Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalien avajaisissa tunnelma korkealla

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali avattiin runsaslukuiselle yleisölle kauppatorilla 13.6.2018. Avajaisissa kuultiin niin tanssia, laulua kuin soittoakin, ja toriyleisö pääsi esitysten myötä monipuoliselle matkalle eri aikoihin ja kulttuureihin.


Venäläinen tanssi- ja musiikkiryhmä Pskov Russian Choir tarjoili näyttävällä 60-vuotisjuhlaohjelmallaan avajaisten yleisölle oikeaa tanssin ja musiikin ilotulitusta.

Yleisön toivottavat tervetulleiksi 49. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille taiteellinen johtaja Jorma Uotinen ja toiminnanjohtaja Anna Pitkänen. Uotiselle tämän vuoden festivaali on toiseksi viimeinen, jossa hän toimii taiteellisena johtajana, minkä hän otti myös esille yleisöä tervehtiessään.

– Olen saanut rakentaa tämän festivaalin taiteellista profiilia 17 vuotta. Sain vielä yhden vuoden lisää, sillä ensi vuonna, kun Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta, toimin vielä viimeistä kertaa taiteellisena johtajana, hän kertoi.

Uotinen myös iloitsi siitä, että paikalle oli jälleen saapunut lähes torin täydeltä yleisöä.

– Ihanaa huomata, että olette saapuneet näin sankoin joukoin paikalle. Paikalla näyttää olevan niin vakituinen suuri kävijäjoukko, kuin myös uusia kasvoja.


Yleisön toivottivat tervetulleeksi vuoden 2018 Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumaan festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen ja toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Kuopion kaupungin tervehdyksen avajaisiin toi Kuopion kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jaakko Kosunen. Kosunen korosti puheessaan kulttuurin merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ja onnellisuudelle.

– Tuoreimman Kuntaragin-tutkimuksen mukaan Suomen suurten kaupunkien tyytyväisimmät ihmiset asuvat Kuopiossa. Olemme matkalla hyvän elämän pääkaupungiksi, kuten Kuopion kaupungin strategiassakin todetaan. Erityisesti tänään voi kokea todellista ylpeyttä siitä, että on kuopiolainen, Kosunen iloitsi.

–Kulttuuri on tärkeää onnellisuuden kannalta, koska se tuo vastapainoa arjelle. Kulttuurin ja taiteen voidaan jopa sanoa olevan inhimillisen olemisen itseisarvoja. Niiden yhteiskunnallinen vaikutus ja kulutus tulee kasvamaan, samoin lasten ja nuorten kulttuuriharrastus. Kuopio Tanssii ja Soi toimii osaltaan näiden asioiden mahdollistaja, mistä voimme olla ylpeitä. Siispä nauttikaa, ja hakekaa rikkautta arkeenne näiltä festivaaleilta, hän kehotti.

Kaupunginorkesterin vaskiryhmä toi juhlan tuntua torille

Avajaisten tanssillisen osuuden aloittivat Savonia-ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat esityksellään Music’s coming through me. Heidän jälkeensä lavalle nousi Kuopion kaupunginorkesterin vaskiryhmä, joka toi soitollaan torille arvokasta suuren juhlan tuntua.


Tanssikouluja avajaisesityksissä edusti muun muassa Kuopion Reippaan Voimistelijoiden Angelicat-ryhmä.

Tanssikouluja ja seuroja avajaisissa edustivat Petit ballerina -tanssikoulun Mintut-ryhmä esityksellään Kohtalottaret sekä Kuopion Reippaan Voimistelijoiden Angelicat-ryhmä esityksellään Sisko, minä. Kuopion historiallisten tanssien tanssijat taas esittelivät vanhojen tanssimestareiden luomuksia vieden katsojat aikamatkalle muun muassa 1400-luvun Italiaan ja 1500-luvun Ranskaan sekä Jane Austenin kirjoista tuttujen englantilaisten maalaistanssien pariin.

Värikkään loppuhuipennuksen avajaisille toi useita arvostettuja palkintoja Venäjällä voittanut tanssi- ja musiikkiryhmä Pskov Russian Choir 60-vuotisjuhlaohjelmallaan, joka oli oikeaa tanssin ja musiikin ilotulitusta: vauhdikkaat tanssilliset koreografiat, kuorolaulu, soitanta ja kirjavat puvut tarjosivat rutkasti virikkeitä aisteille.


Kuopiolaiselle Jenni Luukkaiselle ja hänen lapsilleen Aadalle ja Leeville Tanssii ja Soi -esitykset ovat lähes jokakesäinen perinne.

”Mahtavaa, että meillä on Kuopiossa tällainen tanssi- ja musiikkitapahtuma”

Kuopiolainen Jenni Luukkanen oli tullut katsomaan avajaisia yhdessä lapsiensa Leevin ja Aadan kanssa.

– Olemme käyneet Tanssii ja Soi -festivaalien avajaisissa joka vuosi aina kuin vain olemme kynnelle kyenneet. Pidin kovasti tämän vuoden esityksistä. Erityisesti viimeisenä esiintynyt venäläinen tanssi- ja musiikkiryhmä Pskov Russian Choir oli aivan upea, Jenni Luukkainen kommentoi esitysten päätteeksi.

– Aiomme ehdottomasti tulla myös muita toritapahtumia viikon mittaan. Mahtavaa, että meillä Kuopiossa on tällainen tanssi- ja musiikkitapahtuma.

49. Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 13.–20.6.2018. Pääsylipunmyynti viikon pääesityksiin on Kuopion-Infosta, Kuopion Sokokselta, Lippupisteen myymälöistä kautta maan sekä esityspaikoissa ennen esityksiä. Myös verkkokaupassa www.lippu.fi

Tarkemmat tiedot Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmasta löytyvät festivaalin kotisivuilta – sieltä voit tulostaa myös päiväkohtaisen tapahtumakalenterin www.kuopiodancefestival.fi

Kuvat: Vicente Serra


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain