Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopio Fiksusti kouluun -haastekilpailun toiseksi voittajaksi – oppilaiden liikenneraadit ratkomaan koulumatkaliikkumisen haasteita

Liikkuva koulu -ohjelma ja Sitra haastoivat huhtikuussa kaikki Suomen kunnat lisäämään fiksua liikkumista koulumatkoilla ja koulupäivän aikana. Ratkaisuja fiksun liikkumisen esteisiin ja 60 000 euron kehittämisavustusta haki yhteensä 18 kuntaa eri puolilta Suomea. Haastekilpailun voittajiksi valittiin Kuopio ja Kangasala.

– Voittajiksi valittujen Kuopion ja Kangasalan hakemuksissa esitetyillä ratkaisuilla tartutaan koulumatkaliikkumisen haasteisiin annetun aikataulun ja resurssien puitteissa, ja ratkaisut ovat monistettavissa muihinkin kuntiin. Valinnassa painotettiin myös hiilijalanjäljen pienentämistä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Toivomme, että haastekilpailuun osallistuneita hyviä kehitysideoita pystytään hyödyntämään myös muissa kunnissa, Lotta Toivonen Sitrasta kertoo.

Oppilaiden liikenneraati kehittämään Kuopion koulumatkojen turvallisuutta

Kuopiossa päätavoitteena on autoilla tehtävän saattoliikenteen vähentäminen kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytejä lisäämällä. Suunnitelmat kytkeytyvät vahvasti myös kaupungin strategiaan, jonka yksi päätavoitteista on olla resurssiviisas ja viisaan liikkumisen kaupunki.

Oppilaat ovat toimenpiteissä keskeisessä roolissa: heistä tehdään kuudessa koulussa liikennemestareita, jotka kuvaavat koulumatkojaan sekä pyörällä että kävellen. Ratkaisuja oppilaiden havaitsemiin haasteisiin haetaan yhdessä opettajien, vanhempien ja liikennesuunnittelijoiden kanssa. Lisäksi kouluilla järjestetään kampanjapäiviä, joissa muun muassa huolletaan pyöriä ja harjoitellaan pyöräilytaitoja.

– Hakemuksen tekemisessä oli mukana iso porukka koulujen, kunnan ja järjestöjen edustajia. Moni idea, kuten pyörien ja kypäröiden hyödyntäminen koulumatkojen kuvaamiseen, tuli kouluilta itseltään, liikunnanohjaaja Laura Korhonen iloitsee.

– Tavoitteenamme on vaikuttaa vanhempiin, liikkumisen olosuhteisiin ja oppilaiden käyttäytymiseen. Toimintojen pitää olla linjassa ja kaikilla sama tahtotila ja tavoite, jos halutaan onnistua, hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen muistuttaa.

Suunnitelmaan ovat sitoutuneet kaupungin eri hallintokuntien lisäksi myös muun muassa Liikenneturva, Kuopion Pyöräilyseura ry ja Vanhempainyhdistykset. Lisäksi kaikilla kuudella mukana olevalla koululla on oma yhteyshenkilö.