Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion kaupunginteatterin keväästä on tulossa harvinainen - ohjelmistossa peräti kaksi musikaalia

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi 2020 on nyt avattu. Teatterinjohtaja Tommi Auvisen luotsaama tilaisuus kiinnosti jälleen kuopiolaisia – jopa niin paljon, että teatteri järjesti yleisön pyynnöstä peräti kahdet avajaiset, toiset päivällä ja toiset illalla. Innostuneita teatterin ystäviä riitti erittäin hyvin molempiin tilaisuuksiin.

Auvisen mukaan alkamassa on mielenkiintoinen ja monipuolinen – jopa harvinainenkin kausi: ohjelmistossa tulee olemaan peräti kaksi musikaalia.

Kevään ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Timo Kanervan käsikirjoittama ja Olli-Matti Oinosen ohjaama Kaksoiselämää. Helmikuun 1. päivä Minna-näyttämöllä kantaesitettävä musikaali vie katsojat 1990-luvun alkuun ja aikaan, jolloin sekä Suomen markka että Neuvostoliitto tekivät kuolemaa. Mutta rakkaus loisti pienellä paikkakunnalla. Siellä Einari, parhaat päivänsä nähnyt rokkistara, seilasi rakkauden ristiaallokossa kahden naisen, Marin ja Mollan, välillä.  Tässä huumorin sävyttämässä musikaalissa soivat Juice Leskisen hienoimmat laulut, ja sen pääosissa vierailevat Puntti Valtonen ja Lotta Vaattovaara. Auvinen tituleerasi Valtosta avajaisissa leikillisesti ”asiantuntijajäseneksi”, koska Valtonen toimi aikoinaan Juice Leskisen Grand Slam -yhtyeessä laulaja-kitaristina.

Musikaalin vastakappaleena, Maria-näyttämöllä nähdään Aina Bergrothin kirjoittama Tahto.  Heidi Räsäsen ohjaama näytelmä pureutuu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen poikkeukselliseen uraan ja hänen persoonaansa. Näytelmä on väkevä kertomus kestävyydestä ja suomalaisesta sisusta. Se on omistettu kaikille itsensä alttiiksi asettaville ja päämääränsä eteen ponnistaville. Helmikuun 3. päivä ensi-iltansa saavan näytelmän pääosassa nähdään Sari Harju. Aino-Kaisa Saarisen kilpasiskoa, Virpi Kuitusta, esittää Virpi Rautsiala.

Kevään perusohjelmisto täydentyy vielä syksyltä keväälle jatkavilla esityksillä: Cabaret-musikaalilla, Stephen Kingin romaaniin perustuvalla Piinalla ja Tommi Auvisen ohjaamalla Avioliittosimulaattorilla. Musikaalin viimeinen esitys on 15.5. Avioliittosimulaattori jatkaa katsojien naurattamista aina huhtikuun lopulle ja Piinan viimeinen esitys on 19. helmikuuta.

Minna & Maria ja koko perheen näytelmä Kolme iloista rosvoa palaavat puolestaan ohjelmistoon yleisön pyynnöstä 26. helmikuuta.

Yhteistyö kaupunginorkesterin kanssa jatkuu

Kaupunginteatteri jatkaa keväällä myös menestyksekästä yhteistyötään Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Seuraava yhteisproduktio on Kuopion musiikkikeskuksella 30.4. kantaesityksensä saava Vappu goes Euroviisut. Karri Lämpsän juontamassa konsertissa soivat Suomen eroviisukappaleet 1960-luvulta alkaen. Kapellimestarina toimii Jukka Myllys ja Kuopion kaupunginteatterin näyttelijöitä säestää Kuopion kaupunginorkesteri.

Runsaasti mielenkiintoisia vierailuja

Kaupunginteatterin uusi kausi täydentyy vielä pitkin kevättä monilla mielenkiintoisilla vierailuilla. Ensimmäinen niistä, Kuopion Sirkuksen Pakkassirkus TotTaRua, sai ensi-iltansa jo 10.1. Esitys tuo Maria-näyttämölle yli 30 nuorta sirkusharrastajaa, joiden kanssa katsoja sukeltaa todellisuuden rajamaille, unien hämmästyttävään maailmaan. Esityksen ohjauksesta vastaa Emilia Tengvall-Matero.

Legendaariset Esko Roine, Taneli Mäkelä, Puntti Valtonen ja Tuomas Uusitalo saapuvat puolestaan Minna-näyttämölle 10.-12.2. musiikkinäytelmällään Vanhoja poikia. Junnu Vainion musiikin tahdittama esitys kertoo neljästä miehestä tuulisella Saimaan saarella, jossa muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Tämän Tampereen Työnväen Teatterin esityksen on ohjannut Tommi Auvinen.

Pate Mustajärvi valtaa puolestaan Minna-näyttämön Teatterinkummitus vol. 2 -kiertueellaan 1. maaliskuuta. Parituntinen konsertti tarjoaa läpileikkauksen Mustajärven soolouraan.

Maaliskuisia vieraita ovat myös Red Nose Company, Suomen Kansallisteatteri ja Kom-teatteri. Red Nose Companyn Babylon nähdään Maria-näyttämöllä 20.-21.3.2020. Marielle Eklund-Vasaman ohjaama teos tutkii eri sukupuolten välisiä valtarakenteita ja käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta.

Kansallisteatterin Korjaamo on Mika Myllyahon ohjaama hilpeänhaikea näytelmä vanhan liiton miehistä muuttuvassa maailmassa. Näytelmää tähdittävät valovoimaiset Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen. Esitykset Minna-näyttämöllä 25.-27.3.

Valovoimaisia ovat myös Kom-teatterin Valehtelijan peruukissa esiintyjät Marja Packalén ja Pirkko Saisio. Heini Junkkaalan ohjaamassa elämänkerrallisessa teoksessa Saisio ja Packalén näyttelevät oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä ja hurmioitumisen tiloja. Esitys nähdään Minna-näyttämöllä 30.-31.3.

Huhtikuussa Kuopiossa nähdään pitkästä aikaa myös ruotsalaista teatteria. Riksteatern saapuu Minna-näyttämölle 20.4. Adde Malmbergin hullunkurisella maaseutufarssilla Man får väl ställa upp.

Hullunkurisuutta kuullaan Minna-näyttämöllä myös Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI -esityksessä 23.4. Seuraavana päivänä - 24.4. - siirrytään puolestaan Maria-näyttämölle ja musiikin pariin. Lintuja Savossa on Kaj Chydeniuksen ensimmäinen lauluohjelma näyttelijä Jonnakaisa Riston kanssa.

Huhtikuun vierailut päättyvät 30.4. Petteri Summasen ohjaamaan, yli 70 000 katsojaa keränneeseen esitykseen Kaikki äitini, kaikki tyttäreni. Näytelmä kertoo äitien ja tyttärien välisestä suhteesta, ja se pohjautuu Kodin Kuvalehden lukijoiden kokemuksiin, jotka on nivottu yhteen hervottoman hauskaksi tarinaksi. Minna-näyttämöllä nähdään Miitta Sorvali, Sanna Stellan ja Pirjo Heikkilä.

Kevään vierailukimara päättyy 12.-13.5. Joensuun kaupunginteatterin esitykseen Stalinin lehmät. Voimakas ja eeppinen, Sofi Oksasen kirjaan pohjautuva näytelmä kuvaa kolmen naisen - isoäidin, äidin ja tyttären - elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Aino Kivi.

Kaksi uutuutta: kirjastokortilla teatteriin ja lastenhoidolliset treffit

Kevätkauden avajaisissa teatteri lanseerasi myös kaksi mielenkiintoista uutuutta: lastenhoidolliset treffit ja kirjastokortilla teatteriin.

Kirjastokorttiyhteistyönsä myötä kaupunginteatteri liittyy monien kuopiolaisten urheilu- ja kulttuuritoimijoiden joukkoon, jotka haluavat tarjota kaupunkilaisille uusia elämyksiä ja madaltaa heidän kynnystään osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Teatteri toimittaa kevään aikana Kuopion pääkirjastolle kaksi lainattavaa teatterikausikorttia. Kummallakin kortilla on viikon laina-aika ja kortit käyvät vain teatterin omiin esityksiin. Lainattavia kausikortteja ei voi varata eikä uusia, mutta asiakkaalla voi olla lainassa kaksi kausikorttia kerrallaan. Näin hän pääsee teatteriin yhdessä kaverinsa kanssa.

Toisena uutuutena teatteri haluaa tarjota pienten lasten vanhemmille vaivattoman mahdollisuuden

irtautua arjesta ja lähteä treffeille teatteriin. Kun vanhemmat nauttivat esityksestä ja kahdenkeskeisestä ajasta, teatteri järjestää ohjattua ja suunniteltua toimintaa teatterin tiloissa 3-8 –vuotiaille lapsille kasvatusalan ammattilaisten johdolla.

Treffipaketti teatteriin sisältää teatteriliput kahdelle, väliaikatarjoilun ja lastenhoidon esityksen ajaksi. Ensimmäinen lastenhoidollinen esitys on tammikuun 25. päivä (Avioliittosimulaattori klo 13) ja toinen on helmikuun 15. päivä (Cabaret klo 13). Treffipakettivaraukset sähköpostilla matti.halmetvaara@kuopio.fi.

Tanssiteatteri Minimin keväässä uusi yhteistuotanto, fyysisen teatterin mestariteos ja valtakunnallisia tanssivierailuja

Kuopion kaupunginteatterin ja Tanssiteatteri Minimin yhteistyö jatkuu myös alkaneena vuonna. Minimin kevään pääteos on Tanssikielto, joka tuotetaan yhteistyössä kaupunginteatterin ja Tanssiteatteri Tsuumin kanssa. Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä haluavat, milloin haluavat ja miten haluavat. Teoksen käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Antti Lahti. Tanssikiellon ensi-ilta tapahtuu 1.4. Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä, ja muut esitykset ovat 3.4.-7.5. Näytelmä jatkaa myös syksylle.

Toisena pääteoksenaan Minimi tuo kaupunginteatteriin kymmenen vuotta sitten ensi-iltansa saaneen Juha-klassikkoteoksensa, jonka on Juhani Ahon romaanin pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Mikko Roiha. Tämä valtakunnallista huomiota ja menestystä saanut, kansainvälisestikin kiertänyt fyysisen teatterin mestariteos nähdään Maria-näyttämöllä viisi kertaa 11.2.-29.2.

Näiden lisäksi Tanssiteatteri Minimi tuo kaupunginteatteriin viisi valtakunnallista tanssivierailua. 19.3. nähdään Marialla Milla Virtasen ja Jaakko Toivosen tanssiteatteriesitys Blackpool, joka vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen. 7.6. koko perheelle suunnatussa Kikatussunnuntai-tapahtumassa vierailee Aurinkobaletin ja JoJo :n yhteistuotanto Todellinen prinssi, joka on tanssiteos leikki- ja ystävyystaidoista.

Kolme muuta vierailua sisältyvät Minimin perinteisiin Kulttuurikeitto-lounastapahtumiin, jotka pidetään kaupunginteatterin yläaulassa klo 12. Helmikuun 14. päivä Kulttuurikeitossa nautitaan lounaan lisäksi Kinetic Orchestran aggressiivisen liikkeen varaan rakennettu I´ll Bite Back -tanssiteos. 13.3. Kulttuurikeitossa nähdään Kaari Martinin (Compania Kaari & Roni Martin) sooloteos Korppi ja Kello, joka on kunnianosoitus 30-luvun flamencon avantgardisteille. Kevään viimeisessä Kulttuurikeitossa 24.4. vierailee jyväskyläläinen tanssiryhmä Off/Balance teoksellaan Them Two, joka on kahden naisen vahva, omapäinen ja nautinnollinen duetto, joka leikittelee elegantin olemuksen rajojen venyttämisellä.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain