Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopiolaisnuorten valokuvia julkisissa tiloissa osana valtakunnallista SNAP - Lasten ja nuorten valokuvafestivaalia

Lapset elävät todellisuudessa, jossa kuvia räpsitään ja jaetaan enemmän kuin koskaan. Mitä tapahtuu, kun lapset ja nuoret ympäri Suomen pääsevät kertomaan kokemuksistaan taidevalokuvan keinoin? SNAP-valokuvafestivaali tuo lasten ja nuorten äänen näkyväksi julkisissa tiloissa eri puolilla Suomea 10.–18.11.2018.

Suomen valokuvataiteen museo, seitsemän alueellista valokuvakeskusta sekä Porin lastenkulttuurikeskus ovat kuluneen vuoden aikana toteuttaneet kolme valtakunnallista työpajakokonaisuutta. Työpajoihin osallistuneet 11–19-vuotiaat lapset ja nuoret ovat tuottaneet kuvia taidekasvattajien ja valokuvataiteilijoiden ohjauksessa. Keskeistä työpajatoiminnassa on ollut herätellä lapsia ja nuoria pohtimaan kysymyksiä siitä mikä minulle on tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa.

Kuopiossa VB-valokuvakeskuksen organisoimiin työpajoihin osallistuivat 8.-luokkalaiset oppilaat Hatsalan ja Jynkänlahden kouluista alkuvuodesta 2018. Työpajaohjaajina toimivat kouluttaja, freelancer ja toimintaterapian opiskelija Iiris Kasanen, muotoilija & muotoilukasvattaja Kirsi Miettinen, kuva-artesaaniopiskelija & kätilö-sairaanhoitaja Tuija Varonen sekä kuva-artesaani & VB-valokuvakeskuksen näyttelytoimenjohtaja Laura White.

Työpajoissa jokainen sai valita itselleen helpoimman tavan kuvata. Silloin kuvamateriaalia syntyy myös arjen hetkissä helpommin. Valokuvauksen ilmaisuvälineinä ovat olleet kännykkäkamerat, järjestelmäkamerat ja kertakäyttökamerat. Kuopion työpajojen tuloksena syntyi yli 2500 kuvaa.

Hanke huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valtakunnalliseen valokuvafestivaaliin, jossa lasten ja nuorten tuottamat kuvat tuodaan esille. Kuvia tullaan näkemään niin katukuvassa ja gallerioissa kuin Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten sosiaalisen median kanavissakin. Sosiaalisessa mediassa sisällöt kokoaa yhteen #snapfest18. Festivaalin tapahtumat sijoittuvat Helsingin, Tampereen, Turun, Raaseporin, Oulun, Lapuan, Kuopion, Jyväskylän ja Porin alueille, ympäristöihin ja maakuntiin. Festivaalin rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.


Kuopion nuorten kuvia pääsee näkemään mm. 10 m2 Toriscreenillä, Kuopion paikallisliikenteen linja-autojen näytöillä sekä kauppakeskus Matkukseen sijoitettavan Valotalo -installaatioon yhteydessä.

Festivaalin avajaisia vietetään lauantaina 10.11.2018 eri puolilla Suomea. Kuopion avajaiset järjestetään Kauppakeskus Matkuksen toisessa kerroksessa (New Yorker liikkeen edustalla) klo 12–13 Valotalo -installaation äärellä.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain