Kokoustiedotteet Kokoustiedotteet

Takaisin

Kuopion kaupunginhallituksen kokouspäätökset 21.10.2019

Vuoden 2020 talousarvion valmistelu


Kaupunginhallitus on kokouksessaan 10.6.2019 hyväksynyt vuoden 2020 talousarvion valmistelun periaatteet ja valtuuttanut talous- ja omistajaohjauksen laatimaan kaupunginhallituksen päätökseen perustuvan tarkemman operatiivisen valmisteluohjeen. Talousarvion sen hetkistä valmistelutilannetta on käsitelty kaupunginhallituksen kokouksessa 2.9.2019.

Talousarvion 2020 valmistelua on jatkettu palvelualueilla, ja kaupunginhallitukselle esitellään kokouksessa tämänhetkinen valmistelutilanne. Perusturva- ja terveyslautakunnan, kasvun ja oppimisen lautakunnan, kaupunkirakennelautakunnan ja hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtajat osallistuvat kokoukseen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se käy keskustelua vuoden 2020 talousarvion valmistelutilanteesta ja linjaa jatkovalmistelua.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuukausiseuranta syyskuu 2019

Kuluvan vuoden talousarvio laadittiin 13,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Koko kaupungin alijäämä on ennusteen mukaan muodostumassa lähes 39 miljoonaan euroon.

Kunnallisverokertymät eivät ole kasvaneet odotetulla tavalla kuluvana vuonna. Suomen Kuntaliiton arvion mukaan verotuloja jää kunnille tilittämättä kuluvalta vuodelta arviolta 600 miljoonaa euroa tulorekisterin käyttöönoton ja verokorttiuudistuksen myötä. Pääosa tilitysvajeesta koostuu verokorttiuudistuksesta. Verokorttiuudistuksesta johtuva kertymävaje alkaa korjaantua suurelta osin vasta joulukuussa tehtävissä ennakonpidätyksissä. Lopullisesti vaje korjaantuu vasta verotuksen valmistuessa kesästä 2020 alkaen. Samalla on siirrytty joustavaan verotuksen valmistumiseen, joka muuttaa kuntien verotulojen kuukausitilitysten rytmityksen aivan uudenlaiseksi.

Hallituksen budjettiriihen yhteydessä päätettiin aikaistaa kunnille maksettava kertaluonteinen 237 miljoonan euron valtionosuuksien lisäys ensi vuodelta tälle vuodelle. Maksatuksen aikaistuksella helpotetaan kuntien erittäin haastavaa taloustilannetta vuonna 2019, mutta samalla kyseinen summa vähennetään vuonna 2020 maksettavista valtionosuuksista. Ennusteessa on huomioitu ko. valtionosuuserän vaikutuksena 5 miljoonan euron lisäys Kuopion kaupungin valtionosuuksiin. Valtionosuudet ylittyvät näin ollen 6,7 miljoonaa euroa talousarviosta.   

Kuopion kaupungin verotulot ovat jäämässä yhteensä yli 16 miljoonaa euroa talousarvioon merkitystä. Tästä summasta verotulojen tilitysvajeen vaikutus on edellä mainitun aikaistetun valtionosuuden maksatuksen huomioimisen jälkeen noin 7 milj. euroa. Verotuloarviossa on huomioitu 0,7 miljoonan euron korotus elokuun ennusteeseen verrattuna Kuntaliiton uusimpaan verotuloennusteeseen perustuen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee tiedoksi syyskuun kuukausiseurannan ja toteumaennusteen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Esitys Savonia-kirjallisuuspalkinnon sääntömuutoksista

Savonia-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Palkinnosta päättää kaupunginhallituksen nimeämä Savonia-palkintoraati.
Savonia-palkintoraati esittää Savonia-kirjallisuuspalkinnon palkintosääntöjen muuttamista muuttuneen palkinnon jakoajankohdan vuoksi. Savonia-palkintoraadin sääntömuutosesitys on esityslistan liitteenä. Viiteaineistona jaetaan voimassaolevat soveltamisohjeet ja palkintosääntö vuodelta 2016.
Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Savonia-palkintoraadin esityksen Savonia-kirjallisuuspalkinnon palkintosääntöjen muuttamisesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Ylimääräisenä asiana kaupunginhallitus käsitteli Kuopion Palloseuran Suomen mestaruuden huomioimisen

Kuopion Palloseura voitti vuoden 2019 jalkapallon Suomen mestaruuden lauantaina 18.10.2019 sarjan päätösottelussa Inter Turkua vastaan. Perinteikkäälle seuralle mestaruus oli kuudes ja edellinen mestaruus on 43 vuoden takaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että mestaruuden kunniaksi Kuopion kaupunki järjestää Mestaruusgaala-vastaanoton torstaina 24.10.2019 Kuopion kaupungintalolla. Tilaisuuteen kutsutaan KuPS:n naisten ja miesten liigajoukkueiden lisäksi seuran sidosryhmien edustajia. Tilaisuus on samalla seuran edustusjoukkueiden kauden päätösjuhla, jossa palkitaan seuran mies- ja naisjoukkueiden parhaat pelaajat.

Tilaisuuden isänniksi nimitetään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan ollessa estyneenä kaupunginhallituksen jäsen Eija Vähälä.

Kuopion kaupunki lahjoittaa Suomen mestaruuden kunniaksi Kuopion Palloseura ry:lle 4300 euroa käytettäväksi erityisesti seuran junioritoimintaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain