Päivähoito ja opetus – Uutiset Päivähoito ja opetus – Uutiset

Takaisin

Koulumatka taittuu pyörällä nopeasti ja antaa virtaa koulupäivään

Kuopiossa toimivan Fiksusti kouluun -hankkeen päätavoitteena on autoilla tehtävän saattoliikenteen vähentäminen kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytejä lisäämällä. Oppilaiden liikuntaa pyritään lisäämään myös koulupäivien aikana. Suunnitelmat kytkeytyvät vahvasti kaupungin tavoitteeseen olla resurssiviisas ja viisaan liikkumisen kaupunki.

Oppilaat ovat Fiksusti kouluun -hankkeen toimenpiteissä keskeisessä roolissa: he ovat esimerkiksi kuvanneet koulumatkojaan sekä pyörällä että kävellen. Liikkumista edistäviä ratkaisuja haetaan oppilaiden havaitsemiin haasteisiin yhdessä opettajien, vanhempien ja liikennesuunnittelijoiden kanssa. Lisäksi kouluilla järjestetään kampanjapäiviä, joissa muun muassa huolletaan pyöriä ja harjoitellaan pyöräilytaitoja.

Yksi tällainen teemapäivä järjestettiin 30.4.2019 Minna Canthin koululla, jonne oli kerääntynyt oppilaiden lisäksi monipuolinen asiantuntijoiden joukko pyöräilyn ympärille. Mukana tapahtumaa järjestämässä olivat Kuopion kaupungin ja Minna Canthin koulun lisäksi Savon ammattiopisto, Itä-Suomen Poliisi, Kuopion Pyöräilyseura, Driving Team, Liikenneturva, Maken pyörä- ja välinehuolto sekä Vilkku-fillarit.
 

Pyöräily on erinomaista arkiliikuntaa lapsille ja nuorille

Hankkeessa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että vanhemmat tuovat Kuopiossa lapsia ja nuoria autolla kouluun jopa puolen kilometrin päästä. Erityisesti talvella koulumatkapyöräilyn luvut laskivat huomattavasti ja autolla kuljettiin enemmän. Aikuisten asennoitumisen ja pyöräilyyn kannustamisen onkin huomattu vaikuttavan voimakkaasti lasten ja nuorten pyöräilyyn.

Minna Canthin koulun oppilaat pääsivät jakamaan ajatuksiaan pyöräilyn lisäämisestä Kuopion Pyöräilyseuran vetämässä PolkupyöräPohtimossa, jossa sai ideoida esimerkiksi, mikä saisi oppilaat pyöräilemään aktiivisemmin koulumatkoja.

”Pyöräily on nopeaa ja pyörällä tullessa ei ole sidottu bussiaikatauluihin” kommentoivat 8. luokan tytöt Karoliina Eskelinen, Kerttu Auvinen, Elli Sillanpää ja Vilja Savolainen, jotka itse pyöräilevät kouluun ja harrastuksiin.

”Tuntuu paljon virkeämmältä aamulla, kun on tullut pyörällä kouluun”.

 

Koulumatkaliikkumisen hyödyt voittavat haitat, kunhan vain pysyy valppaana liikenteessä

Teemapäivässä oppilaat saivat erilaisia tietoiskuja liikenneturvallisuudesta. Liikenneturvan edustaja havainnollisti pyöräilykypärän käytön tärkeyttä osoittamalla törmäysvoiman vaarallisuuden liikenteessä matalassakin nopeudessa. Driving Teamin ja Poliisin pisteillä oppilaille muistutettiin, että aivot on maailman hienoin tietokone, jota on mahdotonta korjata, jos se menee rikki. Kyydissä istuvan ei ole siis hölmöä vaikkapa pyytää mopokuskia ajamaan hiljempaa.

Nuoria taisi myös hieman hätkähdyttää tieto siitä, että Euroopassa kännykän näprääminen liikenteessä, myös kävellessä, aiheuttaa enemmän vaaratilanteita kuin alkoholin tai huumeiden alaisuudessa toimiminen. Katsetta siis ylös kännykästä ja valppaana liikenteessä, oli asiantuntijoiden neuvo.

Koulumatkat ovat kuitenkin erinomaista arkiliikuntaa lapsille ja nuorille, kunhan liikenteessä osataan toimia oikein. Minna Canthin koulun Välkkäri-oppilaat olivatkin järjestäneet teemapäivään vertaisilleen hauskan pyörätaitoradan, jossa pyöräilijät pääsivät harjoittelemaan pyörän käsittelyä erilaisissa tilanteissa. Kuopion kaupungin liikunnanohjaajat olivat lisäksi viritelleet kentälle polkuautoradan, jonka varrella pystyi treenaamaan liikennemerkkien ja -sääntöjen osaamista. Savon ammattiopiston pisteelle oli ajettu suurikokoinen kuorma-auto, jonka kyydissä oppilaat huomasivat, kuinka rajoittunut rekkakuskin näkyvyys on suuren auton uumenista.

Maken pyörä- ja välinehuollon edustaja puolestaan neuvoi nuoria, miten pyörää voi itsekin huoltaa ja mitkä kaikki asiat kannattaa tarkistaa vaikkapa, kun kaivaa pyörän esiin jälleen talven jälkeen.

”Mikäpä siinä on koulumatkoja pyöräillessä, kun on menopeli kunnossa!”