Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin avajaiset juhlistivat tapahtuman viisikymmenvuotista taivalta

Tänä vuonna 50. kertaa järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin avajaisia juhlittiin aurinkoisella kauppatorilla keskiviikkona 12.6. Paikalle oli saapunut runsaslukuinen yleisö juhlistamaan festivaalin 50-vuotista taivalta, ja esiintyjinä loistivat nuoret kyvyt eri tanssioppilaitoksista. Mieleenpainuvan loppuhuipennuksen avajaisille tarjosivat yleisön joukkoon jalkautuneet ranskalaisen Compagnie Didier Théronin ilmapalloasuiset hahmot.Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen toivotti itseoikeutetusti yleisön tervetulleeksi vuoden 2019 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille.

– Se, että Kuopio Tanssii ja Soi –festivaali järjestetään tänä vuonna 50. kertaa, on suuri saavutus. Festivaali tarjoaa nykyisellään tanssitaidetta yli kulttuurirajojen, ja sillä on laaja kansainvälinen korkeanprofiilin maine. Suuri kiitos siis festivaalin perustajille ja kaikille, jotka ovat tämän upean tapahtuman mahdollistaneet, Uotinen lausui tervehdyksessään.


”En olisi alun perin osannut kuvitella, että pestini festivaalin taiteellisena johtajana kestäisi 18 vuotta. Kuopio on näyttänyt minulle monet kasvonsa, ja te kuopiolaiset olette ottaneet tanssin ja minut upealla tavalla omaksenne, lausui Jorma Uotinen avajaisissa.

Uotinen muisteli puheessaan myös festivaalin 50-vuotista taivalta ja omia vaiheitaan festivaalin parissa vuosien saatossa. Hän kertoi osallistuneensa Tanssii ja Soi -festivaalille ensimmäisen kerran 1970-luvun alussa kansallisbaletin tanssijana. Festivaalin taiteellisena johtajana hän aloitti 2000-luvun alussa.

– En olisi kuvitellut, että pesti kestäisi 18 vuotta. Kuopio on näyttänyt minulle monet kasvonsa, ja te kuopiolaiset olette ottaneet tanssin ja minut upealla tavalla omaksenne.

Avajaisten tunnelmaan ja avajaispuheisiin sekoittui osaltaan myös haikeutta – huipentuuhan 50. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliin myös Uotisen kausi festivaalin taiteellisena johtajana. Toisaalta samalla katsottiin kuitenkin myös innokkain ja odottavaisin mielin kohti tulevaa, ja toivotettiin tervetulleeksi uusi taiteellinen johtaja, Riku Lehtopolku.


50. Tanssii ja Soi -festivaalin myötä on myös aika jättää haikeat hyvästit 18-vuotta festivaalin taiteellisena johtajana toimineelle Jorma Uotiselle. Uotinen ja festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen toivottivat uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun tervetulleeksi.

Kuopion kaupungin tervehdyksen avajaisissa lausui markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

– On hämmästyttävää ajatella, että Kuopio tanssii ja soi on värittänyt kuopiolaisia kesiä jo 50 vuoden ajan. Puolen vuosisadan aikana Kuopio Tanssii ja Soi on kasvanut kiinteäksi osaksi kaupunkia, ja meidän on vaikea kuvitella Kuopiota ilman kuuluisaa ja pidettyä tanssifestivaaliamme. Toisaalta on myös vaikea kuvitella tapahtumaa jonnekin muualle.

Soinisen mukaan Tanssii ja Soi on näyttänyt esimerkkiä myös monille muille kesätapahtumille jalkautumalla ulos kaduille ja toreille sekä tulemalla siten lähelle tavallisia, kesäpäivistä nauttivia kuopiolaisia.

– Osa Kuopio Tanssii ja Soin tarinaa on, ettei festivaali ole suostunut jäämään seinien sisäpuolelle, jonne sitä on varta vasten tultava katsomaan.


"Osa Kuopio tanssii ja soin tarinaa on, ettei festivaali ole suostunut jäämään seinien sisäpuolelle, jonne sitä on varta vasten tultava katsomaan. Päinvastoin, Kuopio tanssii ja soi on murtautunut ulos kaduille ja toreille, tullut lähelle tavallisia, kesäpäivistä nauttivia kuopiolaisia ja temmannut meidät mukaansa tanssin pyörteisiin", totesi Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen puheessaan.

Soininen kiitti puheessaan Jorma Uotista kaikesta, mitä tämä on antanut tanssille sekä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille.

– Tähän suureen tapahtumaan huipentuu Jorman 18 vuoden mittainen, aivan uskomattoman hieno kausi, Kuopio tanssii ja soin taiteellisena johtajana. Jorma on ollut tanssifestivaalillamme mukana sen kaikilla vuosikymmenillä, monissa eri rooleissa.

– Vaikka haikeuden tuntua alkaa jo hiipiä tunnelmiin, on aika vielä kerran vetää jalkaan parhaat tanssihousut, kiillottaa tanssikengät ja nauttia täysillä tanssifestivaalista. Ensi vuonna meillä on edessämme uusi alku.


Taiteen keskustoimikunnan johtaja Paula Tuovinen esitti ennen avajaispuhettaan yleisölle myös tanssillisen tervehdyksen.

Tanssioppilaitosten nuoret kyvyt loistivat lavalla

Esiintyjinä avajaisissa pääsivät loistamaan myös nuoret kyvyt eri tanssioppilaitoksista. Lavalla nähtiin Soisalon opiston ja Leppävirran tanssiseuran eri-ikäisistä tanssijoista koostuvia ryhmiä. Myös Kuopion Taideopiston tanssijat eri vuosikursseilta esittivät otteita ohjelmistostaan.


Leppävirran tanssiseuran esiintyjiä lavalla.

Compagnie Didier Théronin ilmapalloasuiset hahmot jalkautuivat torin vilinään

Mieleenpainuvan loppuhuipennuksen avajaisille tarjosivat Compagnie Didier Théronin ilmapalloasuiset Gonfles-hahmot teoksellaan EARTH. Ranskalainen tanssiryhmä käytti hyödykseen julkista tilaa: esiintyminen rajoittunut ainoastaan torilavalle, vaan hahmot jalkautuivat myös yleisön joukkoon tanssimaan.
Compagnie Didier Théronin esiintymisiä on Tanssii ja Soi -viikon mittaan nähtävissä myös Siskotyttö-patsaalla 12.6. klo 16.30 alkaen, Kuopion kauppatorilla 13.6. klo 11 alkaen sekä Musiikkikeskuksen Elo-forumilla 13.6. klo 17.


Compagnie Didier Théron käytti esityksessään hyödyksi julkista tilaa, ja tanssijat jalkautuivat myös runsaslukuisen toriyleisön joukkoon tanssimaan ACDC:n tahdissa.

50. Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 12.–18.6.2019. Pääsylipunmyynti viikon pääesityksiin on Kuopion-Infosta, Kuopion Sokokselta, Lippupisteen myymälöistä kautta maan sekä esityspaikoissa ennen esityksiä. Myös verkkokaupassa www.lippu.fi.

Tarkemmat tiedot Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmasta löytyvät festivaalin mediasta osoitteesta: www.kuopiodancefestival.fi.

Päiväkohtaisen tulostettavan tapahtumakalenterin löydät osoitteesta: www.kuopiodancefestival.fi/esityskalenteri-katso-esiintymisajat


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain