Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion kaupungin hyvinvointiräppi vaatii ”tekoja päälle näiden kaikkien sanojen”

Tiedätkö sinä Kuopion kaupungin hyvinvointitavoitteet? Jos et, niin ei tiennyt räppäri Niko Leinonenkaan vielä vuosi sitten, mutta nyt hän on jo aiheen asiantuntija.

Kuopion kaupungin hyvinvointityöryhmässä on pohdittu jo pitkään, miten kaupungin eri toimijat, yhteistyöverkostot ja kuntalaiset saataisiin sitoutettua hyvinvointitavoitteisiin, kuten esimerkiksi terveempiin elintapoihin ja turvallisuuteen.

”Yhdessä kokouksessa annettiin ideoiden vapaasti lentää ja silloin joku heitti idean räpistä – tehdään Kuopion oma hyvinvointiräppi, joka kertoo ja muistuttaa vähän erilaisella tavalla meille kaikille tärkeistä asioista! Siitä se projekti sitten lähti”, muistelee Kuopion kaupungin hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen.

Räppi päätettiin tilata kuopiolaiselta räppäriltä Niko Leinoselta, joka otti hetken pohdittuaan haasteen mielellään vastaan. Leinonen tekee erilaista musiikkia pop-räpistä träppiin artistinimellä LEINO.

”Projekti kuulosti mielenkiintoiselta ja hyvältä mahdollisuudelta itselle olla mukana viemässä eteenpäin tärkeää asiaa. Jonkun verran jouduin miettimään mukaan lähtemistä, koska en ollut varma, onko aihe vähän liiankin haastava. Onneksi tartuin tilaisuuteen”, iloitsee Leinonen.
 

”Tuttui asioita, mut aina hyvä kertaa”

Kun Leinonen saatiin innostumaan räpin tekemisestä, alkoi varsinainen työ.

”Aihe oli hänestä kiinnostava, mutta runsauden pula teemoissa sekä ”virallisten” asioiden tuominen esille räppi-kielellä tuntui alussa hankalalta meistä kaikista”, Rytkönen kertoo räpin alkutaipaleesta.

Räppäri sai ohjeistuksen sisällyttää tekstiin mieluiten kaikki kaupungin tärkeät hyvinvointitavoitteet jossain muodossa. Vaikeinta oli löytää aiheille ja sanoittamisen tyylille kultainen keskitie.

”Halusin, että asioista puhutaan yleisellä tasolla, mutta halusin myös tehdä biisistä oman näköisen”, Leinonen kuvaa.

Leinonen seisoo kaikkien biisissä mainittujen asioiden takana ja pitää hyvinvoinnin edistämistä tärkeänä. Hän korostaa pieniä muutoksia kerrallaan, koska niistä on paljon hyötyä pitkällä tähtäimellä.

”Itsellänikin on paljon vielä parannettavaa monella hyvinvoinnin osa-alueella. On tärkeää tiedostaa oma tilanne ja aloittaa omasta itsestä, ja sitä kautta lähteä rakentamaan yhteistä hyvinvointia”, räppäri maalailee.
 

”Hyvinvointi, se yhteinen tavote, se kuuluu Kuopiossa täällä jokaiselle taholle”

Lokakuun lopulla julkaistava musiikkivideo hyvinvointiräpistä kruunaa projektin ja auttaa hyvinvoinnin ilosanoman levittämisessä ympäri Kuopiota, Suomea ja ehkä jopa ulkomaille erilaisten kaupungin yhteistyöverkostojen kautta. Räpissäkin toivotaan hyvinvoinnin leviävän mahdollisimman laajalle, ”tukea kotiin ja tukea sen ulkopuolelle. Paremmalle Kuopiolle, paremmalle Suomelle.”

Leinonen pääsi hyvinvointiräppi-projektissa hyödyntämään omia vahvuuksiaan niin musiikin tekijänä kuin myös yhteisöpedagogi-opiskelijana.

”Aiheena yleinen hyvinvointi on aina ajankohtainen. Olen itse tyytyväinen lopputulokseen. Tämä oli haastava projekti ja toivonkin että se tavoittaisi mahdollisimman monia ja herättäisi keskustelua aiheesta.”

”Palaute räpistä on ollut tähän mennessä pelkästään hyvää ja alkuinnostus hienoa”, iloitsee myös Rytkönen.

 


Etusivun kuva: Atte Mäläskä


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain