Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopio goes Shanghai!

Kuopio ja Shanghai Pudong juhlistavat kaupunkien välistä monipuolista ystävyyttään Yun Jian Art Museumissa Shanghai World Financial Centerissa lokakuussa 2017.

Kuopion kaupungin ja Shanghai Pudongin yhteistyö käynnistyi teknologiakeskusten yhteistyömahdollisuuksien selvittämisellä vuonna 2000. Tämän jälkeen toiminta laajentui monipuoliseksi yhteistyöksi mm. koulutuksessa, asiantuntija- ja opiskelijaliikkuvuudessa, yritystoiminnassa sekä tutkimus- ja kehittämistyössä.

Nyt on aika juhlistaa viisivuotista ystävyyskaupunkitoimintaa näyttelyllä Shanghaissa. Näyttely koostuu taitelija Ritva-Liisa Pohjalaisen 50 uniikin lasiteoksen näyttelystä, joka avaa näkymiä suomalaisuuteen ja suomalaisen naisen tarinaan Suomen 100. juhlavuoden kunniaksi. Kutsun näyttelyyn esitti Shanghai Pudong osana kaupunkien kulttuurivaihtosopimusta.

Pohjalainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista lasitaiteilijoista ja muotoilijoista. Hänen taiteessaan puhdas, skandinaavinen muotokieli yhdistyy värien ja materiaalien rikkauteen.

- Olen syntynyt pohjoisen meren äärellä, siellä missä kaislat ja kalat puhuvat. Lapsuudessani leikin rannan kivien ja metsän eläinten kanssa. Minut kasvatettiin rohkeaksi, itsenäiseksi ja eteenpäin katsovaksi naiseksi. Myös taiteeni heijastaa tätä kuvaa suomalaisesta naisesta ja suomalaisuudesta. Tahdon estetiikan kautta tuoda esiin näkymän suomalaisen naisen sieluun. Inspiroidun myös suomalaisesta luonnosta ja vuodenajoista, Pohjalainen toteaa.

Kuopion ja Shanghain yhteistyön ensisijaisena lähtökohtana on tukea Kuopion ja alueen kansainvälistymistä ja vahvistaa yhteistyötä teknologiapuistojen kesken sekä edistää yritysten liiketoiminnan kehittymistä ja yritysten sekä muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Näyttelyn järjestäminen Kiinassa avaa myös Ritva-Liisa Pohjalaiselle ovia kansainvälistymiseen:

- Olen jo pitkään tavoitellut taiteeni vientiä, ja tämä näyttely on iso askel. Shanghai World Financial Center on Shangain liike-elämän keskus ja siten erittäin keskeinen sijainti. Taiteen ja liike-elämän yhteistyö kiinnostaa minua. Niillä on paljon annettavaa toisilleen.

Ritva-Liisa Pohjalainen on työstänyt näyttelyteoksiaan jo noin kahden vuoden ajan Italian Muranossa ja Suomen Nuutajärvellä maailman huippupuhaltajien kanssa.

- Itsenäisyyden juhlavuonna haluan viedä Kiinaan taidettani, jonka henkii kansalaisuuttani ja kokemustani suomalaisuudesta.

Lasitaiteen lisäksi Kuopio esitellään näyttelyssä matkailullisena Järvi-Suomen pääkaupunkina (Capital of Lakeland). Esille nousee myös vahva hyvinvointi- ja terveysosaaminen, koulutusvienti sekä monipuolinen ystävyyskaupunkisuhde koulutuksen ja kulttuurivaihdon osalta.

Suomalaisen naisen tarina ja Kuopio – Capital of Lakeland -näyttely Shanghai Pudongissa on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka vietetään teemansa mukaisesti yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Lue lisää:

www.businesskuopio.fi/tapahtumat/kuopion-juhlanayttely-shanghai/
http://suomifinland100.fi/project/suomalaisen-naisen-tarina-ja-kuopio-capital-lakeland-nayttely-shanghai-pudongissa/
http://www.rlp-design.fi