Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopiolaiset kaupunkikirjat

Kuopiosta on tehty viimeisen parin vuoden sisällä neljä kaupunkikirjaa: Muistojen Niirala, Elämää vanhalla Haapaniemellä, Väinölänniemi ja Vänäri sekä Aikamatka Mölymäelle. Kuopio 1918 -kirja puolestaan kertoo kuopiolaisten elämästä ja kohtaloista vuonna 1918.

Muistojen Niirala

Kirjassa muistellaan Niiralan kaupunginosan tapahtumia lähinnä 1940-, 50- ja 60-luvuilta. Useat tarinat ovat saaneet aikanaan suurtakin julkisuutta. Samalla kirjassa kerrotaan monista kaupunginosan tunnetuista rakennuksista.

Elämää Vanhalla Haapaniemellä – Villa Rullan tarina

Villa Rulla, Asunto Oy Yrityksen talo Kuopion Vanhalla Haapaniemellä, täyttää vuonna 2020 sata vuotta. Kirja kertoo talon vaiheista ja sen asukkaiden elämästä. Samalla se kertoo Kuopion harvinaisen työläiskaupunginosan historiasta.

Väinölänniemi ja Vänäri

Kirjassa paneudutaan muistoihin Kuopion ensimmäisestä kaupunginosasta sodanjälkeiseltä ajalta, lähinnä 1950-luvulta lähtien nykypäiviin saakka, unohtamatta kuitenkaan ajan saatossa tutuksi tulleita henkilöitä, yrityksiä ja rakennuksia.

Aikamatka Mölymäelle

Mölymäellä oli hyvinvointia, iloa ja yhteisöllisyyttä.  Urheilupyhäkön ja jalkapallon lisäksi on veijaritarinoita ja herkkiä hetkiä. Tavallisten kaupunkilaisten arjesta kerrotaan aidosti, savolaiseen kursailemattomaan tapaan.

Juuret Julkulassa

Julkula oli varsin merkillinen kaupunginosa, jossa sulautuivat yhteen monenlaiset kulttuurit ja kirkkokunnat. Jokaisesta talosta asukkaineen löytyi tarinoiden aiheita, joita kertoilevat mm. Karjalan alueelta muuttaneet siirtolaiset sekä sodan käyneet rintamamiehet.

Kuopio 1918

Kuopion taistelu käytiin helmikuun alussa 1918 urheiluhengessä. Oli muutakin kuin urheiluhenki. Näistä taustoista kerrotaan tässä kirjassa. Vuosi 1918 oli Kuopiossa kurjaakin kurjempi, mutta ei niin kurja kuin useammalla muulla kevään 1918 taistelupaikkakunnalla. Kirja kertoo yksityiskohtaisesti punaisten ja valkoisten keskinäisestä vain 8 päivää kestävästä taisteluista ja molempien osapuolten elämästä ennen sotaa ja sen jälkeisestä yhteiselosta.

Kuopiolaisia kaupunkikirjoja on saatavilla kirjakaupoista, VB-keskukselta ja Korttelimuseon myymälästä.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain