Uutiset Uutiset

Takaisin

Koulujen koronatiedote huoltajille 13.1.2022

Julkaistu 13.1.2022 klo 16.35

Tässä tautitilanteessa on erittäin tärkeää muistaa, että kouluun ei saa tulla sairaana, lievissäkään oireissa!

Kotitestaamista suositellaan erityisesti sellaisille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita sekä oireisille alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti hänen lähiperheelleen.

THL:n ohjeistus kotitestien käyttöön: thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit/koronaviruksen-kotitestit


Kotitestin tulos negatiivinen

  • Negatiivisen testituloksen jälkeen kouluun voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen (kuten muissakin sairauksissa).


Kotitestin tulos positiivinen

  • Jos kotitestitulos on positiivinen, on eristäydyttävä omaehtoisesti. Se tarkoittaa käytännössä pysymistä kotona 5 - 10 päivän ajan, kontaktien minimoimista ja mahdollisuuksien mukaan myös edeltävän 2 - 3 vuorokauden ajalta tiedossa olevien kontaktien informoimista omatoimisesti.
  • Mikäli positiivista kotitestiä ei ole varmennettu terveydenhuollossa, omaehtoinen eritys ja poissaolo koulusta on ns. tavallinen sairauspoissaolo. Oppilaalle ei anneta etäopetusta, mutta jos vointi sallii, voi opiskella itsenäisesti opettajien antamien ohjeiden mukaan. Kouluun palattua oppilaalla on oikeus tukiopetukseen.
  • Koulusta ei lähetetä viestiä ryhmässä altistuneille, jos oppilas on saanut kotitestistä positiivisen tuloksen.
  • Mikäli tartuntatautiviranomainen tekee karanteenipäätöksen, koulussa voidaan tehdä päätös etäopetuksesta. Etäopetusjärjestelyt päätetään ja suunnitellaan tapauskohtaisesti.
  • Lukiolainen: jos olet saanut kotitestistä positiivisen tuloksen, voit hakea lukiolta etäopiskelulupaa. Kyseessä on luvallinen poissaolo.


Karanteeni

Jos perheessä on koronatartunta, oireettomat perheenjäsenet eivät ole karanteenissa ja voivat käydä töissä/koulussa/päiväkodissa. Ei-pakollisia kodin ulkopuolisia kontakteja kannattaa kuitenkin välttää ja 4. luokasta lähtien käyttää myös maskia kodin ulkopuolisissa lähikontakteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan karanteenin pituus on jatkossa 5–10 päivää.

Katso lisää: thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19


Etäopetus

Tämänhetkinen tautitilanne ei anna syytä etäopetukseen siirtymiseen. Tiedotamme koteja heti, jos tilanne jostain syystä muuttuisi.


Maskisuositus

Maskia tulee käyttää aina, kun etäisyyksiä ei voida ylläpitää. Maskin käyttöä suositellaan voimakkaasti koulujen työntekijöille sekä 4. luokan ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Maskin käytössä on parannettavaa kouluilla. Lapsille ja nuorille on syytä muistutella myös kotona, että omalla käyttäytymisellä ja maskin käyttämisellä voi estää taudin leviämistä!

Pohjois-Savon alueella yleisesti on käytössä valtakunnallinen maskisuositus. Ks. THL:n maskisuositustiedote: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

 

Tautitilanne, suositukset ja rajoitukset muuttuvat jatkuvasti ja välillä on vaikea tietää, mistä uusin tieto löytyy. Suosittelemme seuraamaan THL:n sekä Kuopion kaupungin korona-sivuja: