Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Werstas mukana kansainvälisessä Heritages of Hunger –hankkeessa

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo (KUHMU) ja Työväenmuseo Werstas Tampereelta ovat mukana kansainvälisessä Heritages of Hunger –tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan nälkää ja nälänhätää eurooppalaisessa kontekstissa.

Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation  –tutkimushankkeen tavoitteena on vertailla nälkää ja nälänhätää sekä siihen liittyviä kokemuksia Euroopan eri maissa erilaisina historiallisina aikoina. Hanke tutkii myös sitä, kuinka nälästä ja siihen liittyvästä historiasta on opetettu ja kerrottu kouluissa ja museoissa. Hanke on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen hollantilaiselta Dutch National Research Agenda:lta (NWA).


Museot tutkivat

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo kartoittaa hankkeessa 1860-luvun Suurten nälkävuosien tapahtumia Pohjois-Savossa. Työväenmuseo Werstaan osuus liittyy nälkävuosien vaikutuksiin työväestön elämään. Molemmat museot järjestävät aiheistaan esitelmät kansainvälisen tutkimushankkeen käyttöön sekä testaavat hankkeen aikana luotuja pedagogisia aineistoja opettajille suunnatuissa työpajoissa.


Pedagoginen tarinapankki

Hankkeen tarkoituksena on muodostaa pedagoginen kuva- ja tarinapankki verkkoon. Aineisto kertoo nälästä ja nälänhädästä jaettuna eurooppalaisena kokemuksena ja tulee palvelemaan koulujen ja museoiden opetusta. Lisäksi hankkeessa laaditaan raportti lainsäädännön, koulutuksen ja opetuksen sekä kulttuuriperintöalan toimijoiden tueksi. Raportissa annetaan suosituksia nälästä ja nälänhädästä kertomiseen ja opettamiseen.


Kansainvälistä yhteistyötä

Tutkimusprojektissa on yhteistyökumppaneita Alankomaista, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britanniasta, Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta ja Kanadasta. Yhteistyökumppanit edustavat yliopistoja, sekä erilaisia kulttuuriperintöalan toimijoita, kuten museoita. Hanketta vetävät Radboudin yliopisto (Nijmegen), sekä NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (Amsterdam).

Lisätietoa: www.niod.nl/en/news/research-project-heritages-hunger-funded-dutch-national-research-agenda-nwa-programme


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain