Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion kansalaisopiston luentoja nyt myös Maaningalla

Kuopion kansalaisopiston ilmaisluentoja on ollut mahdollista kuunnella etänä jo joitakin vuosia. Suurimmasta osasta luentoja on tullut myös luentotallenne.

Tänä syksynä uutuutena alkaa joidenkin Senioriaamupäivätallenteiden yhteiskatselu Maaninkatalon kahviossa. Syksyn toinen yhteiskatselu on keskiviikkona 12.10.2022 klo 10–11.30. Silloin aiheena on Korjausneuvonta tutuksi. Luennoitsijana on Timo Pakkanen, korjausneuvoja VTKL.

Yhteiskatselut jatkuvat myös keväällä. Tammikuun aiheen on Tavinsalmesta Kuopioksi sukuhistorian siivillä ja maaliskuussa katsottavana on luento Elintavat aivoterveyden tukena.

Oma ilmaisluentosarja Maaningalle

Maaninka saa tänä lukukautena myös oman ilmaisluentosarjan vanhan ajan vuodenkierrosta. Jouni Piiraisen Maaninkajärven koulun auditoriossa pidettävillä luennoilla opitaan, kuinka maaseuturahvaan elämä pohjautui luonnon vuotuisen kierron seuraamiseen. Kansanomaiset pyhät ja merkkipäivät olivat luonnonkierron ja sitä kautta perinteisen elämäntavan vuotuisia merkkihetkiä.

Luentosarjan ensimmäisessä osassa – sunnuntaina 25.9.2022 klo 12–13.30 - keskitytään marras -ja helmikuun tapahtumiin. Silloin kuullaan, mitä merkitsivät mm. kekri, jakoaika, kylvöleipä tai selkäviikot ja mitä tiesi, jos varis tai korppi raakkui joulukuussa. Sarjan toisessa osassa - sunnuntaina 27.11.2022 klo 12–13.30 – sukelletaan wanhan ajan jouluun.

Piiraisen luennot jatkuvat myös keväällä. Sunnuntaina 29.1.2023 klo 12–13.30 on vuorossa maalis-kesäkuun tapahtumat ja uskomukset. Ja sunnuntaina 26.3.2023 klo 12–13.30 syvennytään heinä-lokakuun perinteisiin. Piiraisen luennoille toivotaan poikkeuksellisesti ennakkoilmoittautumista Kuopion kansalaisopiston uuden verkkokaupan kautta.