Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion kaupunki juhli vuosipäiväviikkoaan huomionosoituksin

Kuopion kaupungin perustamispäivä on 17.11.1775, eli keskiviikkona 17.11.2021 vietettiin siis Kuopion 246-vuotissyntymäpäivää. Vuosipäiväviikon kunniaksi Kuopion kaupunki palkitsi perjantaina 19.11.2021 ansioituneita henkilöitä ja toimijoita huomionosoituksin.

Koska vuonna 2020 vuosipäivän palkitsemisjuhlaa ei järjestetty koronatilanteen vuoksi, juhlittiin tämänvuotisessa tilaisuudessa myös vuoden 2020 huomionosoitusten saajia.

– Kuopion vahvuuksia ovat asukkaiden mielestä ihan tutkitustikin yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja monipuolisuus. Monipuolisuus näkyy myös tänään palkittavien toimijoiden laaja-alaisuudessa: mukana on edustajia niin kulttuurin, urheilun, tieteen, elinkeinoelämän kuin politiikan ja päätöksenteonkin saralta. Kaikkia heitä yhdistää, että he ovat käyttäneet aikaansa ja osaamistaan Kuopion hyväksi, kiitti kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen onnittelupuheessaan palkittuja.

– Teillä on ollut keskeinen rooli Kuopion maineen rakentajina: teidän tekojenne kautta Kuopio on niin hieno kuin se on. Tämänpäiväiset huomionosoitusten saajat tekevät näkyväksi ajatusta siitä, että Kuopion kaupunki on ensisijaisesti yhteisö, jossa kaupunki toimii mahdollistajan roolissa, tarjoten tilaa ja mahdollisuuksia tekijöille. Tämän päivän motto voisikin kuulua ”tekijät esiin”.

Kuopio-mitali Ari Lahdelle tunnustuksena Kuopion kehityksen edistämisestä

Kuopio-mitali myönnettiin Ari Lahdelle tunnustuksena siitä, että hän on merkittävänä talouselämän toimijana ja vaikuttajana edistänyt Kuopion kehitystä monipuolisesti ja näkyvästi. ”Kuopion Palloseuran pääomistajana hänellä on ratkaisevassa rooli jalkapallon kautta saadussa kansallisessa ja kansainvälisessä näkyvyydessä. Ari Lahden ansiosta naisjalkapallo on noussut tasa-arvoiseen asemaan. Kuopion Palloseuran antama esimerkki edistää tasa-arvoisuutta myös valtakunnallisesti ja kannustaa nuoria sukupuolesta ja taustasta riippumatta harrastuksen pariin”, palkitsemisen perustelut kuuluivat.


Ari Lahdelle myönnettiin Kuopio-mitali. Kuopion Palloseuran pääomistajana hänellä on ratkaisevassa rooli jalkapallon kautta saadussa kansallisessa ja kansainvälisessä näkyvyydessä ja tunnettuudessa. "Uskon, että meitä kaikkia palkittuja yhdistää se, että olemme ylpeitä ja iloisia saamastamme huomionosoituksesta", hän totesi.
 

– Olen ylpeä savolaisista juuristani, ja arvostan kotiseudulta saamiani asioita. Koen, että on tärkeää myös antaa takaisin,  Lahti kommentoi.

– Lapset ja nuoret edustavat tulevaisuutta. On tärkeää, että me savolaiset teemme yhdessä töitä sen eteen, että heimomme voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on täällä Kallaveden rannalla kaikki edellytykset elää maanpäällisessä paratiisissa, kun vain teemme yhteistyötä.

Kultaisen kunniamerkin saivat Pekka Kantanen, Markku Söderström ja Erkki Virtanen tunnustuksena poikkeuksellisen pitkästä, monipuolisesta ja vaikuttavasta työskentelystä kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksessa ja muissa merkittävissä luottamustehtävissä. Lisäksi kultainen kunniamerkki luovutettiin Ilkka Suutariselle tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä Tahkon alueen ja Pohjois-
Savon matkailun hyväksi, Anna Pitkäselle tunnustuksena Kuopion kulttuurikentän hyväksi tehdystä työstä Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtuman toiminnanjohtajana vuodesta 1996 elokuuhun 2021 saakka sekä Johanna Tuukkaselle tunnustuksena kulttuurikentän ja Kuopion hyväksi tehdystä työstä ANTI – Contemparary Art Festivalin perustajana, festivaalin taiteellisena johtajana ja vastaavana tuottajana.


Kultaisen kunniamerkin saivat Pekka Kantanen, Markku Söderström, Erkki Virtanen, Ilkka Suutariselle, Anna Pitkänen sekä Johanna Tuukkanen.

Hopeinen kunniamerkki myönnettiin tänä vuonna Jaana Marjaselle tunnustuksena pitkäaikaisesta ja merkittävästä toiminnasta ja elämäntyöstä Kuopion ja kuopiolaisten hyväksi.  Lisäksi tilaisuudessa luovutettiin myös vuoden 2020 hopeiset kunniamerkit  
kirkkoherra Kimmo Kivelälle tunnustuksena merkittävästä ja pitkäaikaisesta poliittisesta urasta, diakoniajohtaja Seppo Marjaselle tunnustuksena pitkäaikaisesta ja merkittävästä diakonia- ja yhteistyöstä Kuopion kaupungissa, kotitalousopettaja Raija Iskaniukselle tunnustuksena pitkäaikaisesta ja merkittävästä kunnallispoliittisesta työstään sekä sosiaalipolitiikan professori, taloustieteiden ja valtiotieteiden tohtori Juhani Laurinkarille tunnustuksena hänen ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta urastaan ja yhteistyöstään Kuopion kaupungin kanssa.

Vuoden 2021 Kuopio-stipendin saivat urkutaiteilija Jan Lehtola sekä näyttelijä Seija Pitkänen-Singh. Lehtola on edistänyt Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön ja tätä kautta Kuopion kansainvälistä toimintaa ja kulttuurista yhteistyötä. Pitkänen-Singh puolestaan on opettanut ja ohjannut ilmaisua ja vuorovaikutustaitoja kuopiolaisissa kouluissa, yhteisöissä, harrastajaryhmissä sekä antanut panoksensa moniin hankkeisiin, mistä mainittakoon yhteistyö Kuopion yliopistollisen sairaalan lapsipotilaiden hyväksi.

Vuoden 2020 Kuopio-stipendillä taas palkittiin muusikko, lehtori Rauno Tikkanen ansioistaan muusikkona ja kulttuurivaikuttajana sekä Helsinki Dance Companyn johtaja Antti Lahti monipuolisesta ja nousujohteisestä työstä kuopiolaisen ja valtakunnallisen tanssikentän aktiivina.

Tänä vuonna ensi kertaa jaettu Erityinen huomionosoitus -kunniakirja Pettersson Brass -yhtyeelle


Kuopion kaupunginhallitus päätti tänä vuonna myöntää ensimmäisen kerran myös Erityinen huomionosoitus -kunniakirjan. Huomionosoitus myönnettiin Pettersson Brass-yhtyeelle tunnustuksena pitkästä urasta ja sen loistavista kokoonpanoista. Veljekset ovat tuoneet huippumuusikkojen kanssa kuopiolaisille iloa ja musiikillista nautintoa vuodesta 1966 lähtien. Huomionosoituksella kiitetään Heikki ja Ilkka Petterssonia sekä muistetaan jo edesmenneitä Ari ja Hannu Petterssonia merkittävästä työstä kuopiolaisen ja suomalaisen musiikkielämän rikastuttajina.

Esimerkillisen yksilösuorituksen kunniakirja taas myönnettiin Vesa Karhuselle tunnustuksena hänen toiminnastaan Puijon Latu ry:n hallituksen puheenjohtajana lähes 10 vuoden ajan. Vuoden 2020 esimerkillisen yksilösuorituksen kunniakirjan sai kyläaktiivi Pekka Kääriäinen toiminnastaan Karttulan Syvänniemen kylän asukastoiminnan aktiivisena organisoijana ja kokoavana voimana useamman vuosikymmenen ajan.

Vuoden 2021 Esimerkillisen ryhmäsuorituksen kunniakirjan taas sai Kuopion Veljmies Rotaryklubi ry merkittävästä yhteistyöstä avustavissa tehtävissä koronarokotuksissa Kuopio-hallilla 10.5-27.6. 2021. Toiminta oli ensiarvoisen tärkeää massarokotusten alkuvaiheessa. Vuoden 2020 esimerkillisenä ryhmäsuorituksena taas palkittiin Kallaveden seurakunta Joku muu -nimisestä, kiusaamisenvastaisesta nuorten musiikkiproduktiosta.

Vuoden ilmiö -kunniakirja 2020 kuopiolaislähtöiselle blueskitaristi Erja Lyytiselle


Vuoden ilmiö 2020 -kunniakirja myönnettiin kuopiolaislähtöiselle blueskitaristi ja laulaja-lauluntekijä Erja Lyytiselle, tunnustuksena Kuopion saamasta maailmanlaajuisesta näkyvyydestä Lyytisen esiinnyttyä Savilahdessa sijaitsevan Novapoliksen katolla viime kesäkuussa. 93 000 katsojaa seurasi verkkoon striimattua lähetystä. Erja Lyytinen on kansainvälisen uransa aikana tuonut esille syntymäpaikkaansa Kuopiota, ja näin merkittävällä tavalla edistänyt Kuopion mainetta kulttuuri- ja musiikkikaupunkina.


Lyytinen lähetti videotervehdyksensä palkitsemistilaisuuteen.

Lyytinen ei Saksan kiertueensa vuoksi päässyt paikalle palkitsemistilaisuuteen, mutta lähetti kuopiolaisille videotervehdyksen, jossa hän kiitti Kuopion kaupunkia yhteistyöstä ja onnitteli myös muita tänään 19.11.2021 palkittuja:
 

 

Tämänvuotinen Nilsiän kulttuuripalkinto kirjailija Matti Pajulalle

Nilsiän pitäjäraadin vuosittain myöntämän Nilsiän kulttuuripalkinnon sai tänä vuonna kirjailija Matti Pajula tunnustuksena näytlemästään Unohdettujen saari, jonka näytelmäesityksiä esitettiin useita kertoja Nilsiän kirkossa täysille katsomoille. Valitettavasti Matti Pajula menehtyi lokakuun lopussa. Hän ehti saada tiedon palkitsemisesta. Palkinto toimitetaan Pajulan omaisille.

Vuoden 2020 Nilsiän kulttuuripalkinto myönnettiin Ulla Kakkiselle tunnustuksena mittavavasta vapaaehtoistyöstä Nilsiän museon, käsityöperinteen ja talonpoikaisperinteen hyväksi.

Turvallisuustekopalkinto kuopiolaisten järjestötoimijoiden väkivaltatyön palveluille – kunniamaininta Kuopion koronajäljitystiimille


Kuopion Turvallisuustekopalkinto myönnettiin kolmen kuopiolaisen järjestötoimijan väkivaltatyön palveluille: Kuopion Ensikotiyhdistyksen Pelotta – väkivaltatyön avopalvelulle, Miessakit ry:n Lyömätön linja – Kuopion palvelupisteelle sekä Hyvä Mieli ry:n Kuopion kriisikeskuksen Turvallinen perhe -hankkeelle. Kuopiolaiset järjestötoimijat ovat kehittäneet matalan kynnyksen apua lähisuhdeväkivaltaan vuodesta 2018 lähtien. Sadat kuopiolaiset ovat saaneet konkreettista apua lähisuhdeväkivaltaan niin yksilöinä, pariskuntina kuin perheinä – yhdessä ja erikseen. Toivomme palkinnon nostavan esiin toimijoiden sujuvan yhteistyön merkityksen työssä onnistumisessa.

Turvallisuustekopalkinnon vuoden 2021 kunniamaininta myönnettiin Kuopion koronajäljitystiimille kiitoksena työskentelystä koronaepidemian aikana.

Lue lisää oheisesta uutisesta: Turvallisuusteko-huomionosoitukset 2021 saaneilla lähisuhdeväkivaltatyöllä ja koronajäljitystiimillä tärkeä tehtävä

Myös kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita palkittiin stipendein


Tänäkin vuonna ja viime vuonna olemme saaneet nauttia myös kuopiolaisten urheilijoiden kansainvälisestä menestyksestä eri lajeissa. Kuopion kaupunki palkitsi tilaisuudessa stipendein myös näitä menestyneitä urheilijoita.

Vuosittain jaettavilla stipendeillä kaupunki haluaa osoittaa tunnustusta urheilijoille, jotka ovat kovalla harjoittelulla ja periksiantamattomuudella saavuttaneet menestystä lajeissaan.


Kuvassa Joel Naukkarinen, Jari Saario, Niklas Anttila, Naukkarisen valmentaja Antti Heinänen sekä Toni Saksman, joka vastaanotti huomionosoitukset Kim Nousiaisen ja Mikael Seppäsen puolesta.

Tunnustuksen saivat tänä vuonna seuraavat urheilijat:

Joel Naukkarinen    
Sisäsoudun MM-kilpailut, miesten avoin luokka (1 h) hopeamitali, miesten avoin luokka (500 m) pronssimitali, miesten joukkuekisa (3 min) kultamitali, sekajoukkuekisa (3 min) kultamitali

Antti Heinänen
Saavutuksista Joel Naukkarisen valmentajana

Kim Nousiainen
Jääkiekon MM-kilpailut Latviassa, Suomen joukkueessa hopeamitali

Mikael Seppälä
Jääkiekon MM-kilpailut Latviassa, Suomen joukkueessa hopeamitali

Niklas Anttila
Frisbeegolfin Euroopan mestaruuskilpailut Tsekissä, kultamitali

Tanja Niskanen
Naisten jääkiekon MM-kilpailut Kanadassa, Suomen joukkueessa pronssimitali

Ilkka Herola
MM-hopeaa yhdistetyn normaalimatkalla Oberstdorfin MM-kisoissa

Lisäksi tilaisuudessa olivat juhlittavina myös seuraavat vuonna 2020 menestyneet urheilijat:

Jari Saario        
Voimannoston maastavedon EM-hopea vuodelta 2020

Joel Naukkarinen    
Sisäsoudun 500m sprintti MM-hopea

Antti Heinänen    
Saavutuksista Joel Naukkarisen valmentajana

Peppi Timoskainen    
Junioreiden modernin tanssin MM-kulta pienryhmässä

 

Kuopion kaupunki onnittelee lämpimästi kaikkia palkittuja ja kiittää heitä arvokkaasta työstä kaupunkimme hyväksi!