Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopio Rock Academyn bändien tie vie treenikämpältä Kuopiorockiin


Kuopio Rock Academya käsittelevän juttusarjan kolmas osa koskettaa Kuopio Rock Academyn ydintä, eli nuorille järjestettävää bänditoimintaa ja sparrausta bändien näkökulmasta. (Lue Sakari Hietalan haastattelu ja Allu Koskisen ja Sakarin yhteishaastattelu.) Haastattelimme Kuopio Rock Academyn bändejä Woundstripea ja Huumaa, ja kysyimme heiltä, mitä sparraus on bändien jäsenille tuonut. Kysyimme myös, millä mielin bändit suuntaavat kohti Kuopiorockia, jossa kaikki Rock Academyn seitsemän bändiä esiintyvät Väinö Stagella. 
 

Woundstripe soittaa säännötöntä musiikkia, joka kuulostaa Woundstripelta

Kävimme Woundstripen treenikämpällä haastattelemassa bändin solistia Jalmari Salmelaa ja bändin kitaristeja Miro Paasinevaa ja Aleksi Korhosta. Jo haastattelun alussa bändin jäsenistä käy ilmi, että nyt ollaan saavuttamassa yksi etappi, jota kohti on paiskittu kovasti töitä. 

Vuonna 2019 Woundstripen jäsenille oli selkeää, että Kuopio Rock Academyn toimintaan tahdotaan ehdottomasti hakea mukaan. He toteavatkin, että kaksi vuotta sitten bändi oli vielä siinä vaiheessa, että ohjausta tarvittiin. Kuitenkin kahdessa vuodessa sparraustoiminnan myötä kehitys on ollut niin suuri, että nyt he olisivat valmiina valloittamaan isompiakin esiintymislavoja.  Woundstripe on ennättänyt julkaista keväällä 2021 ensimmäisen debyyttikappaleensa Forced to stay ja musiikkivideon, eli Kuopio Rock Academyn niin sanotun lopputyön. Tällä viikolla he julkaisivat bändin toisen singlen You Reap What You Sow. He kaikki ovat äärimmäisen tyytyväisiä kädenjälkeensä ja toteavat, että Kuopio Rock Academyn sparrauksen myötä myös debyyttibiisi kehittyi haluttuun suuntaan.

 

Kuvassa Aleksi Korhonen, Jalmari Salmela ja Miro Paasineva.


Salmela, Paasineva ja Korhonen kertovat, kuinka bändin sisällä musiikkia tehdään avoimen keskustelun kautta. Kappaleita muokataan niin kauan, kunnes niihin ollaan tyytyväisiä. He myös kertovat, että kappaleita tehdessä käytetään inspiraationa bändin jäsenten itse kuuntelemaa musiikkia, ja lopputulos on bändin tyylille uskollisella tavalla toteutettua heavy metal -musiikkia. Bändin toinen kitaristi Paasineva kiteyttää, että bändi soittaa säännötöntä musiikkia, jonka kuullessasi kuitenkin tiedät, että kuuntelet Woundstripea.

 

Huuma perustettiin aluksi yhtä esiintymistä varten


Huuman jäsenet tuntevat toisensa Kuopion konservatorion musiikkialan perustutkintolinjalta. He perustivat bändin vuonna 2017 aluksi yhtä keikkaa varten. Kuitenkin keikan myötä he totesivat, että bändin perustaminen tällä kokoonpanolla olisikin aika hyvä juttu. 

”Kun esiinnyttiin ensimmäistä kertaa, ei meillä ollut vielä nimeä. Lavalle taidettiin tulla nimellä Aleksi ja bändi” kertovat Huuman solisti Aleksi Nissi ja kitaristi Kim Miettinen yhdessä nauraen. 

Hakemus Kuopio Rock Academyn sparraukseen mukaan pääsemiseksi tehtiin samalla, kun bändi oli studiossa tekemässä ensimmäistä levyään. Bändi kuvaa musiikkityyliään iskelmä-pop-rockiksi. Bändin Kaikesta selviytyy -kappaletta on kuunneltu suoratoistopalvelu Spotifyssa jo yli 45 tuhatta kertaa. Valmiita kappaleita bändillä on jo kolmetoista, ja bändi lupaa, että ainakin yksi julkaisematon kappale kuullaan Kuopiorockin lavalla. 
 

Kuvassa Aleksi Nissi ja Kim Miettinen.

Nissin ja Miettisen mukaan bändin tavoitteena on päästä keikkailemaan aktiivisesti yhdessä. Tällä hetkellä he odottavat innoissaan, että pääsisivät tekemään bändin musiikkivideota Kuopio Rock Academyn kautta. Huuman jäsenet ovat kerryttäneet opintojensa kautta osaamistaan jo ennen Rock Academyn toimintaan osallistumista, mutta he tiedostavat sparrauksen ainutlaatuisuuden aloitteleville tai vielä harrastelijatasolla oleville bändeille. 

”Hienointahan tässä toiminnassa on, että bändien ei tarvitse maksaa mitään ohjauksesta. Esimerkiksi musiikkivideoiden teko saattaa viedä bändeiltä tosi paljon varoja, jos videosta haluaa tehdä oikeasti hyvän”, Nissi ja Miettinen pohtivat toisiaan täydentäen. 

 

Monipuolista ohjausta klinikoiden kautta 
 

Sekä Huumaa, että Woundstripea yhdistää suuri palo tehdä musiikkia ja päästä esiintymään yleisölle. Molempien bändien vastauksissa korostuu myös klinikoiden merkitys, sillä niiden kautta bändin jäsenet ovat päässeet kuulemaan ammattilaisten vinkkejä esimerkiksi biisien kirjoitukseen ja musiikkivideon tekemiseen. Lisäksi Nissi ja Miettinen nostavat esiin sen, kuinka Academyn toiminta on tuonut bändin jäsenet yhteen ympäri Suomea treenejä varten.

Woundstripen jäsenet pitävät tärkeänä erityisesti mahdollisuutta saada bändin ulkopuolelta rakentavaa kritiikkiä ja kehitysehdotuksia. Rock Academyn toiminnan myötä myös studiotyöskentely on tullut heille tutuksi:

”Kun bändi lähtee tekemään ensimmäistä julkaisua studioon, on äärimmäisen iso etuoikeus, että siihen on saanut tällaiset valmiudet, että miten se ensimmäinen biisi tehdään. Seuraavalla kerralla tiedät sitten, mitkä asiat tulee olla hallussa siinä vaiheessa, kun menet äänittämään. Olemme bändinä heti alkuun oppineet sen oikean tavan, miten asiat kannattaa tehdä”, kertoo Korhonen.

Bändin solisti Salmela ei ollut aiemmin toiminut laulajana bändissä. Hän kertoo, että lähti niin sanotusti ”nollista” Woundstripen solistiksi, kun bändi perustettiin. Academyn toiminnan myötä hän on saanut klinikoissa rohkaisua laulamiseen ja tekniikan kehittämiseen. Tähän Korhonen jatkaa:

”Tietyllä tavalla laulamisessa se nollista lähteminen on ollut etu myös bändille, koska olemme olleet ennakkoluulottomia kehitysehdotuksille ja näin on voitu hakea bändille vähän uniikimpaa tyyliä.”

 

Kuopio Rock Academy mahdollistaa bändien pitkäaikaisen unelman


Kaikista paras anti Kuopiorock Academyyn liittyen Huuman sekä Woundstripen mielestä on se, että he pääsevät soittamaan Kuopiorockiin. Soittaminen isolla festivaalilla on nuorten muusikoiden pitkäaikainen unelma, joka on nyt käymässä toteen. Molemmat bändit ovat päässeet esiintymään aikaisemmin, mutta vastaavan kaltaisilla isoilla festareilla ei ole vielä päästy soittamaan. 

Bändien tulevaisuuden unelmiin lukeutuu myös se, että joku päivä musiikkia voisi tehdä päätyönään. Kuopiorock Academyn toiminta on myös kasvattanut tätä paloa kehittyä ja tähdätä huipulle. Bändit myös kannustavat muita nuoria bändejä tekemään töitä unelmiensa eteen. Huuman kitaristi Miettinen kertoo myös omakohtaisen esimerkin siitä, kuinka musiikin voi löytää aikuisiällä:

”Olin 23-vuotias, kun jätin päivätyöni tehtaalla ja päätin hakea läheisten kannustamana konservatoriolle – ja se kannatti. Lapsena haaveilin muusikon urasta ja nyt olen päässyt siihen pisteeseen elämässäni. Toivon, että joku päivä voisin tehdä tätä täyspäiväisenä työnäni.”

Miettisestä ja Nissistä Kuopio Rock Academyn toiminta on hienoa siksi, koska se tarjoaa mukaan pääseville nuorille aikuisille mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan.

”On hyvä olla suuria unelmia. Niin kauan, kun musiikin tekeminen ja soittaminen on hauskaa, vie se aika pitkälle. Jos on hyvät soittajat ja hyvä meininki, näkyy se fiilis myös ulkopuolelle”, Nissi summaa.