Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi on nyt avattu – talven suurtuotantona koko perheen musiikkinäytelmä

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi 2019 on nyt avattu. Jo perinteeksi muodostuneessa, Minna-näyttämöllä pidettävässä tapahtumassa yleisöä hellittiin keskiviikkona 9.1.2019 lukuisilla makupaloilla tulevasta ohjelmistosta.

He ovat pian täällä: Kasper, Jesper ja Joonatan

Teatteri panostaa alkavalla kaudella erityisesti lapsiperheisiin. Sydäntalven pääesitys tuo näyttämölle iki-ihanat rosvot: Kasperin, Jesperin ja Joonatanin. Tämä on neljäs kerta, kun norjalaisen Thorbjørn Egnerin Kolme iloista rosvoa esitetään Kuopion kaupunginteatterissa. Aikaisemmista esityksistä on jo jonkin verran aikaa, ne olivat vuosina 1959, 1967 ja 1995.

Tässä Olli-Matti Oinosen ohjaamassa musiikkinäytelmässä on teatterin omien näyttelijöiden lisäksi mukana myös tanssijoita, Kuopion sirkus ja kuuden muusikon orkesteri. Helmikuun 9. päivä Minna-näyttämöllä ensi-iltansa saava koko perheen esitys kertoo lämpimällä huumorilla Kardemumman kaupungista ja siellä asuvista rosvoista. He varastavat vain tarpeellisen, eivät yhtään enempää tai vähempää. Rosvoilla on kuitenkin salainen haave tulla säädyllisiksi kansalaisiksi, ja siksi he ryöstävät yöllä kiukkuisen Sohvi-neidin laittamaan heille ruokaa ja pitämään huolta heidän taloudestaan. Asiat eivät kuitenkaan mene niin kuin on toivottu: Sohvi-neiti laittaa rosvot välittömästi siivoamaan ja peseytymään. Ja nyt sitten pitäisi keksiä, miten Sohvi-neiti ryöstetään takaisin kotiinsa!

Ohjaaja Olli-Matti Oinosen mukaan luvassa on neworleansmaista sykettä, svengiä ja rokkia, joka sytyttää katsojat nuorimmasta vanhimpaan.

- Esitystä voisi kutsua jopa Kardemumman kabareeksi, hän toteaa.

Kaksi kirjailijaa, monta asiaa

Maria-näyttämön tämän vuoden ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Annukka Blombergin ja Seija Pitkäsen käsikirjoittama, ohjaama ja näyttelemä Minna & Maria.  Esitys yhdistää Minna Canthin ja Maria Jotunin elämät ja ajatukset, vaikka kirjailijattaret eivät olleet toistensa aikalaisia.
Pitkäsen ja Blombergin mukaan kumpaakaan ei voi jättää huomioimatta tai toisen varjoon. Molemmat taistelivat merkittävien yhteiskunnallisten asioiden puolesta ja peräänkuuluttivat onnea jokaisen elämään.

Teatteri juhlistaa tällä näytelmällä näiden molempien kuopiolaiskirjailijoiden elämää. Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta maaliskuussa ja huhtikuussa 2020 juhlitaan Jotunin 140-vuotissyntymäpäivää.

Minna & Maria kantaesitys Maria-näyttämöllä 31.1.

Viimeiset ensi-illat huhtikuussa

Kevään kaksi viimeistä ensi-iltaa ajoittuvat huhtikuulle. Englantilaisen Mike Yeamanin palkittu Onnennumerot on hulvattoman hauska komedia kadonneen lottokupongin metsästyksestä ja mummon valikoivasta muistista. Näytelmän aihe kiehtoo varmasti suomalaista lottokansaa, ja Jukka Keinosen ohjauksessa esityksessä tulee ehdottomasti yksi kevään helmistä. Näytelmän ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 2.4.

Kauden viimeisenä ensi-iltana nähdään teatterin suursatsaus: Federico García Lorcan Bernarda Alban talo. Näytelmä on Fridan ohjaaja uusin teos Kuopioon, ja esityksessä on samanlaista visuaalisuutta ja liikkeellisyyttä kuin Fridassa oli. Ohjaaja Anne Rautiainen on erittäin perehtynyt Espanjaan ja Lorcaan. Hän vietti viime vuonna peräti puoli vuotta Lorcan synnyinseudulla tutustumassa kirjailijan henkilöhistoriaan ja taiteeseen.

Bernarda Alban talo kertoo matriarkasta, joka leskeksi jäätyään sulkee taloonsa viisi tytärtään viettämään suruaikaa ja pitämään heidät erossa maailman houkutuksista. Hän vahtii tyttöjä rankalla kädellä traagisin seurauksin.

Esityksen työryhmä on erittäin merkittävä. Koreografian teokseen tekee maailmankuulu suomalainen, flamencoon erikoistunut koreografi Kaari Martin. Teatterin omien näyttelijöiden lisäksi mukana on myös tanssijoita Savonia AMK:sta sekä muusikko Teho Majamäki, jonka livemusiikki siivittää teosta. Esityksessä kuullaan myös espanjalaisen flamencon supertähden Carmen Linaresin erityisesti tätä näytelmää varten äänittämiä, Lorcan itsensä tekemiä sävellyksiä. Sävellykset on sovittanut Roni Martin, ja pianossa on kuuluisa flamencopianisti Pablo Suarez. Näytelmän ensi-ilta on Minna-näyttämöllä 10. huhtikuuta.

Mielenkiintoisia vierailuja

Kauden perusohjelmisto täydentyy vielä pitkin kevättä monipuolisilla ja mielenkiintoisilla vierailuilla. Näistä ensimmäinen on ensi-illassa lauantaina 12.1.
Kuopion Sirkuksen tammikuisista vierailuista on jo muodostunut perinne. Tänä vuonna Maria-näyttämöllä sukelletaan avaruuden ihmeelliseen maailmaan Kuopion Sirkuksen Pakkassirkus Viruksessa. Estradilla nähdään peräti 28 nuorta sirkustaiteilijaa.

Yksi suomen näyttämötaiteen suurimmista nimistä: Martti Suosalo vierailee Minna-näyttämöllä tammikuun 15. ja 16. päivä. Hänen monologiesityksensä Parasta elämässä on surullisen hauska ja toiveikas kertomus kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka koettaa piristää äitiään listaamalla asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoisen. Esitykseen on saatavilla myös näyttämöllä sijaitsevia VIP-paikkoja, joilta pääsee seuraamaan Suosalon mukaansatempaavaa näyttelijäntyötä aivan lähietäisyydeltä.

Yksi kevään harvinaisimmista vierailuista ajoittuu maaliskuun lopulle, kun laulaja Jukka Kuoppamäki saapuu Kuopioon. Jukka Kuoppamäki ja Elämäni laulut – saa laulaa Minna-näyttämöllä 31.3. Esityksen toinen osio on yhteislaulua.

Uusi klassikkotulkinta syntyy yhteistyönä  

Kuopion kaupunginteatterin kevätohjelmisto täydentyy vielä helmikuussa viiden muun teatterin, Red Nose Companyn, Teatteri Quo Vadiksen, Lahden kaupunginteatterin, Turun kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin, kanssa yhteistyönä syntyvästä uudesta klassikkoteoksesta: Don Quijotesta.

Red Nose Companyn Tuukka Vasaman ja Timo Ruuskasen tähdittämän esityksen keskiössä ovat kansojen ja kulttuurien kohtaaminen sekä idealismi ja sankaruus. Don Quijote on ollut tärkeä teos eurooppalaiselle identiteetille. Se muistuttaa lempeästi, että monet eurooppalaisen kulttuurin kulmakivet ovat tulleet meille arabikulttuurin kautta. Näytelmän kantaesitys on Helsingissä 24.1. Teatteri Avoimissa Ovissa, Kuopion ensi-ilta on 16.2. Maria-näyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat vielä syksyltä keväälle Äidinmaa-musikaali, Syyssonaatti, Puhtaana käteen ja Suurenmoista!

Tanssiteatteri Minimi on muuttanut Kuopion kaupunginteatteriin 

Tanssiteatteri Minimin Kuopio-esitykset siirtyivät vuoden alussa Maria-näyttämölle ja Kulttuurikeitot tullaan tarjoilemaan Minna-lämpiössä.  Minimi on itsenäinen toimija kaupunginteatterin tiloissa, mutta tarkoitus on tiivistää molempien talojen yhteistyötä ja löytää uusia mielenkiintoisia tekemisen tapoja ja esitysmuotoja.
Minimin kevään ohjelmistossa nähdään kulttuurikeittojen lisäksi POE! – Edgar Allan & the Psychobilly Ravens (esitykset 8.3.-3.5.) ja Milla Koistinen One Next to Me (esitykset 10. ja 11.5.) sekä Race Horse Companyn Chevalier (kaksi esitystä 8.6.).


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain