Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Korttelimuseon pihalla taltioitiin savolaista onnellisuutta – kuopiolaisten onnellisuudenaiheita luonto, arjen luksus ja mukavat tapahtumat

Yli 30 Suomen museota osallistui tänään 12.10. Onni museoon -nykydokumentointitempaukseen, jossa tallennettiin suomalaista onnellisuutta yhden päivän aikana. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen haastatteli aurinkoisena perjantai-iltapäivänä korttelimuseon pihalla kuopiolaisia siitä, millaista on savolainen onnellisuus vuonna 2018


"Tähän mennessä kaikki vastanneet ovat kertoneet olevansa onnellisia – ehkä keväällä 2018 julkaistussa YK:n onnellisuusraportissa, jonka mukaan Suomi on maailman onnellisin maa, on siis perää", pohtii savolaista onnellisuutta Kuopion korttelimuseon pihalla perjantai-iltapäivänä 12.10. taltioinut Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen.

Kankkunen kertoo, että haastatteluiden perusteella kuopiolaisten onnellisuudenaiheiksi nousevat ennen kaikkea elämän rauhallisuus, mukavat tapahtumat, terveys ja niin sanottu arjen luksus.

– Erityisesti näiden tekijöiden katsottiin lisäävän onnellisuutta Kuopiossa. Arjen luksuksella ei suinkaan tarkoitettu materiaalista tai rahan tuomaa luksusta, vaan esimerkiksi rentouttavaa hetkeä luonnossa tai kävelyä kauniissa puistossa, hän täsmentää.

– Yksi tähänastisista vastaajista kehui kovasti myös ihmisten hyväkäytöksisyyttä Kuopiossa ja kertoi sen tuovan itselleen onnea.

Muun muassa Kuopiolainen Tapani Rautio oli saapunut korttelimuseolle kertomaan omia onnellisuuden aiheitaan tuleville sukupolville jaettaviksi. Hän oli jo etukäteen kotona ollessaan innostunut kirjaamaan omia onnellisuudenkokemuksiaan paperille nähtyään ilmoituksen Onni museoon -dokumentointitempauksesta lehdessä.


Kuopiolaisen Tapani Raution ovat viime aikoina tehneet onnellisiksi muun muassa Kuopion hyvät liikuntamahdollisuudet, ulkoilu Puijolla ja ystävällinen asiakaspalvelu sekä antamisen ilo ja toisten huomioiminen.

– Minulle tuovat onnellisuutta muun muassa Kuopion hyvät liikuntamahdollisuudet. Puijo eri vuodenaikoina on ihmeellinen paikka – nytkin olen tästä menossa sinne liikkumaan. Myös se, että olen menossa teatteriin katsomaan Äidinmaa-musikaalia, tuo iloa. Oli onni, että muutin Kuopioon vuonna -95., Rautio sanoo.

– Onnellisuutta lisää myös ihminen, jonka kanssa voin jakaa ilot ja surut sekä se, että saan tehdä mielekästä työtä, johon minulla on lahjoja. Kuopiossa saa usein myös ystävällistä asiakaspalvelua, mikä lisää arkipäivän onnellisuutta.


Kuopiossa asuvalle Kallepekka Lummolle onnellisuuden tunteita tuovat tyttöystävä ja kaverit sekä merkitykselliset asiat, kuten työ ja harrastukset.

Myöskin haastateltavana käynyt Kallapekka Lumpo kommentoi onnellisuuden syntyvän niistä asioista, joita kukin tykkää tehdä.

– Minun kohdallani niitä ovat esimerkiksi harrastukset ja työ. Myös ystävät ja tyttöystävä tekevät minut todella onnelliseksi, hän kertoo.

Kuopiolainen Olga Ainali taas kertoo olevansa tänään onnellinen siitä, ettei hänellä ole huolia.

– Kuopiossa minulle tuovat onnellisuutta myös luonto, lammet ja puut. Niillä on rauhoittava vaikutus, toteaa hän hymyillen.

Suomalaisissa museoissa 12.10. toteutetun onnellisuuskyselyn vastaukset kootaan yhteen, ja aineiston valmistuttua museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO julkaisee koosteen kyselyn tuloksista verkkosivuillaan.

Haastatteluun on mahdollista vastata 12.10.2018 ajan myös verkossa.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain