Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Kuopion kaupunki hakee kotitalouksia ja yrityksiä mukaan kokeilemaan kestävää arkea

Kuopiossa käynnistyy elokuussa Viksu kuopiolainen -kokeilu. Kokeiluun ilmoittautuneet kotitaloudet kokeilevat kuukauden ajan pyörittää arkeaan pienemmällä hiili- ja materiaalijalanjäljellä. Mukaan haetaan myös yrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kuukauden kestävän kokeilujakson aikana.

Hanke on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Suomesta kiihdyttämössä on tällä hetkellä mukana yhteensä seitsemän kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.

Kokeiluun etsitään mukaan pohjois-savolaisia kotitalouksia, jotka haluavat kokeilla pyörittää arkeaan pienemmällä hiili- ja materiaalijalanjäljellä kuukauden ajan. Mukaan toivotaan kotitalouksia niin keskustoista, lähiöistä kuin maaseudultakin sekä erilaisia asumismuotoja (kerros-, rivi- ja omakotitalot, ym.) edustavia talouksia. Ilmoittautua voivat kaikenkokoiset kotitaloudet, niin suurperheet, opiskelijat, kimppakämpät kuin sinkkutaloudetkin. Mukaan lähtevillä kotitalouksilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta ”ekoasioista”, vaan riittää, että on kiinnostunut kokeilemaan uusia asioita tämän kokeilun puitteissa.

Kokeilussa lasketaan mukana olevien kotitalouksien hiilijalanjälki eli elämäntapojen ilmastopäästöt sekä materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus nykyisen kulutuksen perusteella. Jalanjäljen kokoon vaikuttavat muun muassa päivittäiset ateriat ja talouden käyttämät liikkumismuodot. Saadun tiedon pohjalta kotitaloudet kehittävät oman kestävän elämän tiekarttansa yhteisessä työpajassa. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita ja keinoja, joita haluavat lähteä kokeilemaan kuukauden kestävässä kokeilujaksossa jalanjälkensä pienentämiseksi.

Kokeiluun kaivataan mukaan myös yrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kuukauden kestävän kokeilujakson aikana. Osallistujien kokeilemat palvelut ja tuotteet voivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautojen, kotiinkuljetuspalveluiden, tehokkaiden tilaratkaisujen, kestävien ja edullisten liikkumistapojen käyttäminen tai vaikkapa uusien proteiinilähteiden hyödyntäminen ruokavaliossa.

Kotitaloudet ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan kokeiluun osoitteessa www.kuopio.fi/viksu-kuopiolainen.

Lisätietoja:

  • Kuopion kaupunki, energianeuvoja Mari Turunen
    mari.turunen(at)kuopio.fi, puh. 044 718 2870
  • D-mat Oy, toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Michael Lettenmeier, puh. 040 5412 876
  • Viksu kuopiolainen -kokeilu, www.kuopio.fi/viksu-kuopiolainen

Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain