Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion kaupunki palkitsi ansioituneita kuopiolaisia vuosipäiväviikkonsa kunniaksi

Tällä viikolla olemme Kuopiossa juhlineet kaupunkimme 247-vuotissyntymäpäivää. Kuopion syntymäpäiväviikon varrelle on mahtunut useita hienoja tapahtumia, kuten esimerkiksi Kuopion alueen brändiseminaari ja Kuopion uudistuneen brändin ensiesitys. 

Tänään, perjantaina 18.11. oli aika iloita upeista teoista Kuopion kehittämiseksi, kun kaupunki palkitsi joukon ansioituneita kuopiolaisia ja paikallisia toimijoita huomionosoituksin.

Kuvassa koko upea palkittujen joukko. 

Kuopio-mitali Jukka Mönkköselle 


Vuoden 2022 Kuopio-mitali myönnettiin rehtori, farmasian tohtori Jukka Mönkköselle.  Mönkkösen laajat verkostot valtakunnallisesti ja kansainvälisesti ovat osaltaan tehneet Itä-Suomen yliopistoa ja Kuopion kaupunkia tunnetuksi sekä vahvistaneet näiden asemaa.

Mönkkönen on avoimen tieteen ja toimintakulttuurin sekä tutkimuksen ja koulutuksen vaikuttavuuden puolestapuhuja. Hän on myös vahvasti vaikuttanut siihen, että teknillisen alan DI-koulutus alkaa syksyllä 2023 sekä Kuopion että Joensuun kampuksilla. Mönkkösen rehtorikaudella Itä-Suomen yliopiston sijoitus kansainvälisissä arvioinneissa on noussut merkittävästi.

Mönkkönen myös on aktiivinen itäsuomalaisen yhteistyön kannattaja ja toimii Itä-Suomi unioni ry:n puheenjohtajana. Itä-Suomi unionin tarkoituksena on edistää Itä-Suomen maakuntien aineellista vaurautta ja kilpailukykyä sekä itäsuomalaisen kulttuurin elinvoimaisuutta.

”On ollut hienoa saada tehdä työtä, jolla on merkitystä kotikaupungilleni. Uskon saamani Kuopio-mitalin olevan tunnustus etenkin yliopiston merkityksestä Kuopiolle ja koko Itä-Suomelle. Kampuskaupungin menestys riippuu yliopistosta, mutta myös yliopiston menestys riippuu kampauskaupungista ja sen vetovoimasta”, totesi Mönkkönen kiitospuheessaan. 

"Tärkeää on myös se, että yliopistosta valmistunut nuori saa vahvan näkymän työelämästä ja hyvästä elämästä – eli elosta, ilosta ja olosta. Tämän näkymän eteen me voimme yhdessä tehdä töitä.” Kuopio-mitalilla palkittu Jukka Mönkkönen

Kultaisen ansiomerkin saivat Jorma Huuhtanen tunnustuksena merkittävästä ja pitkäaikaisesta valtakunnallisesta vaikuttamisesta sekä Antti Kivelä tunnustuksena merkittävästä kunnallispoliittisesta työstä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Huuhtanen on tehnyt merkittävää työtä myös ortodoksisen kirkkomuseon ystäväyhdistyksessä RIISAn uudistuksen yhteydessä. Kivelä taas on vaikuttanut myös lukuisten järjestöjen johtotehtävissä maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla.

Hopeiset kunniamerkit myönnettiin tänä vuonna tuomiorovasti Ilpo Rannankarille tunnustuksena pitkäaikaisesta ja merkittävästä elämäntyöstä Kuopion ja kuopiolaisten hyväksi sekä Jaakko Leskiselle ja Jouko Lösöselle tunnustuksena kunnallispoliittisesta työstä sekä toiminnasta luottamustehtävissä.

Kuopio-stipendi Jaana Partaselle ja Heikki Lamusuolle sekä ylilääkäri, neurologian professori Reetta Kälviäiselle


Vuoden 2022 Kuopio-stipendi myönnettiin tänä vuonna kolmelle henkilölle: Jaana Partaselle ja Heikki Lamusuolle sekä ylilääkäri, neurologian professori Reetta Kälviäiselle.  Partanen ja Heikki Lamusuo ovat työllään tehneet Kuopiota tunnetuksi laajasti Suomessa ja kansainvälisesti. Suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo on Kuopiossa uteliaasti ja uudistuvasti toimiva perheyritys. 

”Partanen & Lamusuo on upea esimerkki kuopiolaisesta taide-, innovaatio- ja yritystoiminnan liitosta. Työn jälki näkyy positiivisesti Kuopion kaupunkikuvassa. Pariskunta avasi syksyllä 2021 Kuopion keskustaan monipuolisen Palad Showroomin, jossa johdatellaan suomalaisen modernin arkkitehtuurin, julkisen taiteen ja huonekalumuotoilun maailmaan”, todettiin palkitsemisen perusteluissa. 

Kälviäinen taas on Itä-Suomen yliopiston neurologian professori, jonka tutkimusala on epilepsia. Hänet on arvioitu julkaistujen siteerausten perusteella maailman merkittävimpien neurotieteilijöiden listalle. Professori Kälviäinen vastaa Itä-Suomen yliopiston neurologian oppiaineen opetuksesta ja tutkimuksesta sekä yliopiston Kuopion kampuksella sijaitsevasta aivotutkimusyksiköstä, jossa tehdään sekä akateemista tutkimusta että kliinisiä lääke- ja laitetutkimuksia yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) kanssa. 

Somesta tuttu kostaapeli Daniel Kalejaiye on Vuoden ilmiö 2022


Esimerkillisen yksilösuorituksen kunniakirja myönnettiin Kari Heiskaselle hänen toiminnastaan Tahkon kyläyhdistyksen hyväksi. Kari Heiskanen on toiminut Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2015. Yhdistys on noussut Heiskasen johdolla merkittäväksi toimijaksi muiden Tahkon toimijoiden kanssa. 

Esimerkillisestä ryhmäsuorituksen kunniakirja taas myönnettiin Humu-klubille. Työstä huomioitiin Humu-klubin perustajat Jaakko Ryynänen, Jarkko Kumpulainen ja Sari Hakala. Humu-klubit ovat rikastaneet Kuopion kaupunkikulttuuria jo 75 kertaa. 

Vuoden ilmiö -kunniakirjan 2022 sai vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye. Daniel Kalejaiye on Itä-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi, joka aloitti tehtävässään vuoden 2020 alussa ja on saanut valtavan suosion nuorison suosimissa sosiaalisen median kanavissa. 

”Nettipoliisina hän kertoo nuorisolle rikoksista ja rangaistuksista ja on saavuttanut huiman määrän seuraajia. Hän on sosiaalisen median ilmiö. Nettipoliisi Daniel tekee poliisityötä niissä paikoissa, joissa viranomaisten tuleekin olla”, palkitsemisen perustelut kuuluivat.

Tilaisuudessa jaettiin myös turvallisuustekopalkinto ja Nilsiän kulttuuripalkinto


Tilaisuudessa jaettiin myös Kuopion monialaisen turvallisuustyöryhmän myöntämä Turvallisuustekopalkinto kunniamainintoineen. Tänä vuonna Turvallisuustekopalkinnon sai Sirkkulanpuiston jalkautuva päihdetyö -hanke. Lue lisää oheisesta uutisesta. 

Nilsiän pitäjäraadin vuosittain myöntämän Nilsiän kulttuuripalkinnon sai tänä vuonna Kari Summanen tunnuksena mittavasta panoksesta Nilsiän ja lähipitäjien harrastajateattereihin sekä näyttelijänä että ohjaajana. 

Myös kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita palkittiin stipendein


Tänäkin vuonna ja viime vuonna olemme saaneet nauttia myös kuopiolaisten urheilijoiden kansainvälisestä menestyksestä eri lajeissa. Kuopion kaupunki palkitsi tilaisuudessa stipendein myös näitä menestyneitä urheilijoita.

Vuosittain jaettavilla stipendeillä kaupunki haluaa osoittaa tunnustusta urheilijoille, jotka ovat kovalla harjoittelulla ja periksiantamattomuudella saavuttaneet menestystä lajeissaan.

Tunnustuksen saivat tänä vuonna seuraavat urheilijat:

Iivo Niskanen 
Pekingin talviolympialaiset 2022 
Olympiakultamitali maastohiihto 15 km Olympiahopeamitali maastohiihto joukkuesprintti Olympiapronssimitali yhdistelmähiihto 30 km 

Joel Naukkarinen
Sisäsoudun virtuaalinen MM-kilpailu, toukokuu 2022 
Miesten avoin luokka pronssimitali Miesten joukkuekisa kultamitali Sekajoukkuekisa kultamitali 

Teemu Hartikainen
Pekingin talviolympialaiset 2022 
Olympiakultamitali jääkiekkojoukkueessa 

Tanja Niskanen
Pekingin talviolympialaiset 2022
Olympiapronssimitali jääkiekkojoukkueessa 

Arttu Heikkinen
Nuorten ampumahiihdon MM Soldier Hollow, USA, helmikuu 2022
Ampumahiihdon MM-kultamitali 

Jarmo Heikkinen, Arttu Heikkisen valmentaja 
Nuorten ampumahiihdon MM Soldier Hollow, USA, helmikuu 2022 
Ampumahiihdon MM-kultamitali 

Meri Kvick
Cheertanssin MM-kilpailu, Suomen maajoukkueessa Hopeamitali Cheerleading MM Orlando, USA, huhtikuu 2022 Cheerleading MM-pronssimitali cheertanssin joukkueessa 

Nea Manninen 
Cheerleading MM Orlando, USA, huhtikuu 2022
Cheerleading MM-pronssimitali cheertanssin joukkueessa 

Julia Rönkkö
Cheertanssin MM-kilpailu, Suomen maajoukkueessa
Hopeamitali Cheerleading MM Orlando, USA, huhtikuu 2022
Cheerleading MM-pronssimitali cheertanssin joukkueessa 

Evi Laajapuro 
Amerikkalainen jalkapallo, naiset MM Vantaa, Suomi, elokuu 2022
MM-pronssimitali joukkueessa
 
Anni Pajunen 
Amerikkalainen jalkapallo, naiset MM Vantaa, Suomi, elokuu 2022
MM-pronssimitali joukkueessa 

Riikka Roivainen 
Amerikkalainen jalkapallo, naiset MM Vantaa, Suomi, elokuu 2022
MM-pronssimitali joukkueessa 

Juha Jatkola
Jääkiekon U20 MM Edmonton, Kanada, elokuu 2022
MM-hopeamitali joukkueessa 

Kasper Puutio 
Jääkiekon U20 MM Edmonton, Kanada, elokuu 2022
MM-hopeamitali joukkueessa 

Kasper Simontaival 
Jääkiekon U20 MM Edmonton, Kanada, elokuu 2022
MM-hopeamitali joukkueessa 

Oliver Kapanen 
Jääkiekon U20 MM Edmonton, Kanada, elokuu 2022
MM-hopeamitali joukkueessa 

Juuso Mäenpää 
Jääkiekon U20 MM Edmonton, Kanada, elokuu 2022
MM-hopeamitali joukkueessa 

Emma Lång 
Pyöräsuunnistus, T17 EM, nuoret, Liettua, toukokuu 2022
EM-hopeamitali 

Nina Kärnä 
Hiihtosuunnistus, T20 MM, nuoret, Keminmaa, maaliskuu 2022
MM-kultamitali joukkueessa

Kuopion kaupunki onnittelee lämpimästi kaikkia palkittuja ja kiittää heitä arvokkaasta työstä kaupunkimme hyväksi!