaa, kaikille ei ollut tarjota korvaava työtä kiireettömän hoidon alasajon jälkeen muualla terveydenhuollossa. Valitettavasti henkilökuntaa jouduttiin tämän vuoksi lomauttamaan kevään ja kesän aikana, toteaa Rajamaa. 

Lomautukset ja korvaava työ ovat olleet myös henkilökunnalle haasteellisia. Hammaslääkäri Antti Korpi kertoo, että lomautus tuli yllätyksenä, koska alalla on yleensä ollut erittäin hyvä työtilanne.  

- On ollut haasteellinen kevät ja kesä, koska uusia ohjeita tuli koko ajan tilanteen edetessä ja lomautustakin tuli kesälle. Mutta tilanteen ja yleisten ohjeiden mukaan täytyy mennä. Valitettavaahan sen on, että kiireetön hoito nyt ruuhkaantuu. Mieluummin tekisimme töitä normaalisti, mutta nyt on pakko edetä koronatilanteen mukaan, Korpi pohtii. 

Hammashoitaja Mari Heikkinen oli kesän aikana sijoitettuna korvaavaan työhön muun muassa vanhusten palvelutaloon.  

- Haasteellisinta oli erityisesti toukokuussa se, että aina ei tiennyt mihin työhön seuraavalla viikolla täytyi mennä. Korvaavasta työstä tuli kuitenkin hyvin paljon myös positiivista palautetta, kun ehdimme esimerkiksi ulkoiluttaa ja jututtaa vanhuksia, ja palvelutalon vakituiselta henkilökunnalta jäi aikaa muille töille. Omaisetkaan eivät ole päässeet vanhuksia katsomaan, joten meidän läsnäolomme siellä on ollut todella tervetullutta, kertoo Heikkinen. 

Toiminnan uudelleen aloittamista rajoittavat kesän aikana myös henkilökunnan vuosilomat. Lomautusjaksot ovat pääsääntöisesti olleet melko lyhyitä, sillä kiireellisen hoidon toiminta on turvattava koko ajan.  

- On kuitenkin hyvä, että lomia on pidetty jonkin verran jo keväällä ja pidetään nyt kesällä enemmän, että olemme sitten kaikki syksyllä paikalla ja valmiina käynnistämään toimintaa uudestaan, Rajamaa toteaa. 

Koronatilanne rauhallinen tällä hetkellä 

Nyt pandemian hellittäessä ainakin toistaiseksi ja hallituksen purettua rajoitteita on kiireetöntä hoitoa voitu vähän kerrallaan alkaa käynnistämään uudestaan. 

- Olemme aloittaneet kiireettömän hoidon kesäkuun alussa alle 18-vuotiaiden tarkastuksista ja kesken jääneistä hoidoista keskitetysti.  

Koska jonoa on peruttujen aikojen ja uusien asiakkaiden myötä enemmän kuin suun terveydenhuollossa ehditään hoitamaan, on syksylle suunniteltava toimintaa hieman uudella tavalla.  

- Otamme käyttöön esimerkiksi kiireellisyysluokittelun ja pyrimme ensin hoitamaan niitä ihmisiä, joilta hoito on jäänyt kesken sekä heitä, joilla on vaivaa ja oireita hampaissa tai suussa, Rajamaa selvittää.  

Ajanvaraus toimii toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sen yhteydessä on kartoitettu mahdollisia koronaan liittyviä oireita sekä mm. matkustelua pandemia-alueilla. Kaikkia mahdollisesti koronalle altistuneita tai siihen liittyviä oireita tuntevia asiakkaita pyydetään perumaan jatkossakin aikansa, eikä vastaanotolle saa tulla sairaana.  

- Edelleen käsien ahkera ja huolellinen peseminen, hihaan tai kertakäyttönenäliinaan yskiminen ja aivastaminen sekä kotiin jääminen sairaana ovat voimassa olevia ohjeita. Älä tule sairaana hammashoitolaan. Sillä tavoin suojelet itseäsi, muita ihmisiä ja meidän henkilökuntaamme, Rajamaa ohjeistaa.  

Koko perhettä ei myöskään kannata ottaa vastaanotolle mukaan, koska odotustiloissa ja hoitohuoneissa olevien ihmisten määrää rajoitetaan lähikontaktien vähentämiseksi. Kun lomat ja lomautukset elokuussa päättyvät ja suun terveydenhuolto alkaa hoitamaan myös kiireettömiä asioita, on hyvä malttaa mielensä ajanvarauksen suhteen. 

- Jos ei ole oireita tai mitään kiirettä, auttaisi meitä paljon se, että ihmiset odottaisivat rauhassa pidemmälle syksyyn ennen hammashoitoon hakeutumista. Kuopiolaisilta toivoisin ymmärrystä siihen, että olemme hyvin ison urakan edessä. Teemme tietenkin parhaamme, että kuopiolaiset saavat tarvitsemaansa hoitoa. Koronan aiheuttama kasaantunut hoitovelka kuitenkin tarkoittaa tulevina kuukausina sitä, että meidän on pakko priorisoida ja hoitaa ensin ne, jotka eivät syystä tai toisesta pysty odottamaan, ennen kuin pääsemme purkamaan esimerkiksi aikuisten kiireettömiä tutkimuksia.

Hampaiden ja suun omahoidon tärkeys korostuu 

Ylihammaslääkäri Maija Rajamaa toivoo, että viimeistään nyt, kun hoitoon pääseminen pitkittyy, kuopiolaiset hoitaisivat erityisen hyvin hampaitaan kotona. Panostaminen harjaamiseen aamuin illoin, hammasvälien puhdistamiseen päivittäin ja terveelliseen ruokailurytmiin ja ruokavalioon tuottaa tulosta pidemmällä aikavälillä.  

Suun päivittäinen itsehoito on tärkeintä suun terveydenhoidossa.

- Se mitä kotona tehdään hampaiden ja suun terveyden eteen, on kaikkein tärkeintä. Meillä suun terveydenhuollossa sitten autetaan korjaamaan vauriot, jos omahoito kotona ei syystä tai toisesta ole toiminut. Neuvoja ja opastusta saa aina tarvittaessa meidän ammattilaisiltamme. Säännölliset suun ja hampaiston tarkastukset ovat toki edelleen tärkeitä, mutta näin poikkeuksellisina aikoina on kohdennettava rajallisia resursseja kiireellisimpiin asioihin, kertoo Rajamaa.  

Hyviä vinkkejä ja aiheeseen liittyviä sivustoja löytyy myös netistä, ja esim. hammaslääkäriliiton ylläpitämä ilovesuu.fi -sivustolta löytyy videoita, visailuja ja asiallista tietoa.  

- Kuopio.fi -sivuilta löytyy tietoja ajanvarauksestamme ja muista tärkeistä asioista. Kannattaa seurata meitä myös somekanavisssa www.facebook.com/suunterveydenhuoltokuopio  ja instagram.com/suunterveys_kuopio, vinkkaa Rajamaa.  

Kesän ajan kuopiolaisia palvelee myös Virsu, joka on suun terveydenhoidon virtuaalinen palvelu. Virsuun kirjaudutaan kaupungin e-terveyspalvelujen sivulta ja palvelussa päivystää suun terveydenhuollon ammattilainen valmiina vastaamaan suun terveyttä koskeviin kysymyksiin. 

Suman purkaminen voi kestää pitkään. Tämän lisäksi pandemian tilannetta seurataan myös Kuopiossa tarkasti.  

- Jos tartuntojen ja sairastuneiden määrä lähtee uudelleen nousuun, saatetaan kiireetön hammashoito taas joutua laittamaan tauolle asiakkaiden ja henkilökunnan suojelemiseksi virukselta sekä suojavarusteiden riittävyyden takaamiseksi, Rajama pohtii.  

Ruuhkautumiseen kannattaakin varautua myös aikaa varatessa. Puhelinajanvaraus avautuu kiireettömälle hoidolle 17.8., mutta jos asia ei ole kiireellinen, vaan kyseessä on esimerkiksi edellisen tutkimuksen yhteydessä määritelty tarkastus tai hammaskivenpoisto, kannattaa suosiolla soittaa myöhemmin. Kiireellinen ja kiireetön ajanvaraus erotellaan puhelinpalvelussa eri linjoille, joten kiireellisissä asioissa pääsee hyvin läpi. Ohje kannattaa kuunnella loppuun asti, että puhelu ohjautuu oikein. Kiireettömässä ajanvarauksessa on käytössä myös takaisinsoittopalvelu, jonka käyttämistä suositellaan. 

Kesän ajan asiakkaita ovat auttamassa Tuula ja Heidi Kuopion kaupungin suun terveydenhuollon virtuaalisessa palvelussa Virsu-vastaanotossa.

Näiltä sivuilta löytyy vinkkejä suun terveyden ja hampaiden ylläpitämiseen ja itsehoitoon: 

VIRSU –Suun terveydenhoidon virtuaalinen vastaanotto löytyy täältä: 

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain