Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopio Rock Academy sparraa aloittelevia bändejä kohti ammattimuusikon uraa – Toiminnan taustalla on ennaltaehkäisevä nuorisotyö

Nuorisoasiainkeskus loi vuonna 2011 Turussa ennaltaehkäisevän nuorisotyön mallin, jonka tarkoituksena oli tarjota maksutonta ohjausta ja koulutusta bändeille, joiden tähtäimessä on ammattimuusikon ura. Niin syntyi Rock Academy Finland, joka on vuosien saatossa levittäytynyt myös kuuteen muuhun kaupunkiin. Kuopio on yksi näistä Rock Academyn toimintaan mukaan lähteneistä kaupungeista vuodesta 2019 alkaen. Kuopiossa ensimmäisten kahden toimintavuoden aikana Rock Academyn toimintaa rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö. OKM:n rahoitus päättyi keväällä 2021 ja tällä hetkellä Kuopio Rock Academy jatkaa toimintaansa omarahoituksella osana Kuopion Nuorisopalveluiden toimintaa. Rahoitus on parhaillaan työn alla vuodelle 2022.


Klinikoissa bändit pääsevät kehittämään osaamistaan alan ammattilaisten ohjauksessa.


Kuopio Rock Academyn toimintaa vetää Sakari Hietala, joka toimii myös Kuopion kaupungilla nuoriso-ohjaajana. Haastattelimme häntä Kuopio Rock Academyn toimintaan liittyen.

Rock Academyn toiminta perustuu nuorten alle 29-vuotiaiden bänditoiminnan tukemiseen ja bändien kehittymiseen ammattimaiseksi yhtyeeksi. Rock Academyn toiminnan ytimessä on järjestää mukana oleville bändeille opetusta niin musiikillisesti, mutta sen lisäksi toiminnassa käydään läpi esimerkiksi tekijänoikeuksiin liittyviä asioita. Tätä opetusta Kuopio Rock Academy järjestää bändeilleen klinikoiden muodossa. Klinikoissa alan ammattilaiset ohjaavat ja luennoivat musiikkimaailmaan olennaisesti kytkeytyvistä aiheista. Klinikoissa on annettu opetusta esimerkiksi kitaransoitosta ja laulunopetuksesta. Lisäksi niissä on käyty läpi tekijänoikeusasioita, isojen tuotantojen videoiden tekoa ja on pidetty PA (eli julkisen äänentoiston)-päiviä. Tämä ohjaus on bändeille ilmaista.


”Esimerkiksi Von Herzenin Mikko tuli erääseen klinikkaan kertomaan miten tuotteesta voidaan tehdä ammattimainen. Tai Karppisen Mika, joka on toiminut HIM-yhtyeen rumpalina, kävi opettamassa bändeille rumpujen viritystä tune bot- järjestelmällä”, Hietala kertoo. 

”Näistä klinikoista bändit ovat saaneet aivan älyttömästi tietoa. Tällöin minun ei tarvitse kaikkea heille selittää. Olen kuitenkin tämmöinen oman kylän poika, että kyllähän se vakuuttaa, jos jokin oman alan pop- tai rockguru tulee luennoimaan tai pitämään työpajaa”, Hietala tuumaa. 

 

Opettaminen on tuonut varmuutta


Hietala kertoo, että klinikoilla on järjestetty laulun opetusta kaikille bändin jäsenille:

”Usein bändeissä joudutaan taustalaulamaan, jolloin olisi hyvä, että nuottiin osutaan. Sara Vanhamäki on käynyt opettamassa klinikalla scream-laulutekniikkaa ja sen lisäksi hengitystekniikkaa. Ja hyvähän se on osata oikein, jotta tiedät, miten jaksat huutaa tarpeeksi kauan niin ettet menetä ääntäsi.”

Hietalan mukaan opettaminen on tuonut varmuutta. Niin myös OKM:n loppuraportti paljastaa, että bändit ovat olleet todella tyytyväisiä. Hietala kertoo, että bändit laittoivat itse videolla tervehdykset OKM:lle hankkeesta. ”Se oli hienoa, että nuoret saivat kertoa omasta näkökulmastaan Rock Academyn toiminnasta ja vaikutuksista”.

Bändeillä tulisi olla omaa musiikkia jo jonkun verran tehtynä, että toimintaan mukaan lähteminen on mielekästä. Rock Academyn toiminnassa lähdetään muokkaamaan ja hiomaan kappaleita ja pohtimaan millainen sovitus niihin olisi paras. Kahden toimintavuoden aikana voi tapahtua paljonkin, kun bändi yhtenäistyy ja omat ideat tulevat näkyviksi. Hietalan mukaan Rock Academy on parhaimmillaan onnistumista ja yleensä kaksivuotiskauden lopussa kehitys onkin huomattava. 

”Yksi bändi kävi esimiksauksessa (Rock Academyn toimintakauden) alussa. Tämän jälkeen aikaa kului hetki, jonka aikana kehityttiin niin paljon, että haluttiin tehdä biisi käytännössä kokonaan uudestaan. Alkua muutettiin tehokkaammaksi, biisiä lyhennettiin ja kertosäe muuttui paremmaksi. – Tämä kiteyttää hyvin sen, että Rock Academyn opetus oli tehnyt tehtävänsä”.

 

Toiminnan laatukriteerien tulee täyttyä


Rock Academy on vain nimi ja tuotemerkki, se ei tarkoita, että bändien pitäisi soittaa rockia. Hietalan mielestä on mahtavaa, että useita eri musiikkityylejä on saatu mukaan. Edellytyksenä on kuitenkin, että bändit ovat olleet jo hetken aikaa pystyssä ja sitten Rock Academyn sparrauksen myötä lähdetään kehittämään bändiä ja sen imagoa siihen suuntaan, johon halutaan mennä. 

Kuopio Rock Academyn kasvateiksi on tarkoituksena ottaa mukaan vuoden välein noin 2–4 uutta bändiä. Päästäkseen mukaan toimintaan, tulee bändien lähettää demo kuunneltavaksi haun käynnistyttyä. Tämän jälkeen lupaavimmat bändit kutsutaan koesoittoon ja haastatteluun, josta valitaan kaksivuotiselle kaudelle mukaan pääsevät bändit. 

”Meidän toimintamme on sellaista, että pakolla ei anneta ohjeita, vaan mennään myös bändin mielenkiintojen mukaan. Kuitenkin sitoudutaan valmennukseen, kun siihen tullaan”.

Turkulaiset määrittävät laatukriteerit toiminnalle, joka takaa sen, että toiminta on laadukasta ja hankkeen tavoite täytetään. Toiminnassa tulisi mahdollistua pienibudjettiset keikkareissut, vähintään 10 klinikkaa, studiokustannukset, PA-treenit, sekä ammattilaistasoiset videot bändeille, joka toimii niin sanottuna Rock Academyn lopputyönä. 

”Tässä vaiheessa vielä kahden bändin videot ovat työn alla. Ne on jo rahoitettu, mutta korona on viivästänyt prosessia niin, että ei ole ollut mahdollista kuvata halutuilla paikoilla. Kuitenkin kaksi bändiä on jo julkaissut videonsa ja toisen bändin videolla onkin jo yli kolmetuhatta katsojaa”, Hietala kertoo. 

 

Rock Academyn toiminnalla on laajat merkitykset nuorten elämään


Hietala toteaa, ettei kellaribändeille ole olemassa samanlaista tukitoimintaa, kuin vaikkapa aloitteleville lahjakkaille urheilijoille. Hän muistuttaa, ettei kaikilla ole valmiuksia lähteä konservatoriolle tai musiikkilukioon, sillä vaaditaan perustason osaamista ja musiikin harrastaminen tulee olla mahdollistettuna nuoresta asti.

 

Kysyttäessä mitä merkityksiä Rock Academylla on, tulee Hietalalta monta asiaa mieleen: Syrjäytymisen ehkäisy ja sosiaalinen kanssakäyminen, oma persoonan vahvistaminen, kehittyminen sekä oman ja bändi-identiteetin luominen. 

Hietalan mielestä Rock Academyn toiminta on tärkeää. Se valmistaa muusikoita siihen kaikkeen mitä työ todellisuudessa pitää sisällään. Nimittäin harvoin kellään on tietoa esimerkiksi tekijänoikeuksista. Lisäksi vaikeaselkoisia asioita ovat Hietalan mukaan verotus tai yhtiökuviot sekä lisenssi- ja managerisopimukset. Myös muusikon palkkaukseen liittyvät asiat ovat monella pimennossa: Harva käsittää mitä muusikoille jää käteen keikkaillasta, sillä usein kuluja on enemmän kuin osataan aavistaa.

”Jos joku korkeatasoinen toimija soittaa keikkapaikkaan, on silloin varaa neuvotella. Jos taas hoidat bänditoimintaa itsekseen, voi olla haastava saada keikkoja. Osa porukasta on olleet yllättyneitä, että miten raadollista musiikin tekeminen ja soittaminen on. Siksi on hyvä, että joku on ohjaamassa ja opettamassa tärkeitä asioita bänditoiminnan alkumetreillä.”

Hietala välittää terveiset musiikin kuuntelijoille ja kaikille ihmisille:

”Ostakaa kappaleita ja fyysisiä levyjä, sillä voi tukea parhaiten bändejä.”